Gość: kicia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 17:54 jak sie robi borowiki w smietanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tak jak kurki, maslaki, podgrzybki i boczniaki i . 23.06.05, 18:03 pieczarki! :-) na oliwie z masłem mozesz 1) podsmażyć/zeszklić troche cebulki i czosnku, 2) bez cebulki i czosnku... w każdym razie na oliwie z masłem rozgrzanej wrzucasz grzyby i przesmażasz. Solisz i pieprzysz. Potem zaraz one puszczą soki i zaczną się podduszać, więc podduszasz je. A potem bierzesz 18% śmietane jak uznasz ze sie poddusiły i dodajesz na patelnie lub rondel. 1) mozesz tylko ze świeżym pieprzem; 2) mozesz z koperkiem - każdy grzyb lubi koperek w śmietanie; 3) możesz z imbirem, kaparami, oliwkami - to już amatorska jazda:-) Jeszcze chwile dusisz, lekko mieszając. Here we are:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak? 23.06.05, 18:06 2 kg borowików, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, po pół łyżeczki soli i pieprzu białego Wykonanie: 1. Wytrzeć borowiki i sparzyć wrzątkiem. 2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. 3. Dodać grzyby i podlać wodą. Dusić około 20 minut. Co jakiś czas mieszać delikatnie. 4. Dodać śmietanę, sól i pieprz, dusić jeszcze przez 10 minut. Danie samodzielne, lub przystawka na ciepło. Może stanowić także dodatek do steków z sarniny. Podaje się też ze świeżym chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: jak? 23.06.05, 18:47 Ja duszę borowiki i nie tylko , inne grzyby też na maśle z cebulką , śmietany dodaję niewiele , a na koniec posypuję natką pietruszki , z przypraw tylko sól i pieprz . Lubię smak i aromat własny grzybów , niezakłocony nadmiarem róznych przypraw . Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: jak? 23.06.05, 21:10 i o to chodzi ja często gdy robię grzyby do kotletóm mielonych czy schadowych lub polędwiczek nie daję nawet śmietany tylko grzyby i cebula wszystko duszone na maśle. masz rację trzeba zachować smak grzybów. pozdrawiam p.s słyszałem, że w zachodniej Polsce już się pokazały grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra Re: jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 21:20 Tak,jadąc z Wolina w niedzielę widziałam już przy drodze kobietę z kurkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 21:50 a ja własnie mam swiezutenkie borowiki - dzieki za porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re: jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:07 czy kurki też tak można? a może znacie jakąś specjalność kulinarną z dodatkiem kurek ? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jak? 01.07.05, 09:44 > czy kurki też tak można? a może znacie jakąś specjalność kulinarną z > dodatkiem kurek ? jak najbardziej można :) choć jak dla mnie kurki najlepsze są do jajecznicy - podsmażyć na maśle, udusić stosownie, na koniec dodać jajka - do tego tylko sól i pieprz, coś pysznego Odpowiedz Link Zgłoś