anutk_a 25.07.05, 14:44 a może ktoś zna coś innego chrupiącego z ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gośka Re: coś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:06 placki będą chrupiące jeżeli zetrzesz ziemniaki na grubszej tarce i trzeba smażyć na bardzo gorącym tłuszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi soda IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:20 A nie dajecie sody do tego ciasta ziemniaczanego , zeby nie "złapało" za duzo tłuszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:14 dodaj troszkę cukru do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru 25.07.05, 15:22 Wymieszac z ubita piana z bialek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.07.05, 15:26 ja robie bardzo malutkie i cieniutkie placki. i smaże do zrumienienia,zawsze chrupią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru IP: *.folger.edu 25.07.05, 16:53 Placki kochaja wszyscy w mojej rodzinie, ale Babcia robila zawsze najpyszniejsze. Chrupiace tez byly. Gatunek ziemniakow ma ogromne znaczenie ale wiem, ze Babcia dodawala do ciasta troche kaszy mannej (np. lyzke na miske masy). A do smaku - procz soli i pieprzu czarnego - dodawala szczypte pieprzu ziolowego. Teraz tez tak robie. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
ligia12 Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru 25.07.05, 18:51 dodaj trochę mąki ziemniaczanej ,naprawdę są chrupiące,a z lenistwa nie ubijam białej,wypróbuj jeden i drugi sposób. Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella klasycznie 25.07.05, 22:55 ja robie bardzo klasycznie od lat i zawsze sa wybitnie chrupiace. z wielkiego lenistwa i niecheci do tarcia robie wszystko w robocie, wiec tak: ziemniaki i cebule dobrze scieram i miksuje ale nie na miazge, dodaje 1 jajko, zabek czosnku, 2 lyzki ziemniaczanej a zwyklej maki tyle ile ciasto zabierze, sol, pieprz czarny i pieprz ziolowy. jak widac klasyka, ale caly sekret polega na pieczeniu plackow tzn oleju musi byc tyle na patelni aby brzegi dotykaly oleju, placek musi jakby plywac po powierzchni tluszczu ale bez 'nurkowania'. wtedy wlasnie placki smaza sie idealnie ze wszystkich stron i sa chrupiaco rumiane. podejrzane wieki temu w barach mlecznych i od lat sie sprawdza, pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
metnia Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru 25.07.05, 23:00 Bardzo prosto:) smazyc w glebokim oleju. ja tak robie, najpierw wszystko misuje a potem siup na gleboki olej. nie taki zeby plywaly ale taki zeby boki byly zakryte. potem przekladam na gleboki talerz wylorzony papierem do kanpek, zeby zabral tluszcz i placuszki pychotka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:34 głęboki olej to podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:41 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru 26.07.05, 01:01 Tak dla wymiany ciekawostek. U mnie w domu zawsze nazywało się je "racuchy" lub "racuchy ziemniaczane". W Stanach znane są jako potrawa typowo żydowska "latkes". Przybierają one różne formy i metody przyrządzania: lacquasi.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk-fizyk do ampoliona 26.07.05, 01:07 a tak dla wymiany ciekawostek, jak to napisales, to skad pochodza twoje korzenie? bo jak znam polske to od polnocy po poludnie to sie to nazywa placki ziemniaczane, a racuchy to zupelnie inna bajka, wiec? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do ampoliona 26.07.05, 07:50 Warszawiak z krwi i kości po kądzieli, powiązania podlaskie po mieczu. Śląskie "pyzy" to też dla mnie dziwactwo... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru 26.07.05, 08:53 Smazyc na glebokim oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lanka3 Re: jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chru IP: *.spm.pl / *.spm.pl 26.07.05, 20:30 pyzy to są warszawskie a kluski śląskie Odpowiedz Link Zgłoś