Gość: kalina jacowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 22:55 pewnie juz byl ten temat ale...robilam dzis grochowke i klapa cos zle zrobilam jak wy ja robicie?by byla mniam.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: grochówka 12.08.05, 07:36 Nie wiem jak się robi to mniam, ale grochówkę tak: paczka grochu łuskanego połówki, kilka ziemniaków, włoszczyzna bez kapusty, cebula, 20 dkg wędzonego boczku, wędzone żeberka, kawałek "swojskiej" kiełbasy, mąka, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Groch zalewamy 2 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Od czasu do czasu mieszamy aby nie przywarł. Szumujemy. Do ugotowanego dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość dużych kawałkach; sól do smaku. Ewentualnie uzupełniamy wodę w garnku. Gotujemy całość do miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule i rumienimy. Dodajemy mąkę robiąc zasmażkę i zagęszczamy gotującą się zupę. Zasmażka MUSI być zimna, inaczej zrobią się mało apetyczne kluchy. Doprawiamy pieprzem, majerankiem, natką pietrzuszki. Zanim dodamy warzywa groch musi się prawie całkowicie rozgotować. Warto go zmiksować blenderem. Przepis jest wojskowy, z tą różnicą, że w armii do gotowania grochówki wykorzystuje się mączkę grochową. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: grochówka 12.08.05, 12:39 Podpisuje się pod przepisem ba_nity, z tym, że z tą maką chyba należałoby uważać, generalnie rozgotowany groch powoduje baaaardzo znaczne zagęszczenie, więc myślę, że mąka jest całkowicie zbędna, ewentualnie odrobina, oczywiście zalezy to też od tego na jaką ilość zupy planujemy tę paczkę grochu... A tak na marginesie warto groch suchy zamoczyć wcześniej trochę, szybciej się rozgotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: grochówka 12.08.05, 12:44 Mąka w tym przypadku (zasmażka) zrobiona na rumiano dodaje smak, zagęszczenie to sprawa drugorzędna. Pewnie, że można zamoczyć ale łuskany tego nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś