Dodaj do ulubionych

Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór?

• zbig72 Co złego jest w alkoholu? 21.12.05, 09:11
      "środek spożywczy" taki sam jak karp, chleb, herbata, barszcz, ciasto itp.
      normy religijne nakazują w tym dniu powstrzymać się o mięsa, o alkoholu nie
      wspominają...

nie widzę NIC złego w wypiciu np. kieliszka białego wina do ryby czy koniaku do
      ciasta... no chyba że komuś alkohol kojarzy się tylko z libacją do upadłego i
      inaczej nie potrafi pić - wtedy faktycznie niech w ten jeden wieczór się
      powstrzyma...

podczas ostatniej wieczerzy też nie pito herbaty :)))

Wesołych Świąt!
    • untochables Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 09:24
      podaj alkohol po kolacji
      tak najbezpieczniej to kawy i prezentów ;)
    • ab76 Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 09:54
      Umnie w domu zawsze była lampka dobrego wina. Ale jeśli nie chcesz urazić
      teściów to zapytaj męża jak u nich obchodzi się Wigilię.
      • Gość: gosia Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 10:18
        Symboliczny jeden kieliszek dobrego białego wina, podawany do ryb. No jak ktoś
        ma ochotę to dostanie drugi :-) a jak ktos nie ma ochoty to nie pije wcale.
        Jakoś nikt nigdy nie dopominał się o wódkę. Ale własciwie nie miałbym nic
        przeciw :-) Po prostu wiem, że nikt z rodziny nie ma skłonności do ochlejstwa i
        pewnie skończyłoby się na jednym, dwóch kieliszkach.
        Co innego gdy widzę ludzi zmierzających na pasterkę chwiejnym krokiem... Gdybym
        miała takich gości, pewnie nie podałabym alkoholu wcale.
    • Gość: ania Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 10:20
      Ja myslę, że najlepiej będzie, jeśli przed podaniem alkoholu, zapytasz Teściów,
      czy mają ochotę na kieliszek brandy czy wina czy drinka, jeśli podziękują i
      odmówią, nie pijecie i już.
      W końcu picie a picie alkoholu, to sprawa ilości i kultury.
      Kieliszek bialego wytrawnego wina do ryby nawet jest wskazany - poprawia proces
      trawienia.
      Po glównej kolacji z kolei 1 kieliszek koniaczku do sodkości też jest elegancki
      Wesoych Swiąt - Ania
    • Gość: Ola Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 10:35
      Wigilia dla osób wirzących mimo zniesienia postu jest jednak dniem bezmięsnym i
      bezalkoholowym. Nawet ksiądz o to upomina.
      • Gość: Thea Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.05, 10:47
        Ksiadz tez w czasie Mszy sw. popija wino. Wiec do wieczerzy podaje tez wino i
        jego nie zabraknie u mnie na stole. Nie musi sie pic do upadlego zeby byc zaraz
        pijanym, nie popieram takiego zwyczaju. Wszystko jest dla ludzi, ktorzy znaja
        swoje granice i potrafia ich dotrzymac.
    • hotrod404 codziennie! a w wigilię przemawiam ludzkim głosem! 21.12.05, 11:24
      ;-)
      • uruk-hai Re: codziennie! a w wigilię przemawiam ludzkim gł 21.12.05, 11:26
        Zawsze mamy reńskie białe wino, jak to do ryby ....
    • business3 Mnie bardziej interesuje Bóg i Biblia niż papież.. 21.12.05, 11:59
      Mnie bardziej interesuje Bóg i Biblia niż papież...

Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Człowiek wrażliwego sumienia, który należycie oddaje cześć i szacunek
      > Narodzeniu Pana Jezusa chyba nie musi tego czcić piciem alkoholu, poza tym nie
      > jest to jakaś parapetówa czy sylwester.Tzw. "kulturalne picie" także wg mnie
      > nie jest tu na miejscu.Żródło płynie z wyczucia chwili , także chcę dodać ,że
      > mój proboszcz o to prosił, pewnie jest "zacofany", nieobyty -któs pomyśli.., to
      >
      > nieprawda.Pozostawiam to każdemu, ale i tak każdy zrobi jak uważa lub zależnie
      > w jakim otoczeniu się znajdzie.Dodam, czy Papież pije alkohol podczas kolacji
      > wigilijnej? Nie pije. Pamiętajmy ,że nie tylko On jest wezwany do
      > świetości,czym wszyscy się usprawiedliwiają, a Papież jest dla mnie autorytetem
      > .
      > Dobrych Świąt.
    • Gość: Aniuta Re: JAKIE KRETYŃSKIE PYTANIE. IP: *.enterpol.pl 21.12.05, 12:03
      Od kiedy pamiętam,w moim rodzinnym domu,niestety było picie.I to duże.Mało kiedy
      mój ojciec był trzeżwy.Zaczynało się od śledzika w pracy a kończyło... pod
      stołem w domu.Pamiętam tamte święta... Byłam mała,brat jeszcze młodszy.Mama nic
      nie mogła na to poradzić.Wszyscy baliśmy się pijanego ojca.Ileż to razy choinka
      lądowała na podłodze...Horror.A tak zawsze cieszyliśmy się na te święta!Te
      cudowne zapachu z kuchni,ten zapach świeżo pastowanej podłogi,to czekanie na
      pierwszą gwiazdkę.To z Mamą.A tu nagle przytacza się pijany ojciec.I...już po
      świętach.Awantura,wyganianie nas z pokoju gdzie stała choinka.Płacz Mamy i mój
      strach.NIE ! NIGDY Alkoholu w wigilię!!!
    • Gość: Jakub Re: JAKIE KRETYŃSKIE PYTANIE. IP: *.cca.pl 21.12.05, 12:11
      > Oczywiście, że w Wigilię Bożego narodzenia nie powinno pić się alkoholu

Na jakiej podstawie wysuwa Pan taką tezę?
    • Gość: kat Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 12:14
      U mnie w domu - alkohol w wigilie nie istniał. U mojego partnera - tak. W tym
      roku przyzadzam wigilie i mam identyczny problem, ale nie bedzie alkoholu, to
      moj dom , to ja ustalam zasady. A zasady musza byc w zgodzie ze mna.
      • Gość: Thea Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.05, 13:35
        Gość portalu: kat napisał(a):
        > U mnie w domu - alkohol w wigilie nie istniał. U mojego partnera - tak. W tym
        > roku przyzadzam wigilie i mam identyczny problem, ale nie bedzie alkoholu, to
        > moj dom , to ja ustalam zasady. A zasady musza byc w zgodzie ze mna.
        ... To moj dom ...
        Tu masz 100% racje. Ale czy wino to tak wysokoprocentowy alkohol?
        Kto podaje na wigilie czy inne uroczystosci czysta wodke? Przeciez nie da sie
        tego pic, to pali i zatyka dech. Kto pije zaraz litrami? Czy jeden kieliszek czy
        dwa nie wystarcza? Sadze ze tak.
    • bob75rob1 Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 12:17
      U mnie w domu rodzinnym nie było alkoholu; teraz Wigilię spędzam u nie-teściów
      (ateiści) i tam jest zawsze wino (bo jest zawsze przy konsumpcji) i kieliszek
      (dosłownie) wódeczki do śledzika.
      • Gość: Ola Re: do bob75... IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 12:43
        Teściowie ateiści jak rozumiem nie urządzają wieczerzy wigilijnej, mającej
        znaczenie wyłącznie dla osób wierzących. Skoro macie zwykła kolację to rozumiem.
        • Gość: Thea Re: do bob75... IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.05, 13:39
          Gość portalu: Ola napisał(a):
          > Teściowie ateiści jak rozumiem nie urządzają wieczerzy wigilijnej, mającej
          > znaczenie wyłącznie dla osób wierzących. Skoro macie zwykła kolację to rozumiem
          A dlaczego nie?
          Znam muzulmanow ktorzy mieszkaja w Turcji i swietuja obydwa swieta:
          chrzescijanskie (w taki sam sposob jak i my ale bez oplatka)mimo ze nie sa
          Chrystami i swoje muzulmanskie. Na Boze Narodzenie stoi u nich choinaka jak u
          nas przybrana.
        • bob75rob1 Re: do bob75... 22.12.05, 10:22
          Urządzają, a owszem, nawet z przełamywaniem się opłatkiem! Zawsze na stole jest
          12 potraw i jest to jak najbardziej uroczysta kolacja. Nie ma natomiast
          wspólnej modlitwy, ale śpiewanie kolęd jest.
    • Gość: Gosiak Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 12:20
      U mnie , do kolacji wigilijnej zawsze pijemy białe wino.Wiem,że w Polsce to nie
      jest dobrze widziane,ale spędziłam troche czasu we Włoszech -a tam jak
      wiadomo,wina nigdy nie może zabraknąć! Przeniosłam ten zwyczaj na rodzimy grunt-
      moja rodzina jest zadowolona -a to przecież najważniejsze!
    • Gość: Al Alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 21.12.05, 12:25
      Jak ktoś biedny , to i nie pije.
    • Gość: Jakub Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.cca.pl 21.12.05, 12:38
      To może ja coś niecoś powiem o prawdziwie polskiej tradycji.

Na wigilię wiadomo, co się tego dnia wydarzy, cały rok będzie. Wigilia winna w
      spokoju, szczęściu i dostatku upływać, aby cały następny rok takowy był. Tedy
      od alkoholu nie wzbraniano się, ale też nie nadużywano, żeby przez calusieńki
      rok głowa nie bolała :)

Chamstwo miało zwyczaj do karczmy rano na szklanicę wódki zajrzeć. Szlachta
      jedynie piwa, wina (mołdawskie, węgrzyny) i oczywiście miody! pijała. Wiele
      potraw wigilijnych się w piwie gotuje (choćby szczupaka). Do kutii, miodu lubo
      araku winno się dodać. Do kolacji wina ciężkie i miody półtorne lub wtórne.
      Kapusta z grzybami na winie lżejszym.

Ale rzeczywiście, jak Polska Polską była, tako wieczerza wigilijna postną była,
      i mięsiwa nie podawano.

Tedy alkohol jak najbardziej, można pić, byle z umiarem, i nie po chamsku
      (picie wódki w Boże Narodzenie poczytywano za brak dobrych manier).

Szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia, i tak udanego roku, jako i wieczerza
      wigilijna życząc, tymi słowy wywód swój zakończę.
    • piesczylikot Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 13:04
      Mysle ze odpowiedz na to pytanie mozna po czesci znalezc w artykule "Kod Sw.
      Mikolaja" w Gazecie Polskiej (rowniez on-line).
      Jesli Boze Narodzenie jest dla Was swietem religijnym i je tak chcecie
      przezywac, to w Wigilie na pije sie alkoholu. Przezywa sie na tzrezwo w
      skupieniu, ale i radosci. Natomiast jesli jest to dla Was swieckie swieto
      komercji i prezentow (od skarpetek po wibratory) - pijcie co i ile chcecie.
      Spektrum picia - od "kulturalnego" (tzw. "lampka" wina) po ekstremalne -
      najlepiej tradycyjnie chlejcie wodke, zarzygajcie toalete i padnijecie pod
      stol. A przez nastepne dwa dni swiat leczcie kaca piwskiem. Bedzie co wspominac
      przez caly rok!
      Bez urazy.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ola piesczylikot : Nic dodać, nic ująć IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:14
    • Gość: pixi Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:09
      Ja wypijam podczas tej kolacji symboliczną
      połówkę i na tym koniec.
      • baky Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 13:17
        Gość portalu: pixi napisał(a):

> Ja wypijam podczas tej kolacji symboliczną
        > połówkę i na tym koniec.

A na pasterkę idziesz?
        • Gość: pixi Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:18
          czasami się udawało.
          • sylwia.g21 Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 13:20
            proponuję skończyć ten wątek...niech każdy postępuje zgodnie ze swoimi zasadami
            i swoim sumieniem,jeśli je ma..Wesołych świąt..
            • Gość: Jakub Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.cca.pl 21.12.05, 13:31
              Nie widzę potrzeby kończenia wątku. Ci, co będą postępować zgodnie z własnymi
              przekonaniami i sumieniem, i tak nie czytają, czy też czytają i ignorują,
              postów w takim wątku. Ci, którzy ignorują wszystkich wokół i epatują swoim
              chamstwem i nieokrzesaniem, i tak zignorują wezwanie do zakończenia wątku.

Pozostają więc ci, którzy chcą się czegoś dowiedzieć. A było w tym wątku kilka
              sensownych postów, i zapewne jest jeszcze wiele osób, które mają coś sensownego
              do powiedzenia, więc pozwólmy i im się wypowiedzieć i ignorujmy chamstwo i
              drobnomieszczaństwo.
    • Gość: neo Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:29
      Słyszałem o takich przypadkach, gdzie główną potrawą wigilijną był alkohol. A
      reszta potraw jako dodatek;)
    • paramol Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 13:47
      Czy pijacie? Nie. Nie jemy mięsa i nie pijemy alkoholu. Idziemy na pasterkę,
      a po powrocie z kościoła siadamy przy choince, a ja otwieram bar. Kto chce, to
      sobie naleje szklaneczkę. Siedzimy i śpiewamy kolędy do rana. Wesołych Świąt.
    • Gość: robo Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:47
      ludzie,dajcie spokoj z tym alkoholem,nie wnikam juz czy to tradycja czy
      nie,kazdemu okresla to wlasne sumienie oraz to jak byl chowany...naprawde
      dajcie spokoj z tym alkoholem,czy naprawde nawet w Wigilje nie mozna sie bez
      niego obejsc???Wigilja to 12 potraw i zaleznie od tradycji w danym regionie cos
      do popicia np kompot z suszonych gruszek (tzw.kruszewnik),pychotka i wspolne
      swietowanie z rodzina.chyba nikt w to nie watpi??
      • Gość: Jakub Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.cca.pl 21.12.05, 13:54
        Oczywiście, pić będzie ten, kto zechce. Ale mierzi mnie, ogólnie, nie tylko w
        tym konkretnym przypadku, mylenie polskiej tradycji z wprowadzonymi w
        późniejszych epokach zakazami i zwyczajami. Jak karp albo brak alkoholu na
        wigilię (propagowany wobec zaniku tradycji szlacheckiej i ogólniego schamienia
        świąt, czyli picia "wódki do śledzika"). Nie zgadzam się więc, że nie powinno
        się prowadzić takich dyskusji, "bo każdy postąpi zgodnie z własnym sumieniem".
        Człowiek powinien wiedzieć dlaczego robi to, co robi, a nie bezmyślnie
        kopiować.
    • zbig72 jaka kretyńska odpowiedź 21.12.05, 13:49
      jakieś konkretne argumenty, czy tylko "nie bo nie" albo jeszcze lepiej "nie, bo
      JA tak nie robię"

w czasach Chrystusa wino było normalnym napojem, pitym "do wszystkiego", jak
      dzisiaj herbata albo mineralna :)
    • beretzantenka Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? 21.12.05, 14:18
      Och nie demonizujmy mowiac o sumieniu .
      Kazdy urzadza zycie po swojemu . Oczywiscie , ze w tych rodzinach gdzie alkohol
      jest problemem wlasnie nie powinno sie pic aby dzieci mialy przyjemny wieczor a
      nie wspomnienia pijanego tatusia przewracajacego choinke , robiacego awantury o
      czym wspomnialo paru forumowiczow .
      Moja rodzina byla normalna , nie pilo sie alkoholu codziennie a jedynie przy
      wiekszych swietach i uroczystosciach a to rowniez dotyczy Wigilii .
      To wszystko zalezy od kultury picia i domownikow .
      U nas tez jest wino bo dlaczego nie ?
      Wiadomo , ze spotkania rodzinno- towarzyskie lepiej czyms zakropic bo
      atmosfera staje sie przyjemniejsza i w ogole a na Pasterke i tak nie chodzimy .
      Wigilia to swieto wesole i nie wyobrazam sobie zeby sie nie napic .
      Oczywiscie w granicach przyzwoitosci . Nikt nie wpada pod stol i nie ma
      awantur , jest przyjemnie .
      Pijanstwo to grzech a obzarstwo ?
      I tutaj nasz narod popelnia wielki grzech , ktory odchorowuje po Swietach ;-)
      Zycze wszystkim Wesolych Swiat zakropionych lub nie .
    • Gość: piolac Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.aster.pl 21.12.05, 15:08
      NIE !
    • morelka80 Tak, my pijemy 21.12.05, 15:24
      nie upijamy się oczywiście :)
      ale do wigilii zawsze jest lampka dobrego wina
      a później do dalszego świętowania też jest winko :)
    • Gość: mila Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.wrzosy.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:26
      ja nie jestem religijna, w ogole niewierząca, ale alkohol w wigilie mnie
      wkurza, to nie biba tylko b uroczysty wieczor i chociaz raz moznaby sie
      powstrzymac. poza tym od jakiegos cvzasu nie chodze na pasterke bo wszyscy
      smierdza wódą. trzeźwych świąt!
    • Gość: karlittto Re: Czy pijacie alkohol w wigilijny wieczór? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 18:23
      fajny maz problem.nic innego ci nie chodzi po glowie.chcialbym mieć tylko takie
      problemy.ha ha ha ha.polska to kraj największych alkoholikow bo "tak się pije
      tu na wschodzie" więc nie pisz z eu nas się nigdy nie piło.chociaż u mnie tego
      się nie preferuje ale napewno w niejednej "polskiej" rodzinie spiewanie kolęd
      po jednym glębszym to norma. pozdrowionka.i postaw teściowej czystą. wesołych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka