Gość: reni IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 08:55 Mam prośbę o podanie sposobu przechowywania barszczu kiszonego zlanego do słoików.Chcę go użyć za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Barszcz kiszony 08.10.05, 09:20 Tylko lodówka, ale czy wytrzyma miesiąc to mam wątpliwości. Skoro masz zamiar zużyć za miesiąc i tak masz opanowane planowanie to dlaczego nie zakisisz świeżego tydzień, dziesięć dni przed? Ten który masz wypij lub ugotuj barszcz i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: Barszcz kiszony IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 09:28 Dzięki ,barszczu nakisiło się dużo i chciałam przechować.Ponadto wyjeżdżam na 2 tygodnie, i nie będę mogła zakisić póżniej.A czy np. pasteryzacja? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Barszcz kiszony 08.10.05, 19:50 Gość portalu: reni napisał(a): > Dzięki ,barszczu nakisiło się dużo i chciałam przechować.Ponadto wyjeżdżam na 2 tygodnie, i nie będę mogła zakisić póżniej.A czy np. pasteryzacja? Nie ma tak dobrze, pasteryzacja nie pomoże. Zabierz z sobą i traktuj jak napój energetyzująco-witaminizujący. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Barszcz kiszony 08.10.05, 20:26 wytrzyma, wytrzyma... Ja namiętnie kiszę i czasem po 3-4 m-cy trzymam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Barszcz kiszony 09.10.05, 12:38 Z całym szacunkiem ale to już nie jest barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Barszcz kiszony 09.10.05, 12:53 tak? To ciekawe co piszesz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Barszcz kiszony IP: *.303.krakow.pl 09.10.05, 12:02 W lodówce można barszcz przechowywać przez tydzień, a zapasteryzowany (15 minut w temp. 80 stopni) przez 3 miesiące. Tak wyczytałam w książeczce z Poradnika Domowego "Marchew, buraki, kapusta - warzywa doskonałe", Aliny Stradeckiej. :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś