Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 17:07 a przy okazji może jakies rady.bedziemy w Kranewie.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. 06.08.05, 20:56 kiebabczyk:grilowane miesko mielone z roznymi salatami i innymi dodatkami miesnymi, wszystkie owoce,maja inny smak...pachna sloncem to co zapamietalam ze smakow najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. 06.08.05, 20:58 Koniecznie jogurt, sałatka szopska, wino. Odpowiedz Link Zgłoś
elf Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. 06.08.05, 22:14 Koniecznie tarator - pyszna zupa-chłodnik na bazie jogurtu! Wino, oczywiście. Różne dobre mięska z grilla, np. kebabcze (takie mielone mięso z grilla - tylko że to ostre!) Ryby, jeśli będziecie nad morzem, zwłaszcza takie malutkie, pieczone w całości (nie pamiętam niestety jak się nazywają). No i ja bardzo lubię airan, taki jakby słony jogurt, kupuje się go normalnie w sklepie - cho to turecki specjał, ale w Bułgarii tez mają:) NIE polecam natomiast smażonego panierowanego sera, to zupełnie inny ser niż nasze zólte, takie lekko kwaskowy, no i naprawdę ocieka tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 22:32 sery owcze, jogurty, owoce, mięsa, zupy, sałatki, wina, likiery - wszystko! bułgarska kuchnia jest rewelacyjna, ale pamiętaj, żeby nie jadać w najpiękniejszej restauracji na głownym deptaku, ale tam gdzie jedzą miejscowi. Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. 10.08.05, 12:33 ten ser to kaszkawal pane, mi smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kuchnia bułgarska 07.08.05, 11:46 tetatet.co.uk/bulgary/kitchen.php?lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silingen1 Re: kuchnia bułgarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:18 szopska mniam mniam i rybki smazone mniammmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devi Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.08.05, 11:58 salatka szopska, musaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.eu.org / *.eu.org 07.08.05, 20:18 Byłam w kraniewie w ub. roku. Plaża szeroka, ale nie sprzątana. Nieliczne hotele blisko morza; od większości hoteli/kwater dojście trwa ok.20/30 min. niezbyt ładnymi "drózkami". Można też główną ulicą wśród kramów, lokalików, sklepików i samochodów. Ceny umiarkowane. Jedząc grilowane mięsko, należy uważać, czy jest dosmażone! Ja z rodzinką zatrułam się, córka musiała mieć kroplówkę, bo groziło odwodnienie. Warto pojechać do Bałcziku (taksówka za 8 lewa). # lata temu byłam w Sozopolu. ZDECYDOWANIE lepiej było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: 213.17.230.* 08.08.05, 09:31 Pamiętam Bułgarską musakę, w której ziemniaki praktycznie zastępowały bakłarzany. Może teraz już wszystko mają i wreszcie ziemniaki zastępują... bakłażanami:))))) Trzeba przyznać, że z dodatkiem ich ziół obie wersje smaczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czegie co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:15 może jeszcze coś ciekawego o Bułgarii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azalia Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:31 ja wróciłam zachwycona :) byłam w zeszłym roku w Neseberze 2 tygodnie i było po prostu bosko. Jedzenie wspaniałe, ale czasem można się naciąć - im ładniejsza restauracja tym gorsze jedzenie. Najlepiej jeść tam, gdzie miejscowi - zapytaj, chętnie powiedzą gdzie chodzą i polecą lokalne specjały. Warto spróbować tamtejsze wina, mnie smakowało białe półwytrawne, nazwy nie pamiętam, na etykiecie były żółte róże. Warto przywieźć z Bułgarii przyprawy, ale nie takie kupione w pieknych słoiczkach na straganie dla turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: 213.17.230.* 10.08.05, 10:31 Pyszne są mielone kotleciki w kształcie małych kiełbasek - kebabczeta z grila. Maciej Kuroń podawał na nie przepis. Trochę roboty z tym jest, ale w Bułgarii je się gotowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Czubryca IP: 80.68.236.* 10.08.05, 10:32 Z przypraw polecam szczególnie czubrycę - jak zacząłem ją stosować to najchętniej sypałbym ją teraz nawet do budyniu :) W Polsce do kupienia w zasadzie tylko w sklepach specjalistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. 10.08.05, 11:21 Pyszności z Bułgarii: - kebabcze - grilowane, pierwszorzędnie przyprawione mięso mielone, (w ogóle w knajpkach świetnie przyrządzają mięso /np. pyszna scara z różnych gatunków mięs/ i co ważne dodają do nich spory kawałek cytryny, co w Polsce nie jest praktykowane zbyt czesto, najwyżej do ryb) - sałatka szopska, - sery owcze, - kefir (inna konsystencja niz nasz, ale w smaku wyśmienity), - wina (niedrogie, a rewelacyjne), - koniaki Słoneczny Brzeg i jakiś drugi bardzo znany - nie pamiętam nazwy (podobno pyszne, ja za koniakami nie przepadam, więc mi nie smakowały) - małe rybki,smażone w całości i solone(nie jadłam, nie mogłam się przemóc, ale znajomi zachwyceni) - paleczinki - cieńkie naleśniki ze słodkimi sosami, podawane z lodami, owocami, bitą śmietaną, - coś w rodzaju drożdżówek, słono - ostrych nadziewanych serem owczym (hmmm, mam na końcu języka, jak się to nazywało...) - oczywiście polecam też owoce, które dojrzewają tam w słońcu i mają zupełnie inny smak (cudowne melony i arbuzy) Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. 10.08.05, 12:35 nazwa tych drozdzowek to BANICZKA, generalnie wypieki w bulgarii sa smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZEGIE Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:15 trochę mnie wystraszyliście tym miesem ale przynajmniej będziemy uważać na podejrzane knajpki.posiłki będą -tylko tak coś napewno sie zachce.dobrze ze piszecie o tych przyprawach....kupię sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:42 warto jeść w knajpkach, jest dosyć tanio, nie opłaca się gotować samodzielnie :) Zapytajcie po prostu Bułgarów albo osoby, które są tam od jakiegoś czasu, gdzie warto zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZEGIE BUŁGARIA-możę jeszcze cos podpowiecie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:42 pojutrze wyjazd.jakie ziola kupić wart igdzie -w supermarketach bo czytam że nie na targu.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Bułgaria na Brooklynie 21.08.05, 01:27 Własnie natknąłem sie na sklepik z produktami bułgarskimi na. Tak, tarator (cos jak indyjska raita), sery owcze, jakas pasta bakłażanowo-paprykowa. Bieda w tym, że podobnie jak i w niektórych tych tutaj poradach brak nazw bułgarskich ("sery owcze" - i co mi z tego?). Może ktos bardziej z Bułgarią zaznajomiony poda te orginalne nazwy z krótkimi objasnieniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZEGIE Re: Bułgaria na Brooklynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 19:31 ooo,tak Odpowiedz Link Zgłoś
arkusz.plano Sery 22.08.05, 00:24 Ser ten to kaszkawał, póltwardy, tłusty ale dobry jako dodatek o czerwonego wina. Bardzo popularnym kolacyjnym daniem jest kaszkawał smażony, czyli "kaszkawał pane". Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sery 22.08.05, 02:30 Jesli to odpowiedź mnie to nie taki ser kupiłem. Jest on raczej ziarnisty, cos pomiędzy bryndzą a fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a w-wie? IP: *.murator.com.pl 15.12.05, 10:48 a czy ktos wytropił kaszkawał w warszawskim sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doma Re: co ciekawego warto spróbować w Bułgarii.. IP: 217.17.33.* 15.12.05, 11:28 Kiufte i kebabcze !!!!!! Koniecznie, mniam !!!! Polecam tez pomidory bułgarskie - choć teraz chyba nie sezon. No i słodycze - specyficzne w smaku (mnie nie smakowały, bo strasznie tłuste byly, ale mąż się zajadał) i wino !!! Odpowiedz Link Zgłoś