komuszek68 01.09.05, 21:33 szukam przepisu .Chodzi o przepis na tort z czasów I WŚ , a dokładniej z lądowania anglików na Dardanelach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bajeczka04 Re: Tort generała..... IP: *.303.krakow.pl 02.09.05, 10:06 "Tort generał": Ciasto: 3 szklanki mąki, 2 jajka, kostka margaryny, cukier waniliowy, czubata łyżka proszku do pieczenia, szklanka cukru. Krem: 2 szklanki kwaśnej śmietany, 3/4 szklanki cukru pudru, szklanka wiórków kokosowych, czubata łyżka kakao. Margarynę utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym i, nadal ucierając, dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na grubość cm i upiec na złoty kolor. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, dodać kakao, wiórki kokosowe i dkładnie ubić mixerem. Przełożyć placki masą, odstawić na dobę w chłodne miejsce, po czym dowolnie udekorować. Nie wiem, czy chodzi Ci o taki tort? Ten przepis znalazłam w "TRADYCYJNEJ KUCHNI POLSKIEJ" Prószyńskiego i S-ki. Przepis nie jest przeze mnie wypróbowany. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Tort generała..... 02.09.05, 10:14 To jest przepis na tort wykonany przez Bliklego dla upamiętnienia wizyty w Polsce generała de Gaulle'a w 1967 r. Odpowiedz Link Zgłoś
komuszek68 Re: Tort generała..... 03.09.05, 20:49 kurcze nikt nie pamieta. Kojarze przepis tylko ze , przekłada sie biszkoptami,owocami i bita smietaną. Odpowiedz Link Zgłoś