Dodaj do ulubionych

babka ziemniaczana z mięskiem mielonym

24.11.05, 11:36
ma ktos przepis??????
Obserwuj wątek
    • vaniliaa1 Re: babka ziemniaczana z mięskiem mielonym 24.11.05, 12:37

• vaniliaa1 nikt nie robi??????? 24.11.05, 13:36

• Gość: mamafanaberyjki Re: nikt nie robi??????? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 24.11.05, 15:12
        Robiłam tydzień temu. Pycha. Miesko mielone z przyprawami (sól, pieprz itp.)
        podsmazam na patelni. Dodatkowo podsmazam mały kawałek boczku pokrojony w
        kostke i razem z nim drobno pokrojona cebulkę. Mam dużą patelnię więc właściwie
        po podsmażeniu mieska mielonego pod przykryciem i lekkim podziabaniu go (zlepia
        się w kawałki), odsuwam go na bok i na wolna częśc patelni wrzucam boczek i
        cebulkę (nie spiekać). Jak nieco przestygnie dodaje do wcześniej startych
        ziemniaków (ja przepusciłam je przez sokowirówkę pamiętając ze na koniec
        wszystko co powstało z ziemniaków trzeba połączyć), wbijam całe jajka, dodaję
        makę tak aby nieco zagęscić ziemniaki. robiłam pierwszy raz z wymyslonego przez
        siebie przepisu i było pyszne. Daje sie ta babka odgrzewac w plastrach na
        patelni i nawet zamrazac (zrobiłam bardzo duzo) a następnie po odmrozeniu
        podgrzac.
    • senczek Re: babka ziemniaczana z mięskiem mielonym 24.11.05, 15:32
      Ale smażysz to po połączeniu czy pieczesz, bo nie wiem co dalej?
      Anka
      • Gość: mamafanaberyjki Re: babka ziemniaczana z mięskiem mielonym IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 24.11.05, 16:22
        Miesko , cebulke, boczek smaże na patelni zaraz na poczatku pracy z babka. Jak
        to stygnie to tre ziemniaki no i do startych surowych ziemniaków z jajami,
        przyprawami(daje dużo pieprzu prawdziwego), maką wrzucam to co było na patelni.
        Mieszam dokładnie i wykładam na posmarowana blache. Pieke az do zrumienienia na
        wierzchu.
        • marzennak cytuję za Trójką 24.11.05, 17:42
          Kilogram ziemniaków ucieramy na drobnej tarce. Na patelni podsmażamy około 1/4
          kg wędzonego boczku z czterema, posiekanymi w kostkę cebulami. Łączymy
          ziemniaki z zawartością patelni, 4 żółtkami, łyżką mąki pszennej, małą łyżeczką
          mąki ziemniaczanej i przyprawami. Na samym końcu dodajemy ubite białka.Masę
          pieczemy w brytfannie około 40 min. Podajemy z duszonymi grzybami

Myślę,że do masy dodajesz też mięsko mielone i po krzyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka