Dodaj do ulubionych

KAWKA PORANNA?

IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.12.05, 21:42
poranki najlepiej kojarza mi sie z aromatem kawy roznoszacym sie po
mieszkaniu...przywoluje to mile chwile relaxu i lenistwa...czasem robie sobie
taka kawke w expresie i zabielam ja mlekiem skondensowanym.Na codzien jednak,
poniewaz pracuje, lubie kawy rozpuszczalne-np. ESPRESSO Nescaffe, z DUUUUza
iloscia mleka, wlasciwie to robie z tej kawy lattee. W weekendy wierzch tej
kawki przyozdabiam pianka z mleczka, zrobiona malym mixerkiem i szczypta
kakao lub czekolady bananowej LaFesta....Pije z zamknietymi oczami.Jaka kawe
pijecie??wpisujcie.
Obserwuj wątek
    • catalinka Re: KAWKA PORANNA? 09.12.05, 21:50
      Nie lubię rozpuszczalnych, ale też nie jestem jakąś wielką znawczynią kawy.
      Dobrą kawę np. Lavazzę kupuję jak mamy bony hi hi. Ostanio kupiłam Segafredo.
      Kiedyś też kupowałam kawę w ziarnach, a nawet świeżo paloną jak mi się udało
      gdzieś napotkać palarnię kawy. I taka jest najlepsza, nawet jak nie jest to
      jakaś firmowa kawa. Tylko że młynek szlag trafił. Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: kasia Re: KAWKA PORANNA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:27
        a ja nesca 3 w 1 zalana kubkiem mleka!!!
        • Gość: ola787 Re: KAWKA PORANNA? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.12.05, 07:39
          wlasnie pije ta kawke z pianka, bo o 9,o mam lekcje, wiec chwilka relaxu i
          blogosci
    • kora144 Re: KAWKA PORANNA? 10.12.05, 07:40
      Jestem smakoszem kawy. Uwielbiam kawę zaparzoną w kafetierze z odrobinką
      kardamonu. Pycha.Lavazza jest doskonała, od czasu do czasu wpadam do
      sklepów"Pożeganie z afryką" i kupuję 10 dkg irlandzkiej (w ziarenkach).Gorąco
      polecam. Z "polskich" niezła jest, moim zdaniem, czerwona prima (niebieska i
      żółta sa paskudne).
      • Gość: ola787 kawa irlandzka IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.12.05, 07:51
        czuy jak wstapie do sklepu Pozegnanie...to na haslo kawa irlandzka , pani
        bedzie wiedziala jaka to jest????smaku mi narobilas, wlasnie wstaje i ubieram
        sie do roboty,bleeeee.Kocham to zajecie, ale sobota jest raczej trudna rano
        • kora144 Re: kawa irlandzka 10.12.05, 08:01
          To najbardziej popularna kawa w tym sklepie. Ale polecam skosztować kawy
          zaparzonej w sklepie (i równboczesnie kawiarni), gdzie jest specyficzny wystrój
          wnętrz i ten zapach....w całym sklepie.
          • Gość: ola787 aaaaaaaaaa... IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.12.05, 08:07
            musze leciec, rozmarzylam sie..na Warszawskiej starowce jesttez ten sklep-
            bylam.ale to chyba Nowe Miasto, nie Starowka.Niewaznee, wiem, gdzie.
    • Gość: ewka Re: KAWKA PORANNA? IP: 150.254.115.* 10.12.05, 12:44
      Ricore firmy Nestle z odrobiną śmietanki - wyborna!
      • lullaby22 Re: KAWKA PORANNA? 10.12.05, 12:50
        Ja ostatnio uzależniłam się od Jacobs Cappuccino o smaku białej milki i
        marcepanu, ale też od tej z kawałakami orzechowej i karmelowej Milki.
        Pyszne!

Kawowi puryści niech zamilkną :)
    • kora144 Re: KAWKA PORANNA? 10.12.05, 12:54
      Nie chciałabym urazić wielbicieli kawy rozpuszczalnej, ale kiedy byłam w ciąży
      lekarz kategorycznie zabronił mi pić kawy rozpuszczalnej twierdząc, że jest to
      paskudztwo(określił to nawet trochę gorzej) naszprycowane chemią z zapachem kawy
      a nie kawa. Mogłam czasami wypić kawe, ale wyłącznie naturalną. Dlatego miejcie
      na uwadze co pijecie. Może warto zainwestować w ekspres do kawy?
    • betsypetsy Re: KAWKA PORANNA? 10.12.05, 13:00
      Ja jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny ciśnieniowej do mielenia i zaparzania
      kawy tzw. ekspressu. Najpierw wlewam do kubka mleka i spieniam to mleko aby na
      wierzchu zrobiła się smaczna kremowa pianka a potem wciskam tylko jeden guzik i
      nastepuje mielenia a za chwilę do mojego kubeczka sączy się ciurkiem kawka a
      jej zapach roznosi się po całym mieszkaniu mmmm, jak ja to lubię... Do
      słodzenia kawy używam brązowego cukru a na wierzch tej piany która wychodzi mi
      często z kubka sypie ciut cynamonu - poprostu bajka...
    • Gość: myszz Re: KAWKA PORANNA? IP: 213.17.144.* 10.12.05, 13:26
      moją najulubińszą jest lavazza espresso
      potem długo nic i czerwony jacobs /ale z niemiec koniecznie , bo u nas same
      spady jedynie są/
      a na codzień piję tchibo granatowe
      • veeto1 Re: KAWKA PORANNA? 10.12.05, 16:15
        Lavazza na codzień, zaparzona w caffetierze, z odrobina mleka albo koniaczku,
        albo sama. Broń Boże zaden cukier. Od święta mam zawsze coś z dobrego sklepu w
        ziarenkach. Najbardziej lubie indyjską albp kenijską, ale ta ostatnia jest
        bardzo mocno palona. Nie wszyscy lubią tą goryczkę.
        Oprócz smaku izapachu wazna jest też oprawa: kawa musi być podana w eleganckiej
        filiżance. Podobnie zresztą herbata.
        • Gość: ola787 kawka popoludniowa:> IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.12.05, 17:52
          a co to za kawka Jacobs Capuccino o smaku bialej milki???ja bym na ta swoja
          pianke z mleka posypala takie cudo--szczypte tego cuda...
          • linn_linn Re: kawka popoludniowa:> 10.12.05, 19:09
            Moim zdaniem wszystkie te dodatki i aromaty sluza odwroceniu uwagi od faktu, ze
            kawa nie jest najlepesza.
            • Gość: ola787 Re: kawka popoludniowa:> IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 10.12.05, 20:20
              moim zdaniem nie masz raacji. We wszystkich dziedzinach zycia nastepuje
              ewolucja i to w roznych kierunkach. Uatrakcyjnienie smaku i doznan wechowych
              sluzy lepszej sprzedazy, zwiekszeniu konkurencji, itp. A przy okazji moze komus
              akurat zasmakuje jakas nowosc. Kawa moim zdaniem jest bardzo dobrym napojem,
              jest szereg doniesien naukowych o jej pozytywnym wplywie na organizm, w
              rozsadnych ilosciach oczywiscie. Dodatki...coz..jak czytam sklad na capuccino,
              to widze wykaz wszystkich autobusow "E---cos tam", jakie moga byc w zajezdni
              autobusowej, ale coz...po pierwsze---teraz wszystko zawiera jakies dodatki, a
              po drugie--to ile my tego capuccino wypijemy?2 filizanki?przeciez nie pije sie
              tego litrami i ie je kilogramami...
              • veeto1 Re: kawka popoludniowa:> 10.12.05, 21:53
                Jak Wy możecie pić to torebkowe świństwo, które w naszym pięknym kraju ludzie
                zowią cappuccino? Pomijając fakt, iż w porcji takiej "kawy" znajduje się cała
                tablica Mendelejewa, to w smaku jest to obrzydliwe.
                A na pewno w niczym nie przypomina prawdziwego, włoskiego cappuccino.
              • linn_linn Re: kawka popoludniowa:> 11.12.05, 09:11
                Nie chodzi o to kto ma racje. Twoje zdanie rozni sie od mojego i to wszystko.
    • kasiulek_mysiulek Re: KAWKA PORANNA? 10.12.05, 23:08
      Ja piję Dallmayr prodomo. Pyszna.
    • Gość: ola787 Re: KAWKA PORANNA? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 11.12.05, 09:27
      ok.Ja pytalam tylko, jaka kawke lubicie. Natomiast krytyka cudzego gustu nie
      jest OK.O gustach sie nie dyskutuje. Capuccino jest moze sztuczne, ale jak ktos
      lubi, to nie ma co go instruowac, co to capuccino zawiera. pozdr
      • Gość: Doma Re: KAWKA PORANNA? IP: 217.17.33.* 11.12.05, 11:20
        Nie lubię mocnych kaw. Dlatego moja ulubiona (ostatnio) to Maxwell House Delikatna - pół na pół z gorącym mlekiem. Pycha. Czy ktoś mi może powiedzieć jak smakuje ta kawa Ricore (Nestle)??
        • dorothys Re: KAWKA PORANNA? 11.12.05, 12:16
          będzie ci smakować, jest bardzo delikatna. Z mlekiem - pychaaaaaaaaaaaaa :)))))
          • Gość: ewka Re: KAWKA PORANNA? IP: 150.254.115.* 11.12.05, 14:16
            Kawaicore to delikatna kawa rozpuszczalna z dodatkiem cykorii, dlatego dobra
            dla żołądka. Gwarantuje, że po Ricore nie będziesz miała żadnych sensacji
            żołądkowych. Ja zawsze lubiłam smak kawy, ale po tych zwykłych źle się czułam -
            mdłości itp. Od kiedy jest Ricore to mogę delektować się smakiem kawy i nie
            musze odmawiać sobie tej przyjemności. Właśnie idę sobie zrobić duży kubek.
            • qwak Re: KAWKA PORANNA? 11.12.05, 21:49
              Hej!
              A ja przepadam za dobrą kawą (jakąkolwiek), ale niestety nie moge jej pić
              (uczulenie) i ostatnio odkryłam "napój z cykorii". Tam jest tylko cykoria
              instant i nic więcej. Smak i zapach nie umywaja się do prawdziwej kawy, ale o
              niebo jest bardzej "kawowy" niz np. Inki. Podana z mlekiem smakuje zupełnie jak
              Cafe late (jakkolwiek się to pisze). Nawet ma podobny zapach...
              A do tego jaka zdrowa, kiedy sie dobrze wczytać w opis na torebce, to wychodzi,
              że pomaga na ... wszystko!
              Smacznego
    • ola787 do kory144 11.12.05, 17:41
      kupilam irlandzka Pozegnaniu...mmmmmmmmm.ale przy okazji wzielam na sprobe 50g
      kawki pomaranczowej.ojej...to dopiero poezja.CZy Ricore tak smakuje jak INKA???
      zawiera cykorie, a inka tez. wiec, jak to jest??
      • Gość: ewka Re: do kory144 IP: 150.254.115.* 12.12.05, 16:53
        Nie Ricore ma smakuje jak delikatna, zwykła kawa. Inka ma zupełnie inny smak
        (dla mnie gorszy, mdły).
        Cykorię też znam. Piłam jej bardzo dużo, aż mi się znudziła.
      • Gość: goldi Re: do kory144 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 11:11
        Kawa Nestle Ricore smakuje jak prawdziwa kawa podobnie jak Nescafe poniewaz
        sklada sie w 40% z kawy prawdziwej i 60% z cykorii.Podawalem ta kawe wielu
        znajomym ktorzy pija wylacznie prawdziwa mocna kawe i zaden sie nie
        zorientowal,ze 60% tego co pija to cykoria i chwalili sobie pyszny
        smak.Oczywiscie zeby ta kawa byla smaczna trzeba dodac duzo mleczka ja lubie te
        niemieckie Hochwald(zielone kartoniki),May(kubek plastikowy)bo sa w wielu
        wariantach i o roznych % tluszczu.Istnieje jeszcze kawa Nestle Mokambo,ktora
        tylko w 20% jest kawa prawdziwa,a reszta to kawa zbozowa jest granulowana
        (Ricore jest w proszku)ma smak podobnie jak Ricore autentycznej delikatnej kawy
        jak np.Nescafe Gold.Tyle,ze ta Mokambo jest produkowana w Portugalii i do
        Polski importuje ja jakas mala firma i z tego co wiem dostepna jest tylko w
        sieci sklepow BOMI(napewno w Klifie w Warszawie)i kosztuje 36 zł za 200 gr
        sloik.Polecam ja tym wszystkim,ktorzy ze wzgledow zdrowotnych nie moga pic
        prawdziwej kawy,a nie moga obejsc sie bez tego smaku i zapachu.Jest naprawde
        pyszna.
        • ola787 mam RICORE 13.12.05, 19:33
          kupilam Ricore, wlasnie wypijam drugi kubek. Tak, jak dasz duzo mleka to pych-
          takie lattee.........mmmmmmmmmm.Ja uzywam mleka skondensowanego bezcukrowego-
          zawsze. Z Gostynia-odtluszczonego ale skondensowanego. Jedynie do zrobienia
          pianki uzywam zwyklego 2%.Pycha ta Ricore. Ja polecam NESCAFE ESPRESSO-
          taki "mial"--wyglada jak INKA. Ale smakuje wybornie
          • Gość: ewka Re: mam RICORE IP: 150.254.115.* 13.12.05, 19:38
            A jak robisz piankę, bo ja nie wiem jak się za to zabrać, chciałabym ją zrobić
            z ciepłego mleka.
            • ola787 takim urzadzonkiem:> 13.12.05, 19:44
              mam takie urzadzonko do pianki, cos na ksztalt drucika z taka koncowka jak maly
              robot. Na baterie-paluszki. Ja to kupilam za 79 zlo w sklepie DUKA, na stoisku
              z akcesoriami do kawy, ale ludzie tu na FORUM pisali,ze to w IKEA za 5,99 zl.
              Kup sobie. Mleko lekko podgrzewam w mikrofali i buzuje ytym robocikiem lekko
              pod powierzchnia mleka. PYYYYCHA.
    • Gość: ola787 Re: KAWKA PORANNA? IP: 83.238.103.* 15.12.05, 06:56
      pije sobie RICORE, jest jeszcze ciemno. To mile, ale jak ta duza ilosc kawki
      delikatnej z duza iloscia mleczka potrafi nastroic z rana...
    • viinga Re: KAWKA PORANNA? 15.12.05, 09:18
      Z Włoszech przywiozłam sobie makinetke i naczynie do spieniania mleka.
      Zaparzam, kawe w makinetce, zalewam spienoinym mlekiem i mam prawdziwe capucino.
      Z koleżanką piłysmy również taką kawe zalaną mlekiem i na wierzch utarte zółtko
      z cukrem, taka kawa to dopiero pychotka.
      teraz niestety piję kawe przeważnie tylko w pracy, i jest to zwykła sypana
      zalana wrzatkiem, która tez bardzo lubię
      • irenka82 Re: KAWKA PORANNA? 15.12.05, 10:12
        ja pijam lavazze(kazdy gatunek)z malej kafetiery,ta kawa jest az gesta.z
        cukrem,ale nie zawsze,za to nigdy z mlekiem. gdybym mogla do bym codziennie
        pila caffe shekerato:)
        • Gość: ewka Re: KAWKA PORANNA? IP: 150.254.115.* 16.12.05, 16:15
          Czy zagęszczone mleko ligt da się spienić?
          • Gość: ola787 pianka z zoltka IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 16.12.05, 21:44
            jak sie robi ta pianke z zoltka z cukrem na kawce. ???please, napiszcie mi, jak
            to sie robi i jak wylewa do tek kwaki,zeby tozachowalo konsystencje pianki??
            • Gość: madzi1 Re: pianka z zoltka IP: *.acn.waw.pl 28.12.05, 13:56
              ucierasz po prostu zoltko z cukrem najlepiej pudrem, tak zeby bylo geste, czyli
              robisz kogel mogel :D i wrzucasz to na wierzch kawy, jak jest geste i dobrze
              ubite to nie ma takie mocy zeby sie wymieszalo z kawa, pyyyszuuuuunia
          • Gość: ola787 mleko light skondensowane mozna spienic IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 16.12.05, 21:45
            mleko light skondensowane mozna spienic, na 100%, moze nie wyjdzie pianka
            bardzo puszysta, ale da sie to zrobic...Trzeba zastosowac lekko cieple mleko.
      • Gość: magda Re: KAWKA PORANNA? IP: *.bos.east.verizon.net 31.12.05, 12:24
        uwielbiam poranna kawke,zawsze z expresu,bez cukru tylko mleko.poniewaz
        wczesnie wstaje do pracy zawsze wieczorem przed pojsciem spac przygotowuje
        expres czyli wlewam wode i wsypuje kawke do filtra.rano gdy wstaje wlanczam
        expres ide brac prysznic gdy wychodze z lazienki czuje ten wspanialy zapach
        kawy w calym mieszkaniu,niestety z braku czasu wypijam ja w samochodzie w
        drodze do pracy.
    • illiterate Re: KAWKA PORANNA? 28.12.05, 14:03
      Zadne tam lavazze (mocno przereklamowane), jacobsy i inne nescaffy. Pakowane
      gdzies tam, palone gdzies tam, naszpikowane niewiadomo czym. Wole, kiedy kawa
      palona jest na miejscu, przy mnie. Ja swoja kupuje w Green Coffee, kawiarni w
      Warszawie. Jest boska - nadaje sie i do espresso, i do latte, gladka, gesta,
      aromatyczna - najlepsza na swiecie.
      • Gość: madzi1 Re: KAWKA PORANNA? IP: *.acn.waw.pl 28.12.05, 14:28
        a moglabys podac adres green coffee?
        • illiterate Re: KAWKA PORANNA? 28.12.05, 15:09
          "Moje" Green Coffee jest na Marszałkowskiej 84/92, miedzy starym Cottonfieldem
          (juz go nie ma), a Hotelem Forum (ktory tez teraz nazywa sie inaczej),
          naprzeciwko Cepelii (ktora natomiast tkwi ciagle w tym samym miejscu).
          Tu troche wiecej:
          warszawa.pogodzinach.pl/info.php3?id=/504
          Podobno jest juz drugie GC, na rogu Kruczej i Pieknej.
      • Gość: Dorna Re: KAWKA PORANNA? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 28.12.05, 14:32
        Najlepsza kawa to Jacobs zielona lub Tchibo granatowa.Lub Mevenpick.
        • pani.jola Re: KAWKA PORANNA? 01.01.06, 14:34
          Jacobs Kronung - Królewski Aromat..ech...dla mnie rewelacja!:)
      • Gość: _mmm_ Re: KAWKA PORANNA? IP: *.futuro.pl 31.12.05, 13:47
        Ja piję słąbą kawusię TCHIBO ŻÓŁTĄ :) UDANEJ ZABAWY sylwestrowej :)))
        • Gość: Eia Re: KAWKA PORANNA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 14:43
          Czasami dodaję trochę cynamonu.
          • ola787 Re: KAWKA PORANNA? 31.12.05, 15:07
            ja tez, moja siostra daje nawet kardamon
            • Gość: jo Re: KAWKA PORANNA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 15:40
              A właśnie?
              Ja kupiłam ziarna kardamonu do kawy ale zupełnie nie wiem jak się z nimi obejść.
              Proszę o wskazówki
              • linn_linn Re: KAWKA PORANNA? 31.12.05, 18:01
                Wsyp do sitka wloskiej maszynki... Tylko nie za duzo... No chyba, ze robisz
                inaczej...
    • Gość: Beata Ja robię w kociołku IP: *.aster.pl 31.12.05, 16:43
      zabrałam mamie taki stary kociolek do kawy. Na dole woda, po środku kawa, na
      gorze pojawia się kawka. Nie wiem jak to się nazywa, ale widziałam rownież w
      Ikei. jest w srebrnym kolorze. kawa pieknie pachnie, jest mocna i aromatyczna.
      na górę robię ubite zimne mleko mieszadełkiem (tez kupione w Ikei), polewam
      czekoladą lub nie. Zawsze smakuje i pięknie pachnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka