Dodaj do ulubionych

Ciasto orzechowe

18.08.05, 19:25
W związku z posiadanymi dużymi zapasami orzechów włoskich i brakiem pomysłu
na ich wykorzystanie proszę o podanie przepisów na ciasta, do których
wymagane są duże ilości orzechów włoskich.
Obserwuj wątek
    • toska.a Re: Ciasto orzechowe 18.08.05, 20:03
      Sprubuj użyć wyszukiwarki;-) Mi coś sie nie chcą otwierać linki
      • toska.a Re: Ciasto orzechowe 18.08.05, 20:09
        Może to:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25969696&a=25969696
        Albo to:
        ZMODYFIKOWANY SNIKERS
        Autor: Gość: ewazu

        Wszyscy zachwycają się snikersem a ja piekę coś podobnego. W tym przepisie na
        szczęście nie muszę niczego zagniatać. PLACEK ORZECHOWY ULI :1 masło
        roślinne,20 dkg.cukru,2łyżki miodu, 3 łyżki słodkiego mleka rozpuścić w
        garnku na jednolitą masę;lekko przestudzić ;do tej masy wsypać3,5 szklanki
        mąki pszennej,1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,2 jajka,wymieszać najlepiej
        drewnianą łyżką.Ciasto podzielić na pół .Rozprowadzić na 2 równe blaszki(może
        to być kłopotliwe , gdyż ciasto jest gęste).1 upiec ok.15 min.w tem.180.Na
        drugą porcję ciast położyć masę orzechową.MASA:7dkg. masła roślinnego,20
        dkg.cukru,2 łyżki miodu rozpuścić,wsypać 20 dkg. orzechów włoskich(wyłuskane
        orzech łamię na ćwiartki)i chwilę smażyć.Ciepłą masę wyłożyć na 2 blachę( na
        którą wcześniej położyliśmy drugą porcję ciasta) i upiec. Ugotować masę
        budyniową i perzełożyć nią upieczone i przestudzone placki tak,aby ten z
        orzechami byl na wierzchu.Najlepiej smakuje na drugi dzień.


    • toska.a Re: Ciasto orzechowe 18.08.05, 20:12
      Albo to bo już mi sie linki otwierają:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25590963&a=25590963
    • Gość: beataaas Re: Ciasto orzechowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:28
      Wczoraj piekłam coś takiego:
      PLACEK ORZECHOWY
      CIASTO
      25 dkg mąki
      1 margaryna
      2 żółtka
      2 łyżki śmietany
      Składniki posiekać, krótko zagnieść i podzielić na dwie części.
      Najlepiej wstawić na całą noc do lodówki (ale niekoniecznie).
      MASA
      30 dkg cukru pudru
      30 dkg orzechów włoskich zmielonych
      8 jajek
      Białka (10 szt) ubić na sztywno, dodać utarte z cukrem żółtka.
      Połączyć z orzechami. Na blachę kłaść: 1/2 ciasta, masę i 1/2 ciasta.
      Piec w temp. 170 st.C ok. 40-50 min. Po ostudzenia ciasta można
      posypać cukrem pudrem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka