Dodaj do ulubionych

Szybki przepis na wędlinkę

• Gość: zadumana Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 213.17.230.* 29.11.05, 09:30
      Mam kawałek piersi indyka i mam zamiar potraktować go po gargamelowemu. Czyli
      wsadzę w te worki i będę gotować. Tylko zastanawiam się jakie przyprawy na
      początek do tego worka dołożyć? Majeranek? Czosnek? A kiedy sól???

Aktualnie jemy karkówkę gotowaną bez worków. Świetna wyszła, podobnie jak schab.
      • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 29.11.05, 09:38
        Zadumana, wszystko od razu wsadź. Pamiętaj, żeby nie przegotować :-)
        Mi za każdym razem wychodzi pyszna wędlinka gargamelowa.
        Wczoraj wieczorem zrobiłam łopatkę w/g przepisu Klakiera, a teraz się studzi.
        Jestem ciekawa, jak wyszła mi tym razem.
        • agnes7391 Re: Szybki przepis na wędlinkę 29.11.05, 13:10
          brynia2 a gdzie mozna znalezc przepis na wedlinke wg przepisu Klakiera???
          • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 29.11.05, 13:22
            Tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022
            • Gość: lonia Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 212.106.133.* 29.11.05, 15:58
              Zrobiłam klopsa wg przepisu Gargamela, miał być na kilka dni, a zjedliśmy od
              razu. Zrobiłam z pół kilograma mięsa mielonego, dodałam kawałeczki papryki i
              pora. Wyszedł pyszny i kolorowy.
            • brynia2 Re: Obiecałam, że dam znać co wyszło. 30.11.05, 23:29
              Łopatka wyszła mi średnia na jeża. Ona chyba nie nadaje się na taki przepis,
              sama nie wiem. Jest suchawa i zbita bardzo, buuu. Wolę po Gargamelowemu robić.
    • Gość: kiwi Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.chello.pl 01.12.05, 08:26
      Zrobiłam szynkę według przepisu tego z gotowaniem bez owijania, tego w którym
      dodaje sie majonezu. Wyszła absolutnie rewelacyjna, choć trochę za słona (dałam
      maximum soli i jeszcze ciut, bo lubię słono. Ale to było za wiele, na drugi raz
      będę bardziej wierna przepisowi. Ogromnie polecam!
      • Gość: viillemo Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 11:16
        a ja zrobiłam schab gargamelowy REWELACJA!!!!!!!
    • jagoda85 Re: Szybki przepis na wędlinkę 02.12.05, 20:36
      Zrobiłam pierś z indyka, ale niestety jest sucha, smaczna, ale sucha. Jutro
      zrobię do niej sos i zjemy na obiad, bo do chleba za bardzo się nie nadaje.
      • brynia2 Re: Jagoda, 02.12.05, 20:44
        gotowałaś bez folii?
        • jagoda85 Re: Jagoda, 02.12.05, 22:43
          Gotowałam w tej zalewie z majonezem, bez folii.
    • viillemo Mielone Gargamela!! 03.12.05, 11:50
      KUpiłam 0,5kg mielonego wieprzowego i 0,5kg mielonego z indyka, dodałam mleko skondensowane i całą przyprawę KAMISA do mięsa mielonego plus odrobinę warzywka. Wpakowałam to wszystko do dwóch foremek aluminiowych i piekłam w piekarniku 1,5 godziny w 180stopniach. Po upieczeniu odlałam płyn z dwóch foremek i spróbowałam... Smak znałam, ale nie mogłam sobie przypomnieć skąd go znam... po chwili zdałam sobie sprawę, że mój dziadek, rzeźnik, robił kiełbasy, wiejskie kiełbasy i to one własnie miały taki smak!!!!! Wniosek: ten przepis i te proporcje to REWELACJA! Polecam wszystkim, to jest pyszne!
      • Gość: gargamel Re: Mielone Gargamela!! IP: *.olsztyn.mm.pl 03.12.05, 12:17
        Dziekuję,bardzo się ciesze,że na cos sie przydałem (a raczej moje
        przepisy).Wielofunkcyjność tego klopsa ma istotne znaczenie.Można spozywać jako
        wędlinkę oraz w sosie grubsze plastry jako mięsko do drugiego dania.
        Lubie do ciepłego klopsa jako przystawke warzywna dać jabłko pokrojone w
        kawałki (jak dwie kostki cukru) podsmażone na maśle i posypane majerankiem.
        Mało osób korzysta z takiego przepisu na jabłka.
        • viillemo Re: Mielone Gargamela!! 03.12.05, 12:22
          Gargamelu teraz czas na avokado:)) Twoje przepisy są fantastyczne, czekam na następne:)
          • Gość: gargamel Re: Mielone Gargamela!! IP: *.olsztyn.mm.pl 03.12.05, 14:32
            Avocado jest dobre.Przpis ten zostawiłem w Meksyku-tam tez robiłem i bardzo
            smakowały te "lody",takiego nie znali a avocado maja tam kilka gatunków tak
            samo jak kilka gatunków mango -a mango można uzywac do wielu potraw.

B.smakował im również boczek wieprzowy duszony w rodzynkach.
            Boczek przerosnięty kroi sie na kostkę wielkosci pudełka od zapałek,do
            garnka,warzywko,na 1kg boczku 10-12 dag rodzynek i duzo mielonego,czarnego
            pieprzu.Zalać wodą aby tylko zakryła i dusic do miękkosci.
            Tłuszcz z boczku wchłownie klej z rodzynek i samo mięso ma fantastyczny smak.
            • brynia2 Re: do Gargamela 03.12.05, 18:33
              Gargamelu, czy pestka w awokado ma biały meszkowaty nalot? Wczoraj kupiłam,
              przekroiłam i pomyślałam, że ono jest zepsute, bo pestka właśnie taka była.
              Miąższ miał smak mydlany. Czy to taka uroda tego egzotyka?
              • Gość: gargamel Re: do Gargamela IP: *.olsztyn.mm.pl 03.12.05, 18:59
                Tak,świetnie podsumowałaś urodę tego egzotyka.Samo ma lekko "mydlany smak" lecz
                wyczuwa się specyficzna tłustość owocu.B.dobre jest avocado jako dodatek na
                kanapkę czy z wedlina czy z serem (mozna lekko doprawić aby podkreślić smak).
                Pestka posiada nalot przypominający do złudzenia "nalot plesniowy" ale to
                takauroda tej otoczki.jeżeli robisz deser tak jak podałem poproszę o ocenę.
                Smacznego i pozdrawiam.
                • brynia2 Re: do Gargamela - tylko nie śmiej się 03.12.05, 19:57
                  Oj, nic z niego nie zrobiłam, bo myślałam, że ono z e p s u t e i wywaliłam,
                  buuu. Człowiek całe życie się uczy, ale dobre jest to, że nauka nie idzie w las,
                  tylko w nas. W tygodniu znowu kupię, ale już dziś jestem mądrzejsza dzięki
                  Tobie. Na pewno dam znać, co dobrego wyszło tym razem.
                  Pozdrawiam, Brynia
                  • Gość: viillemo Re: do Gargamela - tylko nie śmiej się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 20:28
                    Bryniu niech pocieszy Cię to, że prawdopodobnie uratowałaś moje awokado:)))))))), jeszcze go nie kupiłam, ale myślę, że zapewne tez by wylądowało w koszu:))))) Pozdrowienia:)
                    • brynia2 Re: do Gargamela - tylko nie śmiej się 03.12.05, 23:12
                      No to teraz jesteśmy dwie mądrzejsze.
                      Również pozdrawiam
                      • Gość: gargamel Re: do Gargamela - tylko nie śmiej się IP: *.olsztyn.mm.pl 04.12.05, 07:10
                        Avocado powinno byc lekko miekkie,po naciśnięciu na skorkę poddawać się pod
                        palcami ale nie za bardzo.Ważne aby kupując zwracać uwagę na skórę czy nie ma
                        za dużo brązowych plam-powinna byc bez plamek,jak wszystkieowoce.
                        • brynia2 Re: do Gargamela - tylko nie śmiej się 04.12.05, 10:01
                          Moje avokado takie właśnie było. Z tego wniosek, że był to najpiękniejszy okaz
                          jaki wogóle mógł wpaść mi w ręce. Tylko sobie pogratulować, hm...
    • e._ Re: Szybki przepis na wędlinkę 05.12.05, 18:50
      Ten klops z mlekiem to istne szaleństwo! Rodzina nie spoczęła, póki nie zeżarła
      całego, najpierw na ciepło a potem na zimno. Pychota, choc z chudego mielonego
      indyka. dodałam sporo suszonego czosnku i suszonej siekanej drobno cebuli,
      pieprz zielony i czarny oraz troche tymianku.Natępnym razem spróbuję z łopatki.
    • pawciatek Re: Szybki przepis na wędlinkę 07.12.05, 20:08
      • Gość: Marta Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 07.12.05, 20:12
        Robiłam avocado wg gargamela przepisu.Jest PYSZNE.Mój wnuczek pytał od razu
        kiedy będzią nastepne lody.Gratulacje Gargamelowi.
        • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 07.12.05, 20:35
          Ja robię jutro
          • reniferek6 Re: Szybki przepis na wędlinkę 07.12.05, 21:36
            Gargamel mam pytanie , czy do klopsa dodaje się cebulę? Dzięki
            • Gość: gargamel Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 08.12.05, 07:27
              Dodaję cebulę ,która przesmażam.Przyprawy można dodać jakie chcesz.
              Dodawalem też pokrojoną w paseczki śliwke kajifornijską.
              • Gość: AnkaK Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.12.05, 13:46
                A ja do środka do klopsa włożyłam śliwki suszone,uprzednio namoczone w czerwonym
                winie.Pyyyychota!
                Robiłam również pierś indyka gotowaną jak karczek,w zalewie majonezowej.
                Ktoś tu pisał,że była sucha.Nieprawda! Mnie wyszła soczysta,kruchutka i
                pyszniutka.Zawsze oczywiście mięsko stygnie w zalewie,pod przykryciem.
                Teraz mam ochotę aby pokusić się na zrobienie golonki.Oczywiście także w takiej
                zalewie.
                Napiszę o rezultacie mojego kulinarnego eksperymentu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka