4you 10.09.02, 14:25 Pomóżcie, please :) Żeby było: smaczne, świeże, zdrowe, tanie, i na dodatek nie za daleko od Rynku. Do jedzenia ma być niestety również mięso. Trudne zadanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ada Re: Gdzie zjeść w Krakowie? IP: *.chello.pl 10.09.02, 17:00 Polecam stronę z recenzjami Roberta Makłowicza: www.restauracje.krakow.pl/ridx_pl.htm Ja lubię Paese (pyszna polędwiczka, choc ja jej nie jadłam), Chimerę (latem tanie dania w podworku, pod gołym niebiem), Pod Aniołami czy restauracje na Kazimierzu- Alef, Klezmer Hois. Dobre jedzonko dla mięsożerców (do których ja nie należę) jest w Cechowej- tradycyjna polska kuchnia, przepyszny placek zbójnicki (ogromna porcja) czy golonka. W Krakowie sa tez pyszne kebeby, np. przy Grodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Gdzie zejść w Krakowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 17:58 O kurcze, to jest pytanie! W Krakowie jest ze setka fajnych miejsc. Ale ja jestem malo mobilny, jak bywam w Krakowie, mieszkam na Poselskiej, a tam jest knajpa meksykanska - polecam salatki, pataty, ceny srednie, mila obsluga, porter z beczki itd. A blisko na sw. Agnieszki jest Chlopskie jadlo - ciekawe doswiadczenie. Za srednie pieniadze (nie biez mocnych alkoholi, bo cie obskubia) dostajesz porcje niezjadalne. Nie niejadalne, tylko niezjadalne. Olbrzymie. Ale bardzo sie roznia jakoscia. Mi nikt nie placi za konsumpcje w takich miejscach, wiec jadlem dotad tylko zupy i ze cztery dania glowne. Generalnie mile doswiadczenie. Pewnie na forum Krakow jest potforum kulinarne - zajrzyj. Odpowiedz Link Zgłoś
m-p Re: Gdzie zjeść w Krakowie? 10.09.02, 21:58 Wiesz, u nas nawet fastfudy są dobre. Mam na myśli kebab na Grodzkiej i gruzinski fastfud na Sławkowskiej, ten bliższy Plant. Ale sam Rynek omijaj szerokim łukiem - jest hałas, tłum identycznie ubranych dziewczyn. Facetów pewnie też, ale nie zauważyłem. Jeśli jednak się zdecydujesz, to sprawdź rachunek zanim dasz napiwek :) Na samym Rynku (róg WIślnej) czasem wpadam jedynie do egipskiej knajpy Sfinks(? chyba tak się nazywa). Nawet nie tak drogo, a ciekawie. Ostrzegam przed chłopskimi knajpami, dobrze tam karmią, nie powiem, ale młodym trzeba być i zdrowym: Chłopskie jadła: Grodzka i Agnieszki, 'Krew i Róża'. Ta krew w nazwie to właśnie krew z wątrób, co pękły słabowitszym gościom. Raz byłem , ostatni raz! Polecam knajpki na bocznych ulicach Starego Miasta, ale przede wszystkim KAZIMIERZ! ========== Polecana wyżej Klezmer Hoiz jest OK, ale koszerna, więc droga i na dodatek 20zl kosztuje wstep. Gra tam dobry(!) zespól klezmerski, miejsca lepiej zamawiać. Zresztą - pogrzeb na regionalnym forum - znam tylko parę z chyba kilkudziesięciu. Przyzwyczajony do Cesarsko-Królewskich knajp krakowskich, po ostatniej wizycie w Stolycy będę brał tam kanapki i termos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Gzie zjeść w Krakowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:39 To wlasnie mialem na mysli piszac o Chlopskim jadle. Sam mialem problemy zdrowotne, choc moja wina - obzarlem sie jak [----]. Ale zdecydowanie protestuje przeciwko Kazimierzowi - to nie jest tanie, to nie jest nawet drogie - to skandal. Widac taki stereotyp, ze jak zydowskie, to trzeba okrasc. Omijaj. W W-wie nawet Dom Polski jest tanszy niz Alef. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-p Re: Gzie zjeść w Krakowie? IP: *.cache 10.09.02, 23:04 A czy ja mówię, że tanieeeeee? Dobre musi kosztowaaaać... Poważnie, ostrzegałem, może niezbyt jasno. Tam sie zatrzymują wycieczki z Izraela. Ale w ładny wieczór można wpaść choćby na kawę. Poza tym wcale nie polecam kanjp na Szerokiej! A takiego nastroju nigdzie nie ma w Krakowie, może poza Kanoniczą. Ale tam posucha z knajpami: chyba trzy, w tym jedna horrendalnie droga. No i na Kazimierzu nie ma, przepraszam za słowo, MTV-zajebistych. A miejscowi menele są niegroźni (chyba?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Lzej zjeść w Krakowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 23:11 OK, ale pytek pisal o miejscach blisko Rynku - a Kazimierz blisko nie jest. Jesli chodzi o atmo. to kwestia gustu. Ja nie gustuje. Ale jak kiedys pisalem co mie sie w Kr. podoba, to mnie wysmieli. To nie napisze. A wlasnie atmo. szukam. PS. Za duze pieniadze dostaniesz wiele rzeczy, ale atmo. jest ostania z nich. No chyba, ze szukasz wylacznie klezmerskiej muzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Gzie zjeść w Krakowie? IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.03, 02:23 A co z Wierzynkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel_prostak Re: Gzie zjeść w Krakowie?Wierzynek IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 19:11 ha ha. No wlasnie dobre pytanie. Kazimierz reklamuje sie jak moze ale generalnie biorac te ich szmondasko-gojowskie knajpy sa trzeciego sortu. W Wierzynku nie jadaja malolaty, ktore z wypiekami lataja na Kazimierz i stukaja w klawiature. HA ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Gdzie zjeść w Krakowie? IP: *.adslplus.ch 09.02.03, 14:04 W Morskim Oku ,,blisko rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Gdzie zjeść w Krakowie? IP: *.chello.pl 10.02.03, 09:28 Chimera, Chimera, Chimera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana U Babci Maliny IP: *.krakow.pl 10.02.03, 19:55 Ja polecam Ci restaurację "U Babci Maliny". Znajduje się bardzo blisko Rynku Głównego, na ul. Sławkowskiej. Troszkę trudno tam trafić. Trzeba wejść przez Polską Akademię Umiejętności. Wchodzi sie drzwaimi od ul. Sławkowskiej, idzie prosto holem, po lewej stronie są oszklone drzwi na dziedziniec. Trzeba nimi wyjść i od razu skręcić w pierwsze drzwi w lewo i dalej schodami w dół. Jedzonko badzo dobre, duuuuuuużo, ceny umiarkowane. Ja polecam szczególnie Medalion drobiowy. Dobre są też: rumsztyk, befsztyk, eskalopki. Do tego polecam frytki (ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki i przysmazone - pyyyycha), ziemniaki krakowskie, ryż (dwusmakowy kolorowy). Do tego może byc zestaw sałatek (z każdej oferowanej przez restaurację troszeczkę). Dla kogoś kto chciałby cos bezmięsnego mogą być pierogi ruskie zapiekane. Smacznego. Z innych krakowskich restauracji polecam: Sfinksa (Rynek - róg Anny i Jagiellońskiej ), Cyklop (Mikołajska - zwłaszcza lasagne), Quattro (Bracka - b.dobry łosoś), akropolis (Grodzka zaraz koło Rynku). A. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Gdzie zjeść w Krakowie? 11.02.03, 19:29 4you napisała: > Pomóżcie, please :) Żeby było: smaczne, świeże, zdrowe, tanie, i na dodatek > nie za daleko od Rynku. Do jedzenia ma być niestety również mięso. > Trudne zadanie? zalezy czego szukasz. Ja uwielbiam wpasc do "Jadlodajni Pani Stasi" (Mikolajska), wspaniale jedzenie, niedrogo, sieze, jednym slowem jak jestem w Krakowie biegne tam zeby dobrze zjesc. jak ide zjesc i posiedziec to sa inne knajpki. NIGDY "Chlopskie jadlo", nigdy Grodzka ze swoimi pseudo GRECKIMI knajpkami w ktorych ARABOWIE sprzedaja POLSKA surowke z kapusty kiszonej Na poziomie jest "Pod Aniolami" , ciekawie jest na Kazimierzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Gdzie zjeść w Krakowie? IP: *.tele2.pl 13.02.03, 23:04 Byel nie Pod Aniolami: Lodzinski oszukuje strasznie. Jest np - ponoc najlepsza w Polsce - restauracja wloska Amarone w Hotelu pod Roza w II czesci, obiad 20 zl, a prawdziwie ortodoksyjnie wloska i dobra. Natomiast w Rynku nie polecalabym nic. Raczej na placu Matejki - najlepzsze pierogi w Krakowie podaja. Ja w okolicy Rynku chodze do La Fontaine, ale to franc rest gdzie na glodno le[iej nie isc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmjz Re: Gdzie zjeść w Krakowie? IP: *.broker.com.pl / 172.16.101.* 17.02.03, 12:26 edy musiałam zjeć w Krakowi za cene , ktora nie oprózni studenckiej kieszeni zawsze wpadam albo do baru mlecznego Pod Temidą ( chyba tak sie nazywa)na Grodzkiej. Tanio, jak to w barach mlecznych, i jedzenie jadalne. Maja tam b. dobra zupę pieczarkową. Inne miejsce to "Bar Polski" na Karmelickiej. Najwspanialszy żurek jadlam właśnie tam. Raz skusilam się na placki ziemniaczane, ale to był WIELKI błąd. Odpowiedz Link Zgłoś