zuza_ona 22.06.05, 10:13 mam zamiar w koncu zrobic ten deser,ale mam pytanie,czy dodac same zoltka czy bialka tez-nie rozplyna mi sie w lodowce?I drugie pytanie czy dajecie kremowke do deseru czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: tiramisu-pomocy 22.06.05, 10:22 Nic się nie powinno rozpłynąć o ile użyjesz serka mascarpone a nie czegoś w zastępstwie,dobrze ubijesz jajka i odstawisz gotowy deser na conajmniej kilka godzin do lodówki.Białka się też dodaje,możesz dodać połowę białek jaka jest w przepisie-będzie bardziej kremowo.Śmietany się nie dodaje. A przepis sprawdzony znajdziesz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20617530&a=20617710 Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_ona Re: tiramisu-pomocy 22.06.05, 11:12 bardzo dziekuje dziuunia!!!!!!!!!!!!!!!!!!Napisze jak wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
zuza_ona Re: tiramisu-pomocy 22.06.05, 15:38 bardzo Wam dziekuje za liczne sugestie-na pewno sie przydadza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: tiramisu-pomocy IP: *.acn.waw.pl 22.06.05, 11:16 jesli będziesz robiła wedlug mojego przepisu to daj 3 łyżki cukru, z 2 moze byc nieco za mało słodkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molkiuyt Re: tiramisu-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:10 to zależy w jakiej formie tiramisu chcesz podać. jeżeli w formie kremu, to gęstość masy nie ma aż tak wielkiego znaczenia, natomiast jeżeli w formie tortu- tutaj już zacząłbym uważać. Wszystko zależy od mascarpone i pogody :). W trakcie robienia po prostu kontroluj gęstość masy- nie musisz dodawać całej piany z białek (ewentualnie lekko odsączyć mascarpone- jeżeli martwisz się, że będzie za słodkie- co chyba jest niemożliwe, hehe- i wtedy dodać już całość piany). Oraz ja nigdny nie dodaje śmietany. Moja masa wygląda tak: mascarpone, zółtka utarte z cukrem plus piana z białek (jeszcze raz przypomnę- do konsystencji) pozdrawiam i zazdroszczę deseru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: tiramisu-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:26 Jesli uzywam 4 jajka , to dodaje tylko 2 bialka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: tiramisu-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:54 Ja robiłam jakieś 2 tygodnie temu według przepisu bodajże margoh (gdzieś tu krąży na forum) i wyszło. (z tym że dałam mniej białek zgodnie z sugestiami forumowiczów zamiast 4 dałam 2). Było pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataas Re: tiramisu-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:56 Sorry za pomyłkę, robiłam je według przepisu marghe_72. Odpowiedz Link Zgłoś