vaniliaa1 24.11.05, 11:36 ma ktos przepis?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mamafanaberyjki Re: nikt nie robi??????? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 24.11.05, 15:12 Robiłam tydzień temu. Pycha. Miesko mielone z przyprawami (sól, pieprz itp.) podsmazam na patelni. Dodatkowo podsmazam mały kawałek boczku pokrojony w kostke i razem z nim drobno pokrojona cebulkę. Mam dużą patelnię więc właściwie po podsmażeniu mieska mielonego pod przykryciem i lekkim podziabaniu go (zlepia się w kawałki), odsuwam go na bok i na wolna częśc patelni wrzucam boczek i cebulkę (nie spiekać). Jak nieco przestygnie dodaje do wcześniej startych ziemniaków (ja przepusciłam je przez sokowirówkę pamiętając ze na koniec wszystko co powstało z ziemniaków trzeba połączyć), wbijam całe jajka, dodaję makę tak aby nieco zagęscić ziemniaki. robiłam pierwszy raz z wymyslonego przez siebie przepisu i było pyszne. Daje sie ta babka odgrzewac w plastrach na patelni i nawet zamrazac (zrobiłam bardzo duzo) a następnie po odmrozeniu podgrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
senczek Re: babka ziemniaczana z mięskiem mielonym 24.11.05, 15:32 Ale smażysz to po połączeniu czy pieczesz, bo nie wiem co dalej? Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamafanaberyjki Re: babka ziemniaczana z mięskiem mielonym IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 24.11.05, 16:22 Miesko , cebulke, boczek smaże na patelni zaraz na poczatku pracy z babka. Jak to stygnie to tre ziemniaki no i do startych surowych ziemniaków z jajami, przyprawami(daje dużo pieprzu prawdziwego), maką wrzucam to co było na patelni. Mieszam dokładnie i wykładam na posmarowana blache. Pieke az do zrumienienia na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak cytuję za Trójką 24.11.05, 17:42 Kilogram ziemniaków ucieramy na drobnej tarce. Na patelni podsmażamy około 1/4 kg wędzonego boczku z czterema, posiekanymi w kostkę cebulami. Łączymy ziemniaki z zawartością patelni, 4 żółtkami, łyżką mąki pszennej, małą łyżeczką mąki ziemniaczanej i przyprawami. Na samym końcu dodajemy ubite białka.Masę pieczemy w brytfannie około 40 min. Podajemy z duszonymi grzybami Myślę,że do masy dodajesz też mięsko mielone i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś