Gość: INTER IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:40 Jest to przepis siostry Anastazji ponoć dobry. proszę oprzepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: INTER Re:O to chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 17:04 Tak,to jest to. Dzięki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re:O to chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 18:09 a sposób wykonania mógłby ktoś jaśniej napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Gosiu- instrukcja 24.08.05, 12:21 Przekazuję od mojej przyjaciółki, która nie dodała proszku do pieczenia, a ciasto robiła na dwie raty- tak jest najlepiej, bo nie zagniata się kruchego dodatkowo z kakao. Warstwy: jasne ciasto- powidła- ciemne ciasto- masa serowa- piana z białek Ciasto jasne: 1,5 szkl mąki 0,25 szkl cukru pudru 125 g masła 2 zółtka- zagnieść ciasto kruche. Wymieszać składniki sypkie, wsiekać masło, zrobić kruszonkę, dodać żółtka, zagnieść. Do lodówki Ciasto ciemne: 1,5 szkl. mąki 0. 25 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 2 żółtka- zagnieść ciasto kruche. Wymieszać sypkie... itd Masa serowa: 125 g masła 1 szkl cukru pudru 4 żółtka 1 kg zmielonego białego sera 1 łyżka mąki ziemniaczanej- masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierajac dodawać małymi partiami ser, dodać mąkę (rodzynki, skórka pomarańczowa, aromaty wg. uznania) Piana z białek: 4 białka 4 łyżki cukru drobnego kisiel smak wg. upodobań- ubijać pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie błyszcząca, dalej ubijać dodając kisiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cafe Re: HARATANIEC KTO MA PRZEPIS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:37 Mam pytanie dotyczące pieczenia tego ciasta: czy po przygotowaniu w podanej kolejnosci tj. warstwy: jasne ciasto- powidła- ciemne ciasto- masa serowa- piana z białek wszystko razem pieczemy?! Jaka blaszka, jaka temperatura i jak długo? cafe Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: HARATANIEC KTO MA PRZEPIS? 25.08.05, 04:16 www.ciasta.friko.pl/10harata.htm www.gotowanie.wkl.pl/przepis9058.html puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3174 www.przepisy-kulinarne.republika.pl/harataniec.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: HARATANIEC KTO MA PRZEPIS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:43 mam zamiar jutro upiec to ciasto w związku z tym mam pytanie jakiej wielkości blachy używacie do tego ciasta?wydaje mi się że powinna być duża ale nie jestem pewna;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inter Re: HARATANIEC KTO MA PRZEPIS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:24 Upiekłam,jest super! wielkość blachy 40/24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: HARATANIEC KTO MA PRZEPIS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:58 dzięki;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś