Dodaj do ulubionych

ilosc potraw na wigilijnym stole ;)

25.10.05, 10:07
moze to nie calkiem temat na forum kuchnia, ale naprawde chcialabym wiedziec jak Wy to widzicie ;)
bo ja widze tak: duzo i pysznych ;)
i prosze o przepisy na Wasze wigiljne pysznosci, bo swieta za pasem ;)
moj numer jeden to karp faszerowany na zimno - trza obrac skore i kosci wyluskac, zmielic z cebula
i przyprawami, z jajem i mokra bulka wyrobic, wepchnac w skorke i zszyc, a nastepnie ugotowac w
wywarze z lba oraz kosci rzeczonego karpia i warzyw. jak ostygnie pokroic w plastry, na polmisek i
wywarem zalac (jakby wywar wygladal na takiego, co mu do zastygniecia niespieszno, trza sie
zelatyna poratowac). ten karp jest boski, zwlaszcza z cwikla. boski, przysiegam!
Obserwuj wątek
    • jacek1f jak najbardziej tu. A najpierw ciekawa lektura..:) 25.10.05, 10:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9453390&a=9822831
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=3458482&a=3490419
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18819955&a=18830996
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17935211&a=17988836
      • patyska Re: jak najbardziej tu. A najpierw ciekawa lektur 25.10.05, 10:54
        Jacku nieoceniony! ;) dziekuje! no ale ile tych potraw? 7? 9? czy 12? zeby sobie szczescie i dostatek
        zapewnic ;)))
    • invicta1 Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 10:48
      absolutnie watki wigilijne są miłe mojemu sercu już w listopadzie-nie moge sie
      doczekać światecznego gotowania
      u mnie tradycyjnie powinno być 12 potraw, ale zawsze sie nie możemy pogodzić jak
      liczyć tzn czy tylko dania pełną gębą czy npo chleb na stole, to też jedno z
      tych dwunastu dań:)
    • invicta1 Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 10:49
      czy ta skórka nie peknie? chyba trzeba być mistrzem, zeby ją tak w całości zdjąc?
      masz jakiś specjalny na to sposób?
      • patyska Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 10:57
        czasem peka :( mam wyprobowany sposob - prosze mame, zeby to za mnie zrobila ;) robota jest
        straszliwa, szycie jeszcze gorsze ale efekt wart zachodu. nie wiem dlaczego, moze skorka jakos
        specjalnie "nasmacza" te rybke ;)
        a jesli chodzi o watki swiateczne to tez lubie ;) a jesli chodzi o ilosc potraw to juz sama nie wiem, jedni
        mowia ze 12, inne zrodla ze powinna byc nieparzysta i numer zalezy od zasobnosci gospodarzy, np. u
        prostych wiesniakow ma byc 3, 5 u szlachty. 9 u innych tam panow ;))) i tez nie wiem, czy chleb i
        ziemniaki albo na ten przyklad chrzan to osobna potrawa czy te nie...
    • ba_nita Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 10:54
      Lubię karpia, ale jednak do faszerowania to on ma trochę za dużo ości. Lepszy
      jest pstrąg. U mnie tradycyjna ilość potraw dawno została zjedzona przez czas i
      zaprzestano liczenia, ale na pewno robię: kulebiak z kapustą i grzybami,
      pieczonego pstrąga, karpia na maśle z pieczarkami i pieczone knedle
      ziemniaczane. To tak między innymi bo potrawy potrafią się zmieniać niekiedy.
      • glasscraft Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:02
        Ba-nita, czy dasz sie namowic na podanie wyprobowanego przepisu na
        faszerowanego pstraga (bo karpia nie udalo mi sie tutaj znalezc).
        Z gory dziekuje.
        • patyska Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:04
          na karpia podalam w tym watku ;)
          a mnie sie wydaje, ze pstrag ma o wiele wiecej osci niz karp
          • glasscraft Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:09
            Wiem i bardzo chetnie bym sprobowala tylko jakos karpii nieuzytek tam gdzie
            mieszkam.
          • ba_nita Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:24
            Pstrąg ma jedynie kręgosłup i zwarte mięso, karp ma poprzerastane ośćmi. W
            dodatku są to ości o grubości włosa nie dające się usunąć nawet pęsetą.
            • patyska Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:36
              kurde, to ja kupuje jakies dziwne karpie chyba... maja kregoslup i duze, latwe dosc w usuwaniu osci ;) a
              pstragi tez dziwne kupuje - same osci ;) moze dlatego, ze nie kupuje pstragow wiekszych niz 25 cm ;)
              • ba_nita Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:57
                Wielkość pstrąga jest bez znaczenia.
        • ba_nita Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:19
          Pstrąg musi być razem z łbem. Sprawiamy go: czyszcząc skórę solą (jeśli jest z
          wnętrznościami, i dobrze aby był bo wiadomo z całą pewnością, że jest świeży
          rozcinamy i usuwamy je), wycinamy skrzela i oczy. Następnie usuwamy ości
          (spokojnie da się je usunąć bez pomocy noża. No może z niewielką pomocą w
          górnej części tuszki.) I teraz można zrobić go na 2 sposoby.

Sposób 1
          --------
          Delikatnie oddzielamy skórę od mięsa tak aby jej nie uszkodzić. Mięso siekamy,
          doprawiamy (dobór przypraw jak kto lubi ja daję sól, pieprz, sok z cytryny -
          bez przesady)i mieszamy z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Takim
          farszem nadziewamy pstrąga zachowując przy tym kształt ryby, wkłądamy jeszcze w
          środek strużyny zmrożonego masła. Tuszkę spokojnie mozna spiąć wykałaczkami.
          Smarujemy rybę z zewnątrz oliwą, zawijamy w folię (można włożyć jeszcze do
          folii rozmaryn) i pieczemy około 25-40 min w piekarniku rozgrzanym do temp.
          200'C pod koniec rozchylając folię. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby.

Sposób 2
          --------
          Powtarzamy wszystkie czynności jak wyżej z tą różnicą, że mięso pstrąga
          pozostawiamy nie naruszone. Doprawiamy go od wewnątrz i przygotowujemy farsz.
          Farsz 1
          Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy kilka pieczarek, sól, pieprz, cayenne i
          tartą mozzarellę, strużyny masła i wyciśnięty czosnek.
          Farsz 2
          Pokrojony por (biała część) w półplasterki, masło, sól, pieprz, cytryna
          Farsz 3
          4-5 łyżek bułki tartej podsmażonej na maśle, posiekane jajko na twardo. Jak
          przestygnie dodajemu starty, żółty ser i przyprawy.
          • glasscraft Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:22
            Dziekuje, wyprobuje w na moich tesciach w niedziele!!!
    • Gość: bazylka już?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 10:58
      potraw, zależnie od tradycji 9, 12, 13 - każda ilość ma swoje mocne
      uzasadnienie teoretyczne i każda pojawia się w tradycji regionalnej
      najlepiej spytać mamę, bo chodzi przede wszystkim o podtrzymanie tradycji
      rodzinnej, a nie dodawanie/ redukowanie potraw, bo w sąsiedniej wsi robią
      inaczej

nawet w supermarketach jeszcze znicze stoją, mikołaje pojawią się dopiero za
      jakieś 10 dni...
      • patyska Re: już?! 25.10.05, 11:06
        ano juz, a co tam! ;) jak sie robi na 2 a nawet 3 etaty i zycie trzeba miec zorganizowane jak... nie wiem
        co, to juz ;) [etaty: 1. copywriter, 2. mama 3. gospodyni domowa, choc mam tez 4. traffic d/s
        domowych wszelakich ;)]
        musze planowac z wyprzedzeniem ;)
        • Gość: bazylka Re: już?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 11:08
          no to pozdrawiam, ja "robię" podobnie, ale bardzo dużą przyjemność sprawia mi
          cieszenie się piękną jesienią
          w domu ciągle jeszcze pachnie suszonymi pomidorami, a nie śliwkami z kompotu ;-)
          • patyska Re: już?! 25.10.05, 11:12
            przeca mowie, ze dopiero planuje! ;) a teraz pachnie przecierem pomidorowym, jeszcze sie po katach
            paleta zapach powidel sliwkowych a sasiedzi pala liscie ;) jesien pelna geba ;) niuchajac jej cudowne
            zapachy siedze i planuje gwiazdke ;) dobrze, ze nie sylwka ;)))
            a tak na marginesie chcialam dodac, ze jakis medal by sie dla 4-etetowcow przydal
            tez pozdrawiam bardzo ;)
    • marghot Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 11:06
      u nas jest 12 potraw; obowiązkowo śledzie na 2 sposoby; ryba smażona; barszcz z
      uszkami; pierogi z kapusta i grzybami; zupa grzybowa - reszta to właściwie już
      nie jest tak obowiązkowa ;)
    • patyska ale czy chleb, chrzan, cwikla to tez... 25.10.05, 11:07
      ... sie liczy jako potrawy? ;)
      • jacek1f nie wiem jak liczyc, ale wiele... 25.10.05, 11:10
        Sam sobie chętnie przypomnę. To tak:
        -zupa grzybowa
        -barszcz wigilijny
        -do tychże zup talerz mufinek grzybowych zamiast pierogów
        -śledzie x 3 (jak liczyc?)
        ---pod pierzynka;
        ---cytrynowe
        ---musztardowe
        -łosoś wędzony
        -ziemniaki pieczone na złoto
        -pieczywa
        -karp smażony
        -karp w galarecie
        -kapusta wigilijna
        -kompot suszo-sliwkowy
        -kluski z makiem vs kutia
        -ciasta inne

ale ile tego jest i jak liczyć, to szkoda się zastanawiać....J

Od razu odpowiem na pytanie standardowe: tak, jest u nas wino na wigilijnym
        stole.
        (ale ten czas leci, hmmm.)
        • patyska Re: nie wiem jak liczyc, ale wiele... 25.10.05, 11:15
          kurcze no...
          u nas jest:
          zupa grzybowa z lazankami
          pierogi z kapucha i grzybami
          kapusta wigilijna
          ziemniaki
          karp/inna ryba smazony/pieczony
          kapr faszerowany
          sledz w oleju z cebula
          cwikla
          kompot z suszu
          chleb
          slatka warzywna
          a potem:
          makowce
          baba
          lodowiec
          piernik
          rolada orzechowa (boska, moge podac przepis jakby co)
          tzw. swiety krzysiek
          wiecej grzechow nie pamietam...
        • nchyb Re: nie wiem jak liczyc, ale wiele... 25.10.05, 13:33
          -śledzie x 3 (jak liczyc?)
          ---pod pierzynka;
          ---cytrynowe
          ---musztardowe
          Jak liczyć? Stosownie do potrzeb i tego ile chcesz wyliczyć potraw - gdy masz
          ich za dużo liczysz śledzie jako jedną potrawę, a gdy potraw dalej strasznie
          dużo, możesz liczyć 1. zupy, 2. ryby itp...
          I wtedy wyjdzie Ci ta liczba, którą chcesz uzyskać, a na stole znajdzie się
          wszystko, czego potrzebujesz

U nas wino też jest, a po pasterce nawet mocniejsze alkohole się pojawiają.
          • jacek1f :-))) czyli kolo 12 zawsze:-) n/t 25.10.05, 13:49
      • marghot Re: ale czy chleb, chrzan, cwikla to tez... 25.10.05, 11:17
        czasem liczymy :) zależy od koniunktury ;))
      • ba_nita Re: Chrzan i cwikła to raczej Wielkanoc...n/t 25.10.05, 11:59

• patyska Re: Chrzan i cwikła to raczej Wielkanoc...n/t 25.10.05, 12:13
          tak, ale z powodu tego faszerowanego karpia sa u na tez na wigilijnym stole
        • Gość: g Re: Chrzan i cwikła to raczej Wielkanoc...n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 12:32
          chrzan do ryby w galarecie jest(dla mnie) niezbędny.
    • nchyb Ile potraw? Ile się zmieści :-) 25.10.05, 11:52
      A u mnie być muszą: barszcze czerwony z uszkami
      Grzybowa z łazankami
      Śledzie na różne sposoby
      Karp (dla reszty rodziny - ja nie trawię)
      Kluski z makiem
      Ziemniaki prażone czy też smażone (rodzinny specjał rodziny męża, pikantne i
      smaczne)
      Pierogi
      Sałatka jarzynowa (bez sałatki żadne święta dla mego syna nie przejdą)
      Z ciast obowiązkowo makowiec
      Jak się uda to gołąbki z kaszą i grzybami, ale w liściach z kiszonej kapusty w
      całych główkach
      • nchyb Liczyć trzeba umieć! 25.10.05, 13:01
        po lekturze forum - oczywiście jeszcze piernik, jak mogłam zapomnieć.
        A o dodatkach typu chrzan, ćwikła (nie tylko na Wielkanoc) to ja nie wspominam.
        Bo liczyć trzeba umieć. Jak potraw dużo - to się śledzie liczy jako jedno
        danie, a jak mało, to przecież barszcze jedno, a uszka druga potrawa i tym
        sposobem zawsze wyjdzie nam porządana liczba potraw, niezależnie od ich ilości
        na stole :-)
        • Gość: roseanne Re: Liczyć trzeba umieć! IP: *.mad.east.verizon.net 25.10.05, 14:41
          o to to :) ta sama polityke stosuje

a wogole to ja ta stara forumowiczka, tylko znudzilo mi sie logowac przy kazdym
          wpisie, portal dzis fiola dostaje
    • saxifraga karp na wigilijnym stole 25.10.05, 14:13
      Moze rzeczywiscie sie czlowiek jesienia jeszcze do syta nie nacieszyl, bo gdzie
      te kaczki, gasiory i dziczyzna, ale z drugiej strony w sklepach pojawiaja sie
      juz ozdoby no choinke, wiec dlaczego by nie pomarzyc o wigilijnym stole.

I tu mam zapytanie – w mojej rodzinie jest recepta na wigilijnego karpia, o
      której nikt, kogo sie pytalam, nie slyszal. Moze ktos juz takiego dziwolaga
      jadl i moze mi powiedziec, z jakich to okolic on pochodzi. Z góry dziekuje.

Karia wypatroszyc, oczyscic z lusek i pletw, ale zostawic leb.
      Cala chalke i dobre kilo cebuli pokroic w kostke. Wymieszac razem. Ta mieszanka
      wypchac dobrze posolonego karpia, ulozyc go w brytfance i przykryc reszta
      mieszanki, az pod nia zniknie.
      Wszystko podlac mlekiem i posypac “wiórkami” z masla.
      Piec w sredniej temperaturze od czasu do czasu polewajac mlekiem, az sie zrobi
      lekko brazowa skorupka. Dosc dlugo sie piecze 1-1/2 h, ale jest bardzo smaczny
      i jedyny karp, poza a la grecca, który mi smakuje.

Pozdrawiam,
      Saxifraga
      • ba_nita Re: karp na wigilijnym stole 25.10.05, 14:59
        bardzo podobny jest karp po krakowsku:
        1 kg ryby, 2 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki, 2 żółtka, 50 g rodzynków, natka
        pietruszki 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
        Ryby sprawić, bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć, wymieszać z żółtkami,
        opłukanymi rodzynkami, posiekaną natką, doprawić. Napełnić rybę,polać oliwą w
        naczyniu do zapiekania i piec.
        Jest jeszcze parę podobnych przepisów ale myślę, że to wypraktykowana w Twojej
        familii wariacja na temat.
        • saxifraga Re: karp na wigilijnym stole 25.10.05, 15:03
          Serdecznie dziekuje, Ba_nita! Moze w tym roku ugotuje wg Twojej recepty.
          Pozdrawiam,
          Saxifraga
    • roseanne Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) 25.10.05, 14:39
      hm... swieta, swieta :)
      • Gość: moniqva Re: ilosc potraw na wigilijnym stole ;) IP: *.adsl.net.t-com.hr 25.10.05, 15:07
        Ktore z wigilijnych potraw mozna przygotowć wczesniej i ew.zamrozić? Robicie
        tak? Ja dotychczas nie probowalam, ale moze moglabym sobie w ten sposob
        oszczedzić stresu, poniewaz przed rokiem w wigile pracowalam do (o zgrozo!!!!) -
        16 h.

pozdrawiam!
        • Gość: iś Re: pierogi drożdżowe, kto robił? IP: *.kolonianet.pl 25.10.05, 15:46
          Ha!Godzinę temu zamroziłam zielonki, same kapelusze, będą jako sos. Drugi z
          suszonych.
          Chcę w tym roku zrobić pierogi drożdżowe pieczone, z kapustą i grzybami i jak
          się uda, z farszem rybnym. Muszę dodawać, że nie robiłam ich nigdy w życiu? I
          jedyna nadzieja w Was, może ktoś robił i rzuci parę cennych rad z życia? Chcę
          najpierw wypróbować.
          • Gość: ilona Re: pierogi drożdżowe, kto robił? IP: *.kolonianet.pl 25.10.05, 19:50
            No co, nikt nie robi pierogów? Też bym się chciała nauczyć
    • Gość: ja potraw ma być dwanaście, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.10.05, 23:53
      i jedno nakrycie na stole puste dla zbłąkanego wędrowca!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka