myszak123 15.07.05, 20:38 Szukalam na forum ale nie moge znalezc moglby mi ktos pomoc? , szukam przepisu na latwe ciasto na duza blache Dziekuje z gory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Jakie ciasto na duza blache?? 15.07.05, 21:07 Duza blacha szarlotki ? Kruche ciasto jest łatwe, dac przepis czy masz wypróbowany rodzinny ? Odpowiedz Link Zgłoś
myszak123 Re: Jakie ciasto na duza blache?? 15.07.05, 21:21 Nie nie mam przepisow w pieczeniu ciast jestem nowicjuszem wiec bylabym bardzo wdzieczna gdybys mi podala przepis:) Jesli mozna to z miarkami typu 1 szklanka bo kompletnie sie nie znam na tych typowo z ksiazek kucharskich Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jakie ciasto na duza blache?? 15.07.05, 21:34 Przepis bazowy: 2 1/2 szklanki maki (szymanowska, poznanska) 2 łyzeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (np Kasia) 4 zółtka 4 łyzeczki cukru (ja daje szesc) łyzeczka smalcu (ja nie daje, bo nie uzywam) łyzeczka octu (tez nie daje, bo z reguły nie mam w domu) Do tego jakas margaryna do posmarowania blachy i bułka tarta do posypania tejze. Wysypac make na stolnice czy inny blat, na to proszek do pieczenia, cukier i połozyc margaryne. Posiekac margaryne mieszajac z sypkimi. Jak juz bedzie niegruba kostka, dodac zółtka (i reszte, jesli bedziesz dodawac) i szybko zagniesc. Podzielic na 2 nierówne czesci i wrzucic do lodówki albo zamrazalnika, w lodówce pół godziny minimum. Przy robieniu ciasta z podwójnej ilosci lepiej podzielic na 4, bedzie wygodniej. Odpoczac, bo to meczace było :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: i dalej 15.07.05, 21:46 Zakładam, ze marmolade jabłkowa masz, bo sobie przypomniałam, ze teraz jakby nie sezon na jabłka - wg rodzinnej tradycji jedyne słuszne odmiany na szarlotke to szara reneta ewentualnie antonówka, a one jesienne sa. Ale moze któras z supermarketowych całorocznych jest OK, ktos zaraz cos napisze :-) Jak juz odpoczniesz po zagniataniu, to odpalasz piekarnik, zeby sie grzał, smarujesz i posypujesz blache. Wyciagasz wieksza połowe ciasta z lodówki, scierasz na grubej tarce nad blacha, rozkładasz równomiernie. Posypujesz ciutke tarta bułka, na to cynamonu troszke i jabłka, a potem scierasz nad nimi reszte ciasta. I do piekarnika na ok. 40 minut. Upieczone posypujesz cukrem-pudrem i po ostygnieciu konsumujesz :-) W poprzednim poscie podałam przepis bazowy, na tortownice romiaru obiadowego talerza, na duza blache trzeba 2 razy wiecej składnikow i marmolade z 3 kg jabłek, no, 2,5 kg. Jesli jabłka sa niedostepne, to mozna zrobic plesniak. Przy rozdzielaniu jajek nie wylewac białek. Dokupic powidła sliwkowe i kakao. Majac kule ciasta po zagnieceniu podzielic nie na 2, a na 3 czesci. Dwie włozyc do lodówki, do trzeciej dosypac łyzke lub 2 kakao i schowac do lodówki/zamrazalnika. Po odpoczynku i przygotowaniu blachy: zetrzec jasne ciasto rozsmarowac dzem zetrzec ciemne ciasto schowac na chwile do lodówki ubic z białek sztywna piane, dosypac cukru i dalej ucierac (1 łyzeczka na 1 białko) wyłozyc piane na ciasto utrzec jasne ciasto do pieca na 40 min Potem cukier-puder i jesc :-) Odpowiedz Link Zgłoś