Dodaj do ulubionych

sok z zielonej pietruszki

04.08.05, 20:34
Moi drodzy forumowicze

Moze powinnam zadac to pytanie na forum napoje, ale tutaja jakos milej ;)
No wiec jak zrobic sok z zielonej pietruszki, przeczytlam w jakiejs ksiazce
ze jest zdrowy i dobry na cere, nerki i pelno innych rzeczy ale tam nie bylo
przepsiu, w sklepie nigdy nie widzialam...a na necie nic konkretnego nie
znalazlam tzn byla jedna wersja ze trzeba gotowac, ale jak bede normalnie
gotowac i nie wiem z reszta jak dlugo to mi te wszystkie zdrowe skladniki nie
znikna?, myslalam ze moze po prostu zalac wrzatkiem...moze wy spotkaliscie
sie z takim czyms
Obserwuj wątek
    • Gość: bo Re: sok z zielonej pietruszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:41
      robilam w tym roku, ale raczej koktajl niz sok,
      bo zmiksowalam pietruszke, seler, odrobine przypraw
      z kefirem, pyszne i odswiezajace:)
      • honden Re: sok z zielonej pietruszki 04.08.05, 20:59
        hm...nie pomyslalam o przetworach mlecznych bo na wiekszosc mam uczulenie, ale
        moze faktycznie po prostu zmiksowac duza ilosc pietruchy z woda mineralna...
        dzieki za natchnienie:)))
    • Gość: aga Re: sok z zielonej pietruszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:54
      z takim pytaniem to do jarka_zielona_pietruszka hihi
    • Gość: jalka Re: sok z zielonej pietruszki IP: *.ztpnet.pl 04.08.05, 21:09
      Był taki przepis na wywar z pietruszki na piegi i przebarwienia na skórze. Ale
      to stosowało się zewnętrznie. KOrzeń trzeba pokroić na jak najmniejsze
      kawałeczki, zalać wodą i gotowć ok. 20 min. potem odcedzić i tym wywarem
      smarować miejsca, które chce się wybielić. NO, ale chyba nie o to Ci
      chodziło... :)))
      • Gość: honden Re: sok z zielonej pietruszki IP: *.116-200-80.adsl.skynet.be 05.08.05, 10:17
        No nie za bardzo o to :)))chodzi mi oczywiscie o stosowanie wewnetrzne...
        Dzisiaj sprobuje zmiksowac z woda mineralna i zobaczymy czy dam rade to wypic..
        • Gość: basiek13 Re: sok z zielonej pietruszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 19:15
          Czy chcesz podawać to do potraw czy raczej jako lekarstwo? Przszło mi do głowy,
          że moja córka ma anemię i może by tak po łyżeczce to jej serwowac. Co o tym
          myślisz?
          • saiss Myślę 05.08.05, 20:28
            że po łyżeczce to może być za mało. Taki solidny koktajl - pietruszka z jogurtem
            czy minerlaną i cytryną dopiero moze wnieść coś znaczącego do gospodarki
            mineralnej i witaminowej.
    • amused.to.death Re: wróciłam na łono forum ;)) 05.08.05, 20:22
      czasami dodaję pietruszkę, kiedy robię sok pomidowory przez sokowirówkę. Trochę natki znacząco zmienia smak.
      • jottka Re: wróciłam na łono forum ;)) 05.08.05, 20:37
        a wróciłas z powodu znaczące polepszenie pamięci (lub innych funkcji) z powodu
        picie wywaru z pietruszki?:)
    • puh1 Re: sok z zielonej pietruszki 05.08.05, 21:54
      Ja kiedyś piłam sok z zielonej pietruszki - robiła go moja ciocia w Termomixie,
      takim piekielnie drogim robocie kuchennym. Ale myślę, że taki zwykły robot z
      metalowym śmigłem (taki do robienia zupy-krem) też by się nadał. Trzeba tylko
      natkę zmiksować z wodą mineralną, cukrem i sokiem z cytryny i jest naprawdę
      pyszne - smakuje orzeźwiająco i egzotycznie, a wygląda jak sok z kiwi.
      • Gość: honden Re: sok z zielonej pietruszki IP: 81.243.182.* 06.08.05, 19:32
        a wiec zmiksowalam z woda mineralna..hm...no nie jest to moj ulubiony napoj:))
        dodam nastepnym razem cukier i sok z cytryny jak puh1 doradzila

moja mama ma ten termomix, czy przygotowanie w nim zmieni smak tego soku????

Nie wiem czy pomoze na anemie bo lekarzem nie jestem, aja pije dlatego bo
        znlazlam w wielu publikacjach taki oto opis:
        Sok ze swiezych listków to prawdziwy eliksir zdrowia dzialajacy skuteczniej i
        bezpieczniej niz wszystkie syntetyczne odzywki. Po takiej pietruszkowej kuracji
        poprawi sie nam stan cery, wlosów i paznokci, poprawi nam sie apetyt (ten
        dobry, nie na slodycze i chipsy) oraz nabierzemy sil.

A na mnie nie dzialaja jak na razie zadne odzywki, skrzypy i inne wiec
        postanowilam sprobowac tego. I z checia nabiore sil po 10 godzinnym siedzeniu
        przed komputerem:))

No ale odeszlismy juz chyba za daleko od tematyki kulinarnej:))
        • fettinia Re: sok z zielonej pietruszki 06.08.05, 19:36
          No sam sok to najsmaczniejszy nie jest:)Najlepiej mieszac-zmiksowac
          pietruszka,sok z selera i marchwi i doprawic ziolami i sokiem z cytryny.Ale
          wszystko oczywiscie surowe.Pozdrawiam:)
    • kasiulek_mysiulek Re: sok z zielonej pietruszki 07.08.05, 19:13
      Wywar z pietruszki.

Pietruszka potrafi bezboleśnie usunąć z układu moczowego piasek a nawet
      kamienie. Najlepszym do kuracji surowcem jest zielona natka. W ostateczności
      może być suszona lub nawet korzeń pietruszki. Terapia jest dobra na wszelkie
      problemy moczowe, związane tak z nerkami jak i pęcherzem. Jest moczopędna i
      potrafi oczyścić nerki nawet z dużych zapasów śmieci.
      Przygotowanie: Kilka łyżeczek naci lub pokrojony korzeń pietruszki wrzuć do
      niedużego rondelka i zalej wodą w objętości ok. 1.5 szklanki. Gotuj je na
      wolnym ogniu przez 5-15 minut, w zależności od wziętego surowca. Gotowanie
      korzenia wymaga więcej czasu. Na koniec odcedź i wlej do szklanki.
      Stosowanie: Pij powyższą porcję wywaru regularnie, nawet kilka razy dziennie.
      Jeżeli kamica jest mocno zaawansowana, terapia może trochę potrwać. Nie jest to
      jednak problemem, bo smak wywaru jest bardzo przyjemny. Można go też pić
      profilaktycznie, dla usprawnienia swojego układu moczowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka