ela2225 16.06.05, 08:56 a jak robicie ogórki małosolne ja się już doczekać nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: ogórki 16.06.05, 09:27 Obcinam końcówki, wtedy się szybciej ukiszą. Dodaję, dużo czosnku, koper i sól: 1 łyżkę na 1 litr wody. Woda, przegotowana letnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: ogórki IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.06.05, 16:50 dodaje jeszcze lisc czarnej porzeczki czy winogron,lisc chrzanu,liscie wisni- nadaja chrupkosc ogorasom z uwagi na garbniki. Odpowiedz Link Zgłoś
offtrendy Re: ogórki 16.06.05, 17:03 mam koleżankę, która wyciąga ogórki z zalewy już po 2-3 godzinach i to są jej ulubione, dziwne nie? ja do małosolnych nie dodaję żadnych liści, wystarcza chrzan, czosnek, koper i zimna przegotowana zalewa solna (1 łyzka soli na litr wody) podobno gdy zalewa ciepła to szybciej dochodzą ja jednak nie mogę się przełamać - gotować ogórki??? Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: ogórki 16.06.05, 17:31 Tak, goraca woda drastycznie przyspiesza fermentacje. Moja babcia przekraja na pol, zalewa bardzo goraca woda, a gdy tylko sie ostudza sa gotowe do jedzenia! Sa juz wtedy takie jak te kilkudniowe kiszone tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: ogórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:32 też sie chyba za nie zabiorę! Odpowiedz Link Zgłoś