Dodaj do ulubionych

szynka do solianki

02.12.05, 15:13
moi drodzy - bede gotowac solianke. teraz mam pytanie: czy szynka do solianki to ma byc surowy
kawal z tyleczka swini czy taka szynka-wedlina. drugie pytanie tez niestety mam: czy musze te
nerke, bo bede za przeproszeniem rzygac na sam jej widok niestety? ja wiem, cynaderki dobra rzecz,
ale czy moge jej nie uzyc? no i niestey 3 pytanie: czy oliwki i kapary to mus? bo jakos malo na
rozyjskie te skladniki wygladaja... czy jednak lepsza ta solianka z nimi bedzie? i z czym takowu
soljanku? chlebem? dzieki!
Obserwuj wątek
    • jacek1f 1. wędlina; 02.12.05, 15:18
      2. moze byc bez nerki:-)
      3. mus - to wlasnie oliwki i kapary sa jednym z glownych winnych tego smaaaaku!
      4. ja podaje z chlebem - to po rosyjsku:-))) - no i plaster cytryna na talerz
      przed wlaniem.

powodzenia.
    • marghe_72 Re: szynka do solianki 02.12.05, 15:20
      moja mama robi tak
      mogę powiedzieć, ze smak wspaniały
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31579986&a=31579986
      • patyska spasiba i... ;) 02.12.05, 15:29
        kurcze, przepis marghe_72 (czyzbsmy byly rowiesnicami ;)) tez jest necacy, nie powiem... no to teraz
        zupelnie nie wiem ktora zrobic... tak to sie szpeni pytac... ;) moze zrobie tamta jeno bez nerki ;) a jak
        nam nie posmakuje to za jakis czas ta marghe_72? albo na odwrot? ;)))
    • ampolion Re: szynka do solianki 03.12.05, 15:12
      Są różne przepisy, coś jak nasze pierogi czy nawet bigos. Przepisy rosyjskie
      wspomiają soliankę z i bez oliwek i kaparów.
      microurl.us/?abf
      • ampolion Re: szynka do solianki 03.12.05, 15:19
        P.s. Są i liczne przepisy po angielsku:
        www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=solyanka&btnG=Google+Search
        • patyska popelnilam... 05.12.05, 14:31
          ...ale bez nerki i oliwek - bomba!
          ampolion dzieki! po ruskij to ja troche nie gawarju ;) poza tym w weekendy raczej nie dogladam netu
          wiec zanim znalazlam linki to juz zupe pozerli ;) z chlebem. naprawde dobra zupa, taka zimowa,
          konkretna, rozgrzewajaca, mniam.
          jeszcze raz wszystkim dziekuje!
          • jacek1f miło:-)) n/t 05.12.05, 14:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka