Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na CHLEB

02.08.02, 11:10
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w pieczeniu chleba? Próbowałam trzy razy, za
każdym kompletna klapa (dosłownie... bo chleb klapa! - opadał całkowicie po
wyjęciu z piecyka i robiła się z niego gliniasta kupka...)Może wymaga
podpiekania od góry i dołu a nie termoobiegu??? Marzy mi się taki porządny
domowy chlebek jak się skończą te upały!
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: bef Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.chello.pl 02.08.02, 12:41
      Piekę czasem, ale niestety nie na prawdziwym zakwasie (kiedyś tego też
      spróbuję...). Stosuję 2 przepisy, moim zdaniem proste, nie lubię się męczyć.
      Chleb jest według mnie dobry, ale co kto lubi (moi chwalą, ale jedzą buły ze
      sklepu). Do rzeczy:

Przepis I
      1kg mąki, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1 szklanka otrąb, sól, kminek według
      uznania, drożdże suszone (u mnie 2 torebki Oetkera po 7g, odpowiednik 25g
      świeżych każda), 1 szklanka mleka

Wszystko wymieszać, powinno z 15 minut rosnąć. Potem piec 45-60 min w temp 180-
      220 st.
      Uwagi:
      -najpierw mieszam to, co suche, a potem wlewając mleko mieszam dalej
      -część mąki można zastąpić razową
      -kminek można zmielic w młynku do kawy, jeśli ktoś nie kocha ziaren -ja tak
      robię
      -można dać jakieś inne ziólka, rzecz jasna
      -wychodzi nieco "drożdżowy" w smaku, może można dać mniej drożdży, ale kto się
      odważy?
      -można mleko czymś zastępować (kefir, maślanka, woda, może piwo?)
      -rośnięcie przeprowadzam w piekarniku (30 st), nie 15 min, ale po uważaniu
      -pod koniec pieczenia mozna malować wodą lub rozwodnionym mlekiem dla koloru
      (niektórzy zaraz po wyjęciu z pieca obcierają chleb ręką zmoczoną zimną wodą,
      która zaraz paruje, a skórka staje się błyszcząca, ja maluję i jeszcze chwilę
      piekę, by odparował ew nadmiar wilgoci, robie to dwa razy)
      -ważne, choć nie niezbędne: do piekarnika na początku (od razu przed
      rośnięciem, by zmniejszyć ilość czynności po wyrośnięciu) dać płaską miskę czy
      brytfannę z zimną wodą, ma parowac w czasie pieczenia, co poprawia wilgotność
      chleba

Przepis II:
      Chleb wieloziarnisty
      16 dag płatków owsianych i 4 dag siemienia lnianego zalać w misce 300ml wrzącej
      wody, przykryć, zostawic na 30min do rozpulchnienia

1/2 kg mąki (np. szymanowskiej), 12 dag mąki pszennej razowej, 6dag (lub
      więcej) ziaren slonecznika, ok. 2 dag soli, 7dag suszonych drożdży (odpowiednik
      25g świeżych) i 350 ml letniej wody wyrobić drewnianą łyżką, aż ciasto będzie
      odstawało od miski, a potem wygniatac na stolnicy, aż będzie "gładkie, lśniące
      i elastyczne" (być może będzie trzeba podsypać mąką)
      Przykryć czymś (miska, folia) lub włożyc ciasto do nasmarowanej olejem miski,
      trzymac w cieple przez 60-90 minut (ma podwoic objętość)
      Wygniatać na stolnicy z dodatkiem płatków owsianych, podsypując mąką, aż będzie
      gladkie i elastyczne
      Formy (keksowe) wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia, włożyc
      ciasto, przykryc natłuszczoną folią, niech rośnie 20-30 min.
      Chlebki posmarować mlekiem, ew posypać płatkami owsianymi. Piec 10 min w 230
      st, potem 20-25min w 200st
      Uwagi:
      Lubię wstawic do pieca od razu po włożeniu do form i nastawić temperaturę na 30
      st (to najmniejsza, jaką mój piekarnik umie stabilnie utrzymać). Patrzę przez
      szybkę i jak już myślę, że pora, to przełączam na wyższą temp. Unikam
      przenoszenia podrośniętego ciasta, może opaść. Brytfanka z wodą jest OK.
      Pozdrowienia, powodzenia
      (sugeruję na zachętę Przepis I na początku, prosty, bez gniecenia i nigdy nie
      sprawił zawodu; w ogólności tradycyjne chleby lubią długie wygniatanie -100
      razy i więcej, potem rośnięcie, potem jeszcze trochę wygniatania i ponowne, już
      w formach, rośnięcie).

• Gość: bef Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.chello.pl 02.08.02, 13:44
        Oj, chyba sie nie wysłało, więc raz jeszcze:

Gość portalu: bef napisał(a):

> Przepis I
        > 1kg mąki, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1 szklanka otrąb, sól, kminek
        według
        >
        > uznania, drożdże suszone (u mnie 2 torebki Oetkera po 7g, odpowiednik 25g
        > świeżych każda), 1 szklanka mleka
        >

OCZYWIŚCIE, 1 szklanka mleka to za mało. W przepisie jest 1 LITR!!!

Przepraszam za błąd. Czy może już ktoś piecze (ze szklanką?)
      • gosh2 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB 02.08.02, 16:04
        bef -serdeczne dzięki!Przepisy wyglądają naprawdę wspaniale; dam znać jakie
        wyniki. Czy zastąpiłabyś całą mąkę w pierwszym przepisie razową? Ryzykowne?
        Pozdrawiam serdecznie

• gosh2 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB 22.08.02, 22:33
        Trochę to trwało...
        Bef - REWELACJA!! Sprobowalam przepisu nr I i wyszedł świetnie, nawet pomimo
        pewnych własnych modyfikacji. Dałam tylko mąkę pszenną razową (orkiszową),
        dodałam też trochę ziół (łyżkę majeranku i oregano - dają lekki posmak i trochę
        pewnie zmniejszają ten drożdżowy smak) Rósł nastomiast dość długo: 30 minut w
        temp. 50 stopni i jeszcze 15min w 75st. Chleb jest naprawdę super a na dodatek
        cały dom w tym cudownym zapachu, rodzinka robi wielkie oczy a ja cała
        pokraśniłam z tej radości!
        Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: ewa Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.t / 192.168.10.* 27.08.02, 09:25
        upiekłam chlebek z przepisu nr 1 :)))) pycha, zrobiłam to już dwa razy i dzis
        również upiekę. Chyba przestanę kupować pieczywo sklepowe ;))) Przepis 1 jest
        rzeczywiście bardzo łatwy. Nie miałam siemienia lnianego, więc wrzuciłam
        dodatkowo otręby, bazylię i zioła prowans. i 1/3 szklanki piwa zamiast części
        mleka (!!!) pyszny chlebek :)))
    • Gość: bef Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.chello.pl 02.08.02, 12:43
      Aha, aha...!
      Rośnięcie bez termoobiegu (bo hałasuje), a pieczenie z wiatraczkiem (bo lepiej).
      • Gość: borgia1 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 06.08.02, 08:54
        U mnie pieczony chleb domowy jada się bardzo często. Robię kilka rodzajów
        chleba i bułek, ale tak naprawdę to w zależności od tego co się weń wsadzi ma
        się różny chleb i różne bułki... . Ale do rzeczy - rzeczywiście jeden śmieszny
        przepis, gdzie na 50 dag mąki wlewa się pół litra (niestety wody)!

CHLEB Z KMINKIEM (lub bez jak ktoś nie lubi)

50 dag mąki,
        5 dag drożdży,
        2 łyżki kminku,
        2 płaskie łyżeczki soli,
        3 łyżki płatków owsianych lub otrąb,
        1/2 l letniej wody.

to wszystko co daję ja, ale... w przepisie jest jeszcze dodatkowo 1/2 łyżeczki
        cukru - więc ktoś ma ochotę - dodaje, nie ma - nie dodaje.

Mąkę przesiać do miski (wysokiej), wymieszać z solą, kminkiem i płatkami.
        Drożdże rozpuścić (razem z cukrem, w razie czego) w wodzie i wlać do mąki.
        Całość wymieszać mikserem (ręcznie się nie da!!!) na masę rzadką i lejącą. Wlać
        do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką długiej keksówki i odstawić na 10-15
        minut do wyrośnięcia. Uwaga: ciasto rośnie dosyć szybko i trzeba uważać aby się
        nie przelało! Piec w temp. 180 stopni ok. 60 minut. Ale pod konic koniecznie
        trzeba zerknąć, bo może się upiec troszkę wcześniej. Pod koniec pieczenia
        smaruję pędzelkiem wierzch chlebusia, jeszcze chwilka i gotowe.
        Zaraz podam zupełnie inny przepis...
      • Gość: borgia1 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 06.08.02, 09:05
        CHLEB zupełnie inny

50 dak mąki pszennej,
        5 dag drożdży,
        1 łyżeczka soli czubata koniecznie,
        20 dag ostrego żótego sera,
        4 ząbki czosnku,
        słodka papryka w proszku,
        no i oczywiście ewentualnie pół łyżeczki cukru...

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć w 1 szklance letniej wody z solą
        (i ew. cukrem). Dodać do mąki, wyrobić, dodać wyciśnięty czosnek, jeszcze raz
        wyrobić dokładnie na zwarte ale nie za twarde (zawsze można dolać odrobinę
        wody) ciasto. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i odstawić na 30
        minut do wyrośnięcia pod przykryciem oczywiście w cieplejsze miejsce. Posypać
        startym żółtym serem i papryką. Piec ok. 40 minut w temp. 180-200 stopni. Po
        upieczeniu wyjąć z formy jak i poprzedni zresztą chleb.

Życzę smacznego!!!!!!!!!!!!!
    • karol64 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB 07.08.02, 20:16
      gosh2 napisała:

> Czy ktoś z Was ma doświadczenie w pieczeniu chleba? Próbowałam trzy razy, za
      > każdym kompletna klapa (dosłownie... bo chleb klapa! - opadał całkowicie po
      > wyjęciu z piecyka i robiła się z niego gliniasta kupka...)

Niezły chleb wychodzi z automatu do pieczenia chleba. Urzadzenie mało popularne
      w Polsce, ale gorąco polecam.
      • Gość: maruda Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 11.08.02, 04:48
        No coż, moi świętej pamięci dziadkowie, piekli chleb na zakwasie, z mąki
        żytniej, w prawdziwym piecu chlebowym (opalanym drewnem). Chleb piekli raz na
        dwa tygodnie - tak długo utrzymywał świeżość. To, co dzisiaj można nabyć w
        sklepach, przypomina chleb jedynie kształtem...
    • halszka2 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB 14.08.02, 12:45
      Witaj
      Też ostatnio nabrałam ogromnej ochoty na pieczenie chleba, takiego o jakim
      marzę - na zakwasie i z mąki pełnoziarnistej. Koleżanka, która wróciła niedawno
      z Anglii smakowicie opowiadała mi o swoich znajomych piekących w domu kilka
      razy w tygodniu chleb. I korzystają właśnie z automatu do pieczenia chleba.
      Do maszyny wrzucamy potrzebna składniki, a ona zagniata, wyrabia i piecze.
      Wyjmujemy gorące pyszne pieczywko. Pytałam u nas w kilku sklepach ,ale nikt o
      czymś podobnym nie słyszał. Szukałam w internecie i znalazłam w Allegro. Mam
      nadzieję ,że uda mi się wygrać aukcję za całkiem nienajwiększe pieniądze.
      Pozdrawiam
      Halszka
      • Gość: Karol64 Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: 212.244.37.* 14.08.02, 17:27
        halszka2 napisała:

> Pytałam u nas w kilku sklepach ,ale nikt o
        >
        > czymś podobnym nie słyszał. Szukałam w internecie i znalazłam w Allegro. Mam
        > nadzieję ,że uda mi się wygrać aukcję za całkiem nienajwiększe pieniądze.

Selfa w Szczecinie produkowała takie automaty. Obecnie zalegają (zalegały
        jeszcze w styczniu) im w magazynie. Można zamówić faksem. Przysłają kurierem w
        jeden dzień za pobraniem. Cena z kurierem ok. 320 zł.
        • halszka2 Automat do pieczenia chleba 15.08.02, 12:06
          Gość portalu: Karol64 napisał(a):
          > Selfa w Szczecinie produkowała takie automaty. Obecnie zalegają (zalegały
          > jeszcze w styczniu) im w magazynie. Można zamówić faksem. Przysłają kurierem
          w
          > jeden dzień za pobraniem. Cena z kurierem ok. 320 zł.

Dziękuję Karolu za informację.
          Już wysłałam do Selfy różne zapytania o sprzęt i jego parametry. Czy znasz lub
          coś wiesz o walorach użytkowych tego urządzenia? Króko mówiąc, czy jest Twoim
          zdaniem godne polecenia ?
          Będę wdzięczna za odpowiedź.
          Pozdrawiam
          Halszka
          • karol64 Re: Automat do pieczenia chleba 15.08.02, 20:01
            halszka2 napisała:

> Dziękuję Karolu za informację.
            > Już wysłałam do Selfy różne zapytania o sprzęt i jego parametry. Czy znasz
            lub
            >
            > coś wiesz o walorach użytkowych tego urządzenia? Króko mówiąc, czy jest
            Twoim
            > zdaniem godne polecenia ?
            > Będę wdzięczna za odpowiedź.

Najpierw obejrzalem w Selgrosie. Był przeceniony/niekompletny. Pocztytałem
            instrukcje. Potem pogadalem z paniami z dzialu zbytu Selfy i zamowilem
            (01.2002). Ja jestem zadowolony. Czytajac opis tych niemieckich na Allegro
            wydaje mi sie, ze Selfa ma wszystkie te same funkcje. Trzeba sie tylko nauczyc
            piec. Tzn. próbowac rozne przepisy, składniki itp.
    • Gość: ewa Re: Sprawdzony przepis na CHLEB IP: *.t / 192.168.10.* 23.08.02, 10:15
      fantastyczny wątek :)))))))) siedzę w pracy i ślinka mi cieknie na samą myśl o
      takim chlebku. Lecę po pracy piec!!!! :))))
    • aniutek Re: Sprawdzony przepis na CHLEB 29.09.02, 20:05
      znalazlam w swoich rzepisach ale nie wyprobowalam jeszcze..
      Przepis na chleb razowy
      Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
                     6 dag drożdży,
                     1 łyżka miodu,
                     0.5 kg mąki żytniej razowej
      Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia. 
                                 Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
      Ciasto:  1 kg mąki pszennej razowej,
                    100 g oleju,
      Przygotowanie: Dodać mąkę i olej, 
                               wymieszać i posypać mąka i odstawić do wyrośnięcia.
                               Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,
                               wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
                               Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
                               Włożyć do wąskich blaszek, przykryć sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
                               chleb posypać makiem.
                               Piekarnik nagrzać do 250ŻC,
                               wstawić blaszki z chlebem,
                               po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180ŻC.
                 Piec około 1 godz
      • Gość: anma mam pytanie.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.02, 23:11
        ....czy te chleby w/g zamieszczonych tu przepisów piecze się w foremkach czy
        na blasze formując uprzednio bochenek? Mam zamiar spróbować upiec, bo
        faktycznie ślinka cieknie jak się to czyta, ale właśnie nie wiem jak to jest z
        tym pieczeniem, w foremkach czy nie?
        Z góry dzięki :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka