Dodaj do ulubionych

Garnek do bigosu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 18:18
Nie mam duzego gara do bigosu, zastanawiam się nad kupnem garnka z bazaru,
jest to jakiś bardzo lekki metal. Czy ktoś tego używa i czy nie jest to
szkodliwe przy gotowaniu kwaśnej kapusty? Dziękuję za odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Garnek do bigosu 27.11.05, 18:42
      Prawdopodobnie jakaś pochodna aluminium - nie nadaje się. Na 100% przypalisz
      bigos i będzie do wyrzucenia. Do bigosu najlepsze są gary o jak nagrubszym dnie
      i ściankach - na przykład żeliwne. Na inne szkoda kasy.
      • marakesz13 Re: Garnek do bigosu 27.11.05, 18:54
        Nie musi być żeliwny ani emaliowany. Ja robię bigos w stalowym, takim z grubym
        podwójnym dnem i wszystko jest ok.
        • ba_nita Re: I ile czasu gotujesz? n/t 27.11.05, 19:51

• Gość: synus2 Re: I ile czasu gotujesz? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 20:29
            Mam taki gar z podwójnym dnem ,do bigosu się nie nadaje./zawsze się przypali/.
            • ba_nita Re: To właśnie miałem na myśli. 27.11.05, 20:40
              Gość portalu: synus2 napisał(a):

> Mam taki gar z podwójnym dnem ,do bigosu się nie nadaje./zawsze się przypali/.

Bigos musi się gotować co najmniej 3 dni i żaden gar oprócz tych żeliwnych i im
              podobnych sobie z tą robotą nie poradzi. Te ze stali szlachetnej tym bardziej a
              to dlatego, że generalnie nagrzewa się w nich dno. Musi się przypalić. O
              pseudobigosach czyli kapuście z mięsem wypowiadać się nie będę.
              • nimeska Re: To właśnie miałem na myśli. 27.11.05, 20:43
                garnek do bigosu, tylko z gruuubym dnem !!!!
                chyba ze lubisz bigosy jednodniowe ;)
              • Gość: szadoka Re: To właśnie miałem na myśli. IP: 212.160.172.* 29.11.05, 09:03
                zupelnie sie z Toba nie zgodze, ja mam taki wlasnie stalowy z grubym dnem
                (aczkolwiek ubolewam na brakiem zeliwnego) i jakos nigdy mi sie bigos nie
                przypalil . Goduje go minimum tydzien ze wszystkimi szykanami (jalowcami ,
                czerwonym winem, miesami roznymi i przemozeniem jesli jest taka mozliwosc).
                Bigos jednodniowy to nie bigos....
                • moimali Re: To właśnie miałem na myśli. 29.11.05, 11:10
                  Takie jest i moje zdanie, wystarczy duży garnek, może bardziej płaski niż
                  wysoki, wówczas mniejsze ryzyko przypalenia, oczywiście z grubym dnem, wówczas
                  nie przeszkadza że metalowy. A techniki gotowania to zupełnie inna sprawa :-)

pozdrawiam
                  • ba_nita Re: Jeszcze trzeba rozróżnić: 29.11.05, 13:13
                    gotowanie na ogniu i na płycie.
    • ampolion Re: Garnek do bigosu 28.11.05, 03:57
      Czy w Polsce są garnki ceramiczne?
      • ampolion Re: Garnek do bigosu 28.11.05, 04:01
        N.p. coś takiego:
        www.chandicraft.com/ceramic/earthenware-cooking-pots.htm
      • Gość: moimali Re: Garnek do bigosu IP: *.jjs.pl 28.11.05, 15:31
        Porządny gar, francuskiej firmy Le Creuset kosztuje detalicznego klienta w
        Polsce prawie 1200 zł. Jest to naczynie żeliwne wykonane z lanego żeliwa w
        specjalnych formach wykonanych z zespolonego piasku. Każde
        naczynie jest unikatowe, tak jak każda forma jest używana tylko jeden raz. W
        niektórych naczyniach można dostrzec niewielkie
        nieregularności, co spowodowane jest tradycyjną techniką odlewniczą i ręcznym
        wykończeniem naczynia, nie mają one jednak
        żadnego wpływu na efekty gotowania.
        Pytam zatem co polska pani domu kupi, porządne do przygotowania 5-dniowego
        bigosu, czy metalowe do przygotowania kapusty z mięsem?
        pozdrawiam
    • Gość: bent,s 3 Re: Garnek do bigosu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.11.05, 18:29
      Wystarczy duży garnek emaliowany.Trzeba tylko mieszać co pewien czas i dolewać
      po trochę wody.Na dnie nie może być sucho.Przypali się.Prawie gotowy bigos prze-
      kładam do dużego stalowego garnka/zająca/, przykrywam pokrywką i wkładam do
      piekarnika - 150-180 stopni.Co pewien czas mieszam /po 45 min./, po kilku
      miesza-niach nakładam na talerzyki troszkę bigosu i daję do "degustacji"
      domownikom.Po opiniach "dosmaczam" - podobno tak się mówi fachowo - czyli
      ewentualnie dodaję przypraw.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka