Dodaj do ulubionych

Ha! Tu was mam!!

IP: 193.59.95.* 25.08.05, 12:32
mam pytanko za 100 punktów - jak się przemysłowo uzyskuje słonecznik łuskany?
Albo dynię?

Wielcem ciekawy, chociaż wolę samemu łuskać. :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Pani_Momo Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 12:39
      Specjalnie szkolone wiewiórki...? Chomiki..? A potem świstak wszystko zawija :D

Słonecznik to pikuś, jak przemysłowo obiera się migdały ze skórki?
      • jollka2 Re: Ha! Tu was mam!! 25.08.05, 12:41
        Pewnie siedzi milion Chińczyków i łuska za miskę ryżu.
    • ba_nita Re: Ha! Tu was mam!! 25.08.05, 12:56
      Specjalne bębny z odpowiednią powierzchnią o określonym stopniu tarcia. Żadna
      filozofia. W podobny sposób kiedyś (nie wiem jak teraz bo technologicznie o
      kupę lat jestem do tyłu) szlifowano bursztyn. Na podobnej zasadzie działają
      maszyny bębnowe do obierania warzyw.
      • Gość: Pan Proper Re: Ha! Tu was mam!! IP: 193.59.95.* 25.08.05, 15:07
        Hmmm, nie przekonuje mnie to. Ziarenka mają dużą bezwładność i są lekkie, to nie
        ziemniaki że wystarczy bęben-tarka. A co z wydłubaniem ich z kwiatka??? Szkolone
        kanarki albo wróble??
        • ba_nita Re:Przekonywać nie mam zamiaru.n/t 25.08.05, 15:10
    • Gość: ciastko z zakalcem Re: Ha! Tu was mam!! IP: 81.210.69.* 25.08.05, 15:19
      A może coś na zasadzie żaren? Przecież zboża też trzeba obłuskać z okrywy.
    • Gość: Pani Proper Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 15:33
      A nadziewane oliwki? ;)
      (krewetki to wiem - zmuszają by same weszły, ale taki migdał? ;))))))))
      • Gość: Pani_Momo Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 15:40

Oliwki nadziewane to taka specjalna odmiana. One od razu rosną z papryczką w
        środku :D

A tak serio, to słyszałam o dżemie pożeczkowym przeznaczonym na stół królewski
        w Anglii. Robi się go z normalnych pożeczek, tyle, że te pożeczki są
        najpierw ....... drylowane! Wszystkie te małe pesteczki są usuwane ręcznie,
        igłą........
        • Gość: Pani Proper Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 16:03
          Gość portalu: Pani_Momo napisał(a):

> Oliwki nadziewane to taka specjalna odmiana. One od razu rosną z papryczką w
          > środku :D

Pewnie zaraz obok zagonów z kiszonymi ogórkami. ;)

> A tak serio, to słyszałam o dżemie pożeczkowym przeznaczonym na stół
          królewski w Anglii. Robi się go z normalnych pożeczek, tyle, że te pożeczki są
          > najpierw ....... drylowane! Wszystkie te małe pesteczki są usuwane ręcznie,
          > igłą........

Porzeczki. ;) Ale przynajmniej wiem jakie zajęcie wymyślić dla służby. ;)
          Pewnie w 1358 roku komuś taka pesteczka weszła w zęby i wydał odpowednie
          zarządzenie dotyczące królewskiego dżemu z porzeczek. ;)
          • Gość: Pani_Momo Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:16
            Boszszsz.... ale ja ostatnio orty sadzę.... To pewnie z głodu. Za karę i żeby
            pamiętać - wydryluję zaraz kilo poRZeczek :DDDD
            • Gość: Pani Proper Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 16:36
              Spoko. ;) PoRZeczki bo RZadko pestki mają. Nie takie ściśnięte jak np.
              granat. ;)
          • Gość: trouble Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.08.05, 22:36
            huehuehue!!!i nad woda,w ktorej plywaja rolmopsy!!!-))))
        • Gość: justa Re: Ha! Tu was mam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:23
          Bo Królowej Elżbiecie II pestki wchodzą do dziur w zębach??
        • ba_nita Re: Gwoli ścisłości. 25.08.05, 16:58
          Co roku w Hiszpanii odbywają się mistrzostwa świata w drylowaniu porzeczek. Kto
          nie chce niech nie wierzy, ale niekiedy niby absurdalne rzeczy okazują się być
          prawdą.
      • jollka2 Ciekawe 25.08.05, 15:41
        jak się wtyka mak do makowca?
        • paprotka-gd Re: Ciekawe 25.08.05, 15:48
          a jak się robi cukier w kostkach hęę ?
          • Gość: justa Re: Ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:25
            Robi się kulki a potem obcina nożykiem!
        • wedrowiec2 Re: Ciekawe 25.08.05, 15:49
          jollka2 napisała:

> jak się wtyka mak do makowca?

Żaden problem. TO rosnie na polu - jedna bruzda zboża, jedna buraków cukrowych,
          jedna maku. Kombajn piekarniczy do zbiorów, i to wszystko.
          • Gość: Pani Proper Makowiec IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 16:04
            A między zagonami kury znoszą jajka.
            • Gość: anka A kakao?: IP: *.torun.mm.pl 25.08.05, 16:08
              Kakao oczywiscie to do tych krów, które zamiast trawy żują liście kakaowca...
              • Gość: mm Re: A kakao?: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 10:45
                oczywiścei mrożonki to nic innego jak owoce i warzywa, które rosną na
                antarktydzie. Zbiera się już zamrożone, pakje w woreczki i wysyła do nas :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka