Gość: sija26 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:04 Witam Ostatnio okazyjnie kupiłam pory okazało sie że za duzo, sałatki juz przerobiłam ale może znacie jakieś fajne przepisy na dania z porem na ciepło, np zapiekanki itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? 18.11.05, 10:19 zapiekane pod beszamelem, ala szparagi Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? 18.11.05, 10:23 Ja wczoraj jadłam pycha zupę-krem z pora a'la moja mama, z kleksem ze śmietany i grzankami z bułeczki na maśle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sija26 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:36 A nie masz tak czasami przepisu na tę pyszną zupkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysiurek tak, tak przepis na zupę porową!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:00 Jadałam taką w dzieciństwie u mojej koleżanki. Dajcie przepis!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? 18.11.05, 11:10 Składniki: 1 duży por 3 ziemniaki 3-4 szklanki wody 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeży majeranek albo natka pietruszki, albo oregano 1. Warzywa obrać i umyć (pory pozbawić ciemnozielonych części, ponacinać i dokładnie opłukać z ziemi), pokroić na grube kawałki. 2. Rozpuścić w garnku masło i przez 2 minuty dusić pory na małym ogniu, dodać ziemniaki, posypać szczyptą świeżo utartej gałki muszkatołowej, zalać wodą i gotować 30 minut. Można zamiast wody użyć wywaru z warzyw, bulionu. 3. Zmiksować składniki (jak się nie ma sprzętu to można przetrzeć przez sito), dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, posypać ziołami. Można podawać z "groszkiem" do zupy (takie ptysiowate), albo z grzankami Odpowiedz Link Zgłoś
inezz_a moja zupa porowa 18.11.05, 11:10 wklejam link, zupka (co prawda nie krem ale też pycha) jest przefantastyczna forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30968795&a=30968795 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sija26 Re: moja zupa porowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:17 Widziałam już ten Pani przepis, rzeczywiście brzmi zachęcająco Odpowiedz Link Zgłoś
inezz_a Re: moja zupa porowa 18.11.05, 11:25 jeszcze lepsza jest następnego dnia po ugotowaniu, ale najczęściej już nie doczeka następnego dnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sija26 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:36 A zapiekanek nikt nie zna??? Odpowiedz Link Zgłoś
inezz_a Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? 18.11.05, 13:38 poszukaj sobie tarty w galerii, są fajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sija26 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:42 Dzięki zaraz to robię Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? 18.11.05, 13:43 Pory z szynką: Piekarnik na 170 st. Pory obgotowac w osolonej wodzie. Osączyć dokładnie. Zawijac w szynkę (można 2 pory w jeden plaster). Form wysmarowac masłem. Układac pory. Zalac smietaną z sola i pieprzem. Posypac tartym parmezanem i dodać parę wiórków masła. Zapiekac aż wierzch sie zarumieni PORY SMAZONE W CIESCIE: 1 kg porów cukier, sól CIASTO: 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki pszennej razowej 1-2 jajka 1 szklanka śmietany 1 łyżka ziaren sezamu duża szczypta proszku do pieczenie sól natka olej do smażenie Pory oczyścieć, odciąc korzenie i zieloną górną część; jasną włożyc do osoloniei i lekko posłodzonej wody. Gotowac 10-15 min. Osączyć i osuszyć, Z podanych składników zrobić ciasto (nieco gęsciejsze niż naleśnikowe). Pory pokroić w plasterki (1 cm). Olej rozgrzać. Pory maczać w cieściei smażyc z obu stron na złocusty kolor. Podawać na gorąco (posypac natką).. z róznymi sosami nie sprawdzone: Flan z porów 200 g porów (tylko białę czesci) 400 ml mleka 3 jajka 2 łyzeczki oliwy sol, pieprz, gałka Pory pokroić na drobne kawałki (najpierw wzdłuz), duzi,y na oliwie ok. 10 minut. Rozładamy do małych foremek. Jajka ubijamy z mlekiem i przyprawami, zalewamy masą pory. Pieczemy 20 min w kąpieli wodnej w piekarniku - 180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? 18.11.05, 13:43 kolejny jeszcze ie robiony 250 g mąki 20 dag drozdzy sól 150 g boczku 1 łyzka oliwy 2 cebule 1 por pieprz gałka i pieprz cayenne Blache natłuscic Do duzej miski przesiac mąkę, w kopczyku zrobic wgłebienie, wsypac pokruszone drożdze, Oprószyc cukrem i solą, wlac 160 ml ciepłej wody. Zagniesc ciasto. Od razu rozwałkować na plac ek wielkosci blachy. Piekarnik rozgrzac na 220 st. Ciasto wyłozyc na bleche , uformowac brzeg. Boczek pokroić w paski, omsmazyć na oliwie, celube i por pokroic w plastry. Dodać do boczku. Doprawić do smaku ww przyprawami. Masę zdjąc z ognia, ostudzić, rozłozyc na ciescie, Piec 25 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sija26 Re: CIEKAWE DANIE Z PORA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:52 Dzięki dziewczyny, jesteście super Odpowiedz Link Zgłoś