rojew84 11.08.05, 17:34 jakie znacie przepisy na sałatke z kalafiorem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotafx Sałatka czerwcowej Alicji 11.08.05, 18:52 kalafior zetrzeć na tarce, 2 kiszone ogórki pokroić w kostkę, 1 jajko na twardo pokroić w kostkę, do tego dodać puszkę kukurydzy i cały pęczek posiekanego koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez wg uznania. Pyszna właśnie robię w sobotę na przyjęcie urodzinowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Sałatka czerwcowej Alicji 11.08.05, 19:06 Kalafior ma być surowy,czy zblanszowany? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotafx Re: Sałatka czerwcowej Alicji 11.08.05, 19:33 surowy i starty tarce o dużych oczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: sałatka-kalafior IP: *.olsztyn.mm.pl 11.08.05, 20:24 Kalafior lekko obgotowany-chrupki podzielić na rożyczki,dodać pokrojonego w kostkę (kawałki)pomidora,ugotowana fasolkę szparagowa pociętą w kawałeczki,warzywko,pieprz+majonez babuni.Sama oceń smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: sałatka-kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 21:19 Ja też mam tani i szybki przepis na taką sałatkę. 1. Kalafiora podzielić na różyczki i gotować chwilkę w gorącej wodzie 2. 3-4 pomidory bez skórki pokroić w kostkę 3. 3-4 jajka ugotowane na twrdo w grubą kostkę 4. doprawić wg uznania solą, pipeprzem, zieleniną, jogurtem naturalnym z majonezem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aknaj Re: sałatka-kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 22:39 kalafiorpodzielić na małe różyczki zblanszować,to samo zrobić z brokułem,wystudzić wymieszać razem dodać majonez i dużo świeżego koperku,wstawić do lodówki na pół godz.polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: sałatka-kalafior IP: *.303.krakow.pl 12.08.05, 00:05 Kalafior umyty i rozdrobniony na niewielkie cząstki + groszek zielony z puszki (lub kukurydza z puszki)+ majonez-proporcje wg gustu. Gotową sałatkę posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. :-) Schłodzić. Pamiętam, jak kiedyś na jakiejś imprezie, gdzie było dużo różnych pyszności, ta sałatka zrobiła furorę. :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: sałatka-kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:59 własnie wczoraj zrobiłam cos podobnego.Dodałam jeszcze ogorek małosolny.Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: sałatka-kalafior 12.08.05, 12:49 kalafior blanszujemy ogórek zielony (1 duży lub 2 ,mniejsze) w zależności od uznania albo ze skórką albo obrany (i tak i tak jest smacznie) kroimy w kostke zasypujemy vegetą (wiem, wiem, będziecie krzyczeć, ale ona jest tutaj naprawdę niezbędna) mieszamy to wszystko z dużą ilością koperku, majonezem (lub mieszanką majonezowo-jogurtową), pieprzem wstawiamy na jakiś czas do lodówki celem przegryzienia... Polecam! Życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
morusia Re: sałatka-kalafior 12.08.05, 13:06 surowy kalafior pokroić na drobno, jak do sałatki :)). Do tego pęczek albo i więcej koperku zielonego, posiekane ząbki czosnku (ilośc zależy od wielkości kalafiora i gustów zjadaczy - ja daję 4-5 ząbków co najmniej ale u mnie w kuchni czosek rulez) majonez (ostrzejszy np. Kielecki), trochę musztardy, śmietana, sól, szczypta cukru. Można zostawić na trochę żeby się "przegryzła" ale u mnie w domu zazwyczaj nie zdąża. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jowas Re: sałatka-kalafior 12.08.05, 14:44 Surowy kalafior pokroic na drobne czesci, dodac pokruszony ser rokpol lub inny 'niebieski', do tego duzo zielonej pietruszki, zalac dipem majonezowo jogurtowym z duza iloscia wycisnietego czosnku. Palce lizac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bayeczka Re: sałatka-kalafior IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.05, 01:04 Kalafiora po ugotowaniu wyłożyć na półmisek i uformować w coś w rodzaju "tortu". Całość posmarować dokładnie cienką warstwą majonezu. Ugotować jajka na twardo i podzielić na ćwiartki lub mniejsze części. W podobny sposób pokroić sparzone i obrane pomidory. Obrać ogórki kiszone (ew. mocniej ukiszone małosolne) i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidorami, jajkami i ogórkami udekorować kalafiorowy tort w regularne wzory ;) - koniecznie ogórki na dole kalafiora, naokoło (ładny efekt wizualny). Sałatkę wstawić na dłużej do lodówki. Efekt jest naprawdę rewelacyjny, choć może nie widać tego na podstawie samego przepisu :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: sałatka-kalafior IP: *.krak.tke.pl 13.08.05, 08:38 Ostatnio dostałam w prezencie słoik ogorków kiszonych z kalafiorem.Osobiście nie przepadam za tym warzywem,ale kiszony kalafior to naprawdę pyszności.Dzisiaj zabieram się do przugotowania tego specjału na zimę. A kiszony kalafior,to wymarzony składnik do sałatek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: sałatka-kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:09 a ja znam taki na prawdę banalny trick ( pyszny !) : kalafiora umytego, ale surowego pokruszyć ( odcinajac łykowate łodyżki) do miski, do tego dodać drobno pokrojonego w kostkę ogórka surowego i kiszonego ( albo jeszcze lepiej małosolnego). Całość doprawic majonezem lub jogurtem oaz pieprzem, ew. czosnkiem jak kto lubi. Robi się to wszystko jekieś góra 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś