Dodaj do ulubionych

Twardy schab ? Co zrobić?

IP: 217.17.33.* 11.11.05, 14:34
Kupilam schab na schabowe, ale musiał być z jakiejś przestarzałej świnki, bo nawet po tłuczeniu przez 10 minut na naprawdę cienki dalej był twardy. Nie wiecie co zrobić, żeby druga część (co ją zaplanowałam na jutrzejsze kotlety) zmiękła? Nasmarować czymś? Szkoda wyrzucać, ale w smaku - tragedia.Można coś z tym zrobić, żeby schabowe przypominały schabowe a nie podeszwę?
Obserwuj wątek
    • Gość: ich mięso mięknie w trakcie smażenia. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.11.05, 14:39
    • ba_nita Re: Twardy schab ? Co zrobić? 11.11.05, 14:44
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=397
      robię bardzo podobnie i nie ma siły aby był twardy.
    • Gość: Doma Re: IP: 217.17.33.* 11.11.05, 15:03
      Ręce mam dobre. Nic im nie brakuje. Mięso o którym mówię nie zmiękło w czasie smażenia, bo przed chwilą spożyłam I cżęść. Pytam jak się ustrzewc przed tym jutro. A wy tu moim rękom coś macie do zarzucenia :-(
      • Gość: Tom Re: IP: *.cust-adsl.tiscali.it 11.11.05, 15:07
        Z tego co sie czyta, to zawsze ktos ma cos do zarzucenia
        • Gość: _gala_ Re: IP: *.futuro.pl 11.11.05, 18:12
          kiedyś nacinałam schabowe,lekkie nacięcia przed obtaczaniem w jajku,moze pomoże
          8-)
      • ba_nita Re: 11.11.05, 15:13
        Gość portalu: Doma napisał(a):

> Ręce mam dobre. Nic im nie brakuje. Mięso o którym mówię nie zmiękło w czasie
        smażenia, bo przed chwilą spożyłam I cżęść. Pytam jak się ustrzewc przed tym jut
        > ro. A wy tu moim rękom coś macie do zarzucenia :-(

Jedna osoba to nie Wy...
        Nie wiem jak smażyłaś ale schab musi być smażony na bardzo dobrze rozgrzanym
        tłuszczu i po około 5 minut z każdej strony. Po przewróceniu można go na jakąś
        minutę przykryć a po zdjęciu pokrywki dosmażyć na bardzo mocnym ogniu.
    • Gość: hundra Re: Twardy schab ? Co zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:24
      podlej sokiem z ananasa lub połóż plasterek ananasa (może być z puszki)na kotlecie,
      będzie miękki jak masło
      • ba_nita Re: Takie właściwości ma papaja. 11.11.05, 17:06
        To też jakiś pomysł. W sklepach jest dostępna sól zmiękczająca mięso właśnie z
        dodatkiem papai.
        • Gość: Też Dorna(dziwne) Super schab IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.11.05, 18:36
          Zrób z tego schabu takie roladki:
          rozbij schab na kotlety,posól,popieprz.
          Usmaż pieczarki bardzo drobno pokrojone,dodaj cebulkę(j,w.)i na koniec,gdy
          odparuje woda,dodaj musztardę i koncentrat pomidorowy.Oczywiście i pieprz i
          sól.Gdy to przestygnie,nakładaj na rozbity kotlet,zwijaj w roladkę i spinaj
          wykałaczką.Obtocz w mące i smaż narozgrzanym tłuszczu.
          SMACZNEGO!!!!!
    • tebaska Re: Twardy schab ? Co zrobić? 11.11.05, 18:26
      Można też pokropić surowe kotlety jakimś alkoholem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka