15janek 18.08.05, 19:25 W związku z posiadanymi dużymi zapasami orzechów włoskich i brakiem pomysłu na ich wykorzystanie proszę o podanie przepisów na ciasta, do których wymagane są duże ilości orzechów włoskich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toska.a Re: Ciasto orzechowe 18.08.05, 20:03 Sprubuj użyć wyszukiwarki;-) Mi coś sie nie chcą otwierać linki Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: Ciasto orzechowe 18.08.05, 20:09 Może to:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25969696&a=25969696 Albo to: ZMODYFIKOWANY SNIKERS Autor: Gość: ewazu Wszyscy zachwycają się snikersem a ja piekę coś podobnego. W tym przepisie na szczęście nie muszę niczego zagniatać. PLACEK ORZECHOWY ULI :1 masło roślinne,20 dkg.cukru,2łyżki miodu, 3 łyżki słodkiego mleka rozpuścić w garnku na jednolitą masę;lekko przestudzić ;do tej masy wsypać3,5 szklanki mąki pszennej,1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,2 jajka,wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.Ciasto podzielić na pół .Rozprowadzić na 2 równe blaszki(może to być kłopotliwe , gdyż ciasto jest gęste).1 upiec ok.15 min.w tem.180.Na drugą porcję ciast położyć masę orzechową.MASA:7dkg. masła roślinnego,20 dkg.cukru,2 łyżki miodu rozpuścić,wsypać 20 dkg. orzechów włoskich(wyłuskane orzech łamię na ćwiartki)i chwilę smażyć.Ciepłą masę wyłożyć na 2 blachę( na którą wcześniej położyliśmy drugą porcję ciasta) i upiec. Ugotować masę budyniową i perzełożyć nią upieczone i przestudzone placki tak,aby ten z orzechami byl na wierzchu.Najlepiej smakuje na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: Ciasto orzechowe 18.08.05, 20:12 Albo to bo już mi sie linki otwierają: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25590963&a=25590963 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beataaas Re: Ciasto orzechowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:28 Wczoraj piekłam coś takiego: PLACEK ORZECHOWY CIASTO 25 dkg mąki 1 margaryna 2 żółtka 2 łyżki śmietany Składniki posiekać, krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Najlepiej wstawić na całą noc do lodówki (ale niekoniecznie). MASA 30 dkg cukru pudru 30 dkg orzechów włoskich zmielonych 8 jajek Białka (10 szt) ubić na sztywno, dodać utarte z cukrem żółtka. Połączyć z orzechami. Na blachę kłaść: 1/2 ciasta, masę i 1/2 ciasta. Piec w temp. 170 st.C ok. 40-50 min. Po ostudzenia ciasta można posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś