jotr3 05.10.05, 19:27 Poszukuję przepisu na ciasto, w którym wykorzystać można masło orzechowe. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
multiaga Re: Ciasto z masłem orzechowym? 19.10.05, 13:25 Wypróbowane i pyszne Ciasteczka z masła orzechowego 250 dkg masła orzechowego ( ja użyłam takiego z kawałkami orzeszków) 1 szklanka brązowego cukru ( tego jaśniejszego) 1 duże jajko można dodać wedle uznania ( ale nie trzeba bo bez dodatków też są super) posiekaną na grubsze kawałki czekoladę , rodzynki ... W misce wymieszać masło orzechowe , cukier i jajko - bardzo fajnie się miesza ręką (!!) i można wsypać ewentualne dodatki. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią aluminiową . Z masy formować kuleczki wielkości małej moreli i układać je na blaszce w sporych odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem ( najpierw przyklepujemy z jednej strony a potem obracamy widelec o 90 stopni i znowu przyklepujemy - dzięki temu zrobi się piękna krateczka). Piec 10- 12 min w 180 stopniach (nie dłużej!) . Wyjąć i ostudzić na blaszce . Uwaga: ciastka po wyjęciu z pieca gdy się je dotknie są miękkie , jakby surowe ale takie mają być , jak ostygną to stwardnieją , dlatego bezwzględnie należy je wystudzić na blaszce a nie przenosić gdyż się rozlecą. Życzę udanych ciasteczek. Aga Odpowiedz Link Zgłoś