marcysia801 31.08.05, 13:33 Za każdym razem jak gotuję jajka na twardo to pękają w trakcie i się rozlewają.Co robić by tak się nie działo?Słyszałam,że dodaje się odrobinę soli,ale to nie pomaga,zawsze któreś pęknie.Może jakieś rady:)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cheri-bibi Re: Gotowanie jajek 31.08.05, 13:40 zawsze jak juz woda zacznie sie gotowac to trzeba przykrecic gaz.... i gotowac na malym ogniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cafe Re: Gotowanie jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:40 Jajka pękają dlatego, że zimne wyjmujesz z lodówki a podczas gotowania za szybko się podgrzewają.Musza się wczesniej "zagrzać" i nie będą pękały. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Gotowanie jajek 31.08.05, 13:41 Zrób w skorupce jajka od grubszej strony na wierzchołku niewielką dziórkę na przykład igłą do cerowania. Skorupka nie ma prawa pęknąć w trakcie gotowania. Solenie wody niewiele daje. Możesz jeszcze poczytać w wątku o trikach i mitach w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Gotowanie jajek IP: 213.17.230.* 31.08.05, 13:53 Potwierdzam robienie dziurki. Trzymam w kuchni szpilkę z grubym łebkiem i wreszcie mam problem humorzastych jajek z głowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: Gotowanie jajek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:28 czasem i dziurki nie pomagają, po prostu na fermach nie zawsze obchodzą się z tymi jajkami jak z przysłowiowym "jajkiem" i powstają mikropęknięcia skorupki, i wówczas tylko ocet dodany do wody zabezpieczy przed całkowitym wydostaniem się zawartości jajka na zewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Gotowanie jajek 31.08.05, 14:38 Oprócz dziurki podgrzewam je w letniej wodzie przed włożeniem do wrzątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Gotowanie jajek IP: 213.17.230.* 01.09.05, 13:55 Moja metoda działa na jajka, które są przechowywane w temperaturze wyższej niz lodówka, a niższej niż kuchnia. W spiżarni:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: Gotowanie jajek 31.08.05, 14:31 Nie wkładaj do wrzątku, tylko do zimnej wody i powoli gotuj ------------------------------------------------ Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Gotowanie jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 18:33 Ha ! Ja mam nawet takie specjalne narzędzie do dziurkowania jajek, kupione za grosze na targu ( ale go nie używam, bo mi wpdało za szafkę i dlatego jajka u mnie są zawsze popękane). Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Gotowanie jajek 31.08.05, 19:00 Mała Mi czy mam przyjechać i wyjąć Ci to urządzenie zza szafki?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
magdoska1 Re: Gotowanie jajek 01.09.05, 12:27 Wystarczy jajka włożyć od razu do wody i gotować już w zimnej wodzie - trzeba obserwować kiedy woda zacznie wrzeć i od tego czasu liczyć minuty Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Gotowanie jajek 02.09.05, 02:13 Czy możesz podać sparawdzony przepis na gotowanie w zimnej wodzie?... ;>} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdoska1 Re: Gotowanie jajek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 10:31 Hehe!Gotować w zimnej wodzie znaczy nalewam do garnuszka wode z kranu zimną wkałdam jaja, wstawiam na gaz, dosypuje sól i się gotują potem jak woda wrze to od tego momentu 5-6minut. Potem wylewam wrzątek zalewam ugotowane jaja zimną wodą z kranu i tak stoją chwilę - obieram i mi nie popękały jakoś chyba ze było nadpęknięte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Gotowanie jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:07 nie, ale przyjedź skosztować jak smakuje jedyne w swoim rodzaju popękane jajko na połtwardo autorstwa mojego, czyli Małej Mi! Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: Gotowanie jajek 01.09.05, 12:35 Zawsze dodaje troche octu do wody. Jeszcze nigdy mi nie pekly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: Gotowanie jajek IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 01.09.05, 15:06 ja biorę z lodówki i wkładam do dość GORĄCEJ wody (pewnie z50 stopni ma).Po jakiejś minucie daję na gaz, ale nie największy, choć mocny.Przypuszczam, że od tej gorącej wody szybko się ogrzewają i potem nie pękają.Choć nieraz zauważam, że niektóre wydzielają natychmiast pęcherzyki powietrza-jak tu ktoś napisał, pewnie juz miały mikrouszkodzenia.Nawet jeżeli któreś popęka, to nigdy nie są bezczelnie rozlane, tylko "trzymają się kupy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Gotowanie jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:48 A ja wkładam jajka do wrzątku łyżką, bardzo ostrożnie i powoli, wtedy skorupki nie pękają. A jeżeli nawet pęknie, to jajko się nie wylewa, bo od razu się ścina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Gotowanie jajek IP: *.chello.pl 02.09.05, 19:02 Biorę wprost z lodówki. Wkładam zawsze do wrzątku. Nie pękają mi NIGDY (może raz na rok, jakieś jedno). Zanim je włożę do wody, stukam grubszym końcem w tak zwany z niemiecka "eierpicker" czyli dziurkacz do jajek. Można go kupić nawet w głupich marketach, widziałam i u Ruskich. To prostsze, wygodniejsze i bardziej niezawodne, niż szpilka czy igła. Trzeba energicznie choć nie siłą puknąć jajkiem - tym grybszym końcem - w to małe urządzonko, w wówczas wychodzi szybko i samodzielnie małą, ostra igła i dziurkuje jajko. Coś jakby glukometr - chodzi mi o ro co samo robi dziurkę zeby wyszła kropelka krwi do testów. Bardzo polecam, uzywam eierpickera chyba ze dwadzieścia lat - kiedys przywoziłam z tzw. Zachodu a dzis - bez problemów można kupic tu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: Gotowanie jajek 04.09.05, 21:57 Dzięki wszystkim:)Ocet-to jest to,już nie pękają:))) Odpowiedz Link Zgłoś