Dodaj do ulubionych

ciasto pizzowe???

IP: *.lodz.msk.pl 21.08.05, 10:49
ostatnio moja babcia kupila gotowa (nie mrozona) pizze i bardzo smakowala ona
mojemu facetowi. a sekret tkwil w tym ze byla ona na jakims dziwnym ciescie -
takim niepizzowym. bylo bardzo mieciutkie i puszyste z takim wysokim brzegiem
napewno kojarzycie. robilam juz pizze z wielu przepisow ale zawsze wychodzi
taka zbita...moze trzeba najpierw uppiec sam spod i dac wiecej drozdzy? ktos
ma pomysl?
Obserwuj wątek
    • Gość: ciastko Re: ciasto pizzowe??? IP: 81.210.69.* 21.08.05, 10:54
      Do ciasta pod pizze najlepiej dawać przesianą mąkę , ciepły -lekko!!!-olej i
      letnią wodę i oczywiście bez jajek.
      Ciasto"samo" rosnie w rękach i jest jak puch.No i oczywiście leeko podpiec tak
      żeby"złapało"
      • Gość: fizzo Re: ciasto pizzowe??? IP: *.lodz.msk.pl 21.08.05, 11:08
        nie daje jaj a slyszalam ze przez olej jest bardziej twarde...i ile drozdzy na
        ile maki??
        • Gość: ciastko Re: ciasto pizzowe??? IP: 81.210.69.* 21.08.05, 11:36
          szczerze powiem .,że nie ważę zawsze na tzw."rękę"
          Moją miarką idealnej konsystecji jest mięka guma do żucia:)i jak "plaska" w
          ręku.
          • Gość: fizzo Re: ciasto pizzowe??? IP: *.lodz.msk.pl 21.08.05, 12:21
            no ciasto moze i dobre ale mie chodzi o takie inne niz w restauracjach i
            pizzeriach. taki jak nie od pizzy - raczej jak takie drożdżowe bez cukru, jak
            gąbka ale nie gumiaste..nie wiem jak to opisać...w tesco takie gotowce
            sprzedają.
      • Gość: Ludlem Re: ciasto pizzowe??? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:31
        A czy możesz więcej napisać o tym cieście? Chciałabym spróbować, ale jestem
        pizzowym nowicjuszem,. więc jeśli możesz tak kroczek po kroczku... Ludmiła
    • linn_linn Re: ciasto pizzowe??? 21.08.05, 13:25
      ...plus pomidory w proszku do kupienia na allegro. Dostepne dotychczas tylko w
      pizzeriah, jak informuje sprzedawaca...
    • Gość: fizzo Re: ciasto pizzowe??? IP: *.lodz.msk.pl 22.08.05, 07:57
      ja tez wole takie ciasto ja ty podalas ale moj facet ma specyficzny
      smak...uwielbia smazone po raz setny na tym samym oleju frytki, najtansze
      chipsy, tescowe ciasto od pizzy...chcialam mu tym ciastem dogodzic bo
      stwierdzil ze bylo najlepsze jakie jadl a tego moja kulinarna duma nie
      zniesie!!!
      • Gość: zosia Re: ciasto pizzowe??? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.08.05, 12:12
        czas wziąc się za niego bo długo nie pociągnie jedząc takie "frykasy" -myślę o
        wątrobie ,żołądku itp. :)
    • szmuzi Re: ciasto pizzowe??? 22.08.05, 09:52
      podaje moj sprawdzony przepis na pizze, zawsze wychodzi i jest naprawde pyszna:

500 g maki (nigdy nie przesiewam i wychodzi)
      1 opakowanie drozdzy instant (Oektera)
      3 duze lyzki oliwy
      ciepla, przegotowana woda (ilosc na oko)
      lyzeczka soli

wyrabiam make z drozdzami, sola i woda, wody dodaje tyle, zeby ciasto bylo
      plastyczne i dobrze sie wyrabialo, jesli dodamy wiecej wody to ciasto po
      upieczeniu bedzie bardziej miekkie, po wyrobieniu na gladka mase dodaje oliwe i
      znow wyrabiam do calkowitego wchloniecia, przykrywam sciereczka i odstawiam na
      0.5-1 godz w cieple miejsce
      po wylozeniu na blache ciasto sowicie polewam oliwa, zeby sos pomidorowy i
      nadzienie nie wsiakly i nie zrobil sie gniot, potem smaruje sosem pomidorowym i
      nakladam pozostale skladniki, serem posypuje jakies 5 min przed wyjeciem z
      piekarnika,
      takie proporcje starczaja na 3 duze pizze (takie najwieksze tortowice sposrod 3
      dostepnych rozmiarow), jak chce 1 pizze to dziele powyzsze ilosci skladnikow na
      3

maz i znajomi sa zachwyceni moja pizza, stala se moim popisowym daniem ;)

SMACZNEGO!

• Gość: ciastko Re: ciasto pizzowe??? IP: 81.210.69.* 22.08.05, 10:21
        Na pól kilograma mąki (przesiewam)daję ok,3 dk mąki(zważylam) to moje oko:)
        Wyrabiam mąkę z drożdżami i ciepłą wodą.Jak mąka zabierz i będzie plastyczna
        (jak na pierogi)dodaję zagniatając też ok.3-4 łyżek oliwy.Ciasto ROŚNIE w
        rękach.Od razu formuję placki ,albo wykłaadam na blache.W NAGRZANYM PIKARNIKU
        podpiekam tak aby lekko scięła sie góra.Acha, nigdy nie daję surowych
        pieczarek , bo puszczają wodę i może zrobić się gniot,poza tym takie odparowane
        z dodatkiem masła sa o niebo lepsze!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka