Dodaj do ulubionych

SZUKAM PRZEPISU NA TRADYCYJNE PIEROGI

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:21
Szukam sprawdzonego przepisu ciasta na tradycyjne pierogi. Chcę zrobić
pierogi z jagodami, ale to nie ma znaczenia. Czytałam kilka i w jednym piszą
o jajku w drugim o oleju. Jeśli ktoś zna przepis na sprawodzone ciasto na
pierogi to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. M
Obserwuj wątek
    • nina321 Re: SZUKAM PRZEPISU NA TRADYCYJNE PIEROGI 22.07.05, 16:51
      Jako,że moja rodzina uwielbia pierogi(zwłaszcza ruskie) to chyba już mogę coś
      doradzić w tej kwestii. Ciasto na pierogi robię tak. Na stolnicę sypię kopczyk
      mąki( ok.1 kg), do tego wlewam łyżkę lub trochę więcej oleju i Powoli mieszając
      nożem wlewam dość ciepłą wodę. Aż do połączenia z mąką w jednolitą masę. Dalej
      wyrabiam ciasto ręcznie. Ciasto jest dobre gdy się "ciągnie", nie może być
      twarde. Przykrywam ściereczką ,aby nie wyschło.Odcinam pokawałku i rozwałkowuje
      placek podsypując mąką.Wycinam, farsz, zlepiam.Smacznego
      Myślę, że istotną sprawą jest mąka. Ja używam mąki , którą przywoże z Zaścia. To
      jest mąką z tamtejszego młyna.Mieszkam w Warszawie,a w Zamościu bywam u teściów.
      Ostatnio kupiłam w Auchan mąkę szymanowską i nie nadaje się na pierogi, ani
      kluski. Sorry, że się tak rozpisałam.Pozdrawiam
    • Gość: discrepantia Re: SZUKAM PRZEPISU NA TRADYCYJNE PIEROGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 18:12
      zastosuj przepis który podawała Dziuunia:
      "Wsyp do miski 3 szklanki mąki,zrób w niej dołek i wlej tam 1,5 szklanki
      wrzącej
      wody i 3 łyżki oleju.Zamieszaj drewnianą łyżką i odstaw na chwilę przykryte
      ściereczką żeby ostygło.Później wygnieć ciasto ręką na stolnicy i gotowe.Takie
      ciasto idealnie się wałkuje-nie trzeba podsypywać prawie wcale mąką.Lepi się
      też b.dobrze.A po ugotowaniu jest miękkie.Powodzenia :)"

Robiłam z niego pierogi (tez z jagodami) tydzień temu i były rewelacyjne. Z
      podwójnej porcji wyszło mi ponad 100 pierogów. Rzeczywiście ciasto jest
      miękkie, elastyczne, nie rozpada się. Pamiętaj tylko żeby do środka pieroga
      oprocz jagód dodac troche cukru, bo bez tego będa pierońsko kwaśne. Pozdrawiam!!
      ps. pierogi gotuja się dosłownie 2 -3 minuty.

• berghoff Re: SZUKAM PRZEPISU NA TRADYCYJNE PIEROGI 22.07.05, 18:28
      Właśnie zakończyłam lepienie pierogów z jagodami :-) W lato jest to pożywienie
      niesamowicie smaczne.
      Moje ciasto robi się następująco: mąką, dość ciepła woda i jeśli to pierogów z
      owocami to dodaję troszeczkę drożdży. Robię zawsze na oko, więc nie jestem w
      stanie podać dokładnych ilości, najważniejsze aby było elastyczne.

pozdrawiam
    • Gość: anna z warszawy Re: SZUKAM PRZEPISU NA TRADYCYJNE PIEROGI IP: *.tele2.pl 22.07.05, 19:03
      mnie wychodzi swietne delikatne ciasto pierogowe dodajac prawie na kilo maki
      jedno jajko i zaparzajac goraca woda dobrze wyrob i na troche do lodowki jesli
      ci zostanie mozesz zamrozic a potem po rozmrozeniu tylko lekko przesyp maka
      zeby sie nie kleilo przepis sprawdzony od lat do wszystkich pierogow i na ostro
      i na slodko smacznego
    • Gość: adi-gbg a farsz?(ruskie pierogi) IP: *.bredband.comhem.se 23.07.05, 08:53
      z owocami,kapusta i grzybami jest latwo-czy ktos ma przepis na farsz a la
      pierogi ruskie?
      • kragmel Re: a farsz?(ruskie pierogi) 23.07.05, 09:21
        ruskie: tłusty twaróg+ugotowany ziemniak+cebula+sól+pieprz
        • Gość: Jacek Re: a farsz?(ruskie pierogi) IP: 57.66.48.* 08.08.05, 11:07
          Moja mama dodaje zawsze mięty (swierza lub suszona) nadaje to niesamowity
          smak "zwyklym" ruskim...
    • malaszaramysz Nie istnieje coś takiego jak jeden sprawdzony 23.07.05, 09:10
      przepis na ciasto na pierogi :-))))))) Tych przepisów są tysiące i każdy inny i
      każde ciasto pyszne:-)))))))) To tak jak z bigosem :-))
      Ja robię z mąki, jajka i lodowatej wody, moja przyjaciółka z mąki,oliwy i
      gorącej wody, są tacy co tylko z mąki i wody . Wszystkie pierogi są pyszne :-)))
      • Gość: olka Re: Nie istnieje coś takiego jak jeden sprawdzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:42
        ja bez jajka
    • i.nes owoce w pierogach 02.08.05, 09:57
      Jak przygotowujecie owoce do pierogów? Na przykład truskawki, wiśnie lub
      jagody. Czy obtaczacie je w czymś, słodzicie, skrapiacie cytryną? Umiem robić
      pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - wiem, że farsz trzeba odparować. A jak
      z miękkimi, soczystymi owocami? Poradźcie coś proszę.
      • fettinia Ines:) 02.08.05, 17:19
        Wystarczy po prostu szybko je sklejac-rece maka za kazdym razem oproszyc-tak
        wychodza mi zawsze.Z mrozonymi owocami jeszcze prosciej:)Pozdrawiam:)
        • Gość: kuka Re: Ines:) IP: *.icpnet.pl 02.08.05, 17:29
          włąsnie zjedliśmy pierogi według przepisu dziuni z jagodami. Pycha, szybko i do
          tego wszystkie wyszły mimo, że wyglądalo na to, że bedzie zupa jagodowa :D
        • i.nes Re: Ines:) 02.08.05, 17:41
          Dziękuję za informację. Teraz muszę namierzyć drylownicę i do dzieła :)
        • Gość: kaisa Re: Ines:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:09
          to wcale nie jest takie trudne :-)
          • jazielonooka Re: Ines:) 08.08.05, 12:39
            No to ja dopiszę jeszcze wersję : mąka+ ciepłe mleko + szczypta soli. Proporcje-
            zawsze zależą od rodzaju mąki, generalnie dodaje się tyle ciepłego mleka, żeby
            zagnieść ciasto. Wychodzi miękkie, pulchne , dobrze się wałkuje. Przepis
            funkcjonuje w rodzinie od lat, a składniki zawsze pod ręką.:) Pozdrawiam.
            • Gość: kasik Re: Ines:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 20:23
              im prostszy przepis, tym lepszy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka