02.09.02, 20:02
Proszę o informację o zastosowaniu szafranu. Do czego najlepiej stosować tę
przyprawę.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: Szafran. IP: *.we.client2.attbi.com 02.09.02, 22:14
      jk13 napisał:

      > Proszę o informację o zastosowaniu szafranu. Do czego najlepiej stosować tę
      > przyprawę.
      > Z góry dziękuję

      Szafran ma zastosowanie w wielu potrawach jako dodatek nadajacy piekny, zolty
      kolor jak rowniez dodatek aromatyczno-smakowy. Dodawany jest do ryzu , ryb,
      ciast, wypiekow, sosow. dodawac nalezy BARDZO mala ilosc nie tylko dlatego,ze
      jest bardzo drogi ale rowniez bardzo silny. Zbyt duza dawka nada potrawie
      taki "apteczny" aromat . Piszac BARDZO MALA ilosc mam na mysli proporcje np:
      1/4 lyzeczki szafranu na 6 szklanek ryzu. Oczywiscie, jesli jest to szafran
      autentyczny, czyli pylek z jesiennych krokusow. Czekam na wypowiedzi innych.
    • Gość: Józia Re: Szafran. IP: 212.75.99.* 03.09.02, 10:19
      Szafran w postaci niteczek jest mniej aromatyczny. Ja miałam do czynienia z
      szafranem w postaci sproszkowanej (był nie żółty a prawie czerwony)i ta była
      niesamowicie esencjonalna. Sprzedawana jest np w Szwecji chyba w 1 g
      torebeczkach. I taka porcja starcza na 1kg mąki, jeżeli dodajemy do drożdżowego
      ciasta (szwedzi jedzą szafranowe bułeczki na święto św. Łucji 13 grudnia).
      Szafran bywa też stosowany do potraw z owoców morza.
      • Gość: borgia1 Re: Szafran. IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 03.09.02, 13:32
        Dodaje także zapachu likierom ziołowym. Można dodawać do potraw także mięsnych
        i rybnych, nie mówiąc o zupach (podobno bouillabaise bez szafranu to nie to co
        być powinno). Poza tym pobudza apetyt.
        Intensywny, żółty barwnik szafranowy rozpuszcza się w wodzie. Służy także do
        farbowania włosów (prawdę mówiąc nie wiedziałam!) i nawaniania perfum. Wspomaga
        trawienie, obniża gorączkę (?) i przeciwdziała skurczom. Dawniej używany za
        afrodyzjak... to w zasadzie tyle co wyczytałam.
    • Gość: orku Re: Szafran. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 14:38
      Bardzo lubie spaghetti z sosem szafranowym. NIe pamietam przepisu dokladnie ale
      chodi o szfran z serem ricotta i ze smietana - pycha. Prawdziwy szafran mozna
      kupic na Wegrzech - od babc na straganach - sa to preciki z kwiatow. (chyba
      nasturcji -nie pamietam, ale bylo to juz w poscie poprzednim)

      • aka10 Re: Szafran. 03.09.02, 18:02
        Prawdziwy szafran pochodzi z krokusa o nazwie: Crocus Sativus Linnaeus.
        Potrzeba 170 000 kwiatow,zeby zebrac 1 kg szafranu.0,5 grama prawdziwego
        szafranu kosztuje 5,50 zl.Wszystko inne sprzedawane pod nazwa szafranu
        aczkolwiek znacznie tansze to falsyfikat (ani smaku,ani koloru nie daje takiego
        jak prawdziwy szafran).Pozdrowienia.
        • kwik Re: Szafran. 03.09.02, 18:12
          uzywam listkow (tych od babinek z wegier): daja i kolor i aromat (ryzykuje
          teraz stwierdzeniem, ze wole je od sproszkowanego :))
    • Gość: AST Re: Szafran- do risotto IP: *.dialo.tiscali.de 03.09.02, 18:59
      W garnku podsmazyc cebulke na oliwie i odrobinie masla. Wsypac na to szklanke
      ryzu, wymieszac. Dolewac stopniowo rosol . W oryginalnym przepisie rosol
      powinien byc z dodatkiem szpiku wolowego, ale przy zagrozeniu choroba
      wsiceklych krow mozna odstapic od tradycyjnego przepisu i rosol ugotowac tylko
      na bulionie. Rosolu powinno byc min. 3 razy wiecej niz ryzu. Rosol dodawac w
      miare jak ryz go absorbuje. Pod koniec gotowania wrzucic porcyjke (ok 1 g)
      sproszkowanego szafranu, dodac troche swiezego masla. wymieszac. Na talerzu
      obficie posypac tartym parmezanem.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka