dorotkaw 21.10.02, 21:32 Witam, Prosze o przepis na dobre leczo Z gory dziekuje,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sodoma Re: Leczo IP: *.bc.hsia.telus.net 22.10.02, 03:38 dorotkaw napisała: > Witam, > > Prosze o przepis na dobre leczo > > Z gory dziekuje,pozdrawiam ja to robie tak: 1\2kg papryki czerwonej 1\2kg papryki zielonej 1\2kg pomidorow + pasta pomidorowa (mala puszko) 1\4kg cebuli+ 4zabki czosnku i 2 lyzki oleju papryki pokroic w male paski cebule w plasterki i czosnek pomidory sparzyc w goracej wodzie obrac ze skorki i pokroic w male kawalki w rondlu rozgrzac olej wlozyc wszystkie skladniki i smarzyc 20min. pod koniec dodac paste pomidorowa i przyprawic do smaku sola i pieprzem. smacznego !! ps. sa jeszcze inne wersje bardziej urozmajcone..... z pieczarkami fasolka szparagowa cukinia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Leczo IP: *.246.65.242.Dial1.NewYork1.Level3.net 23.10.02, 03:26 Leczo z miesem ,porcja na 5-6 osob: 3 papryczki zielone(sredniej wielkosci) 3 papryczki czerwone (srednie) 2 cukinie (duze) 2-3 pomoidorki 50 dkg kielbasy (zwyczajna,mysliwska) 25 dkg boczku 3-4 lyzki koncentratu pomidorowego SPOSOB PRZYRZADZENIA Cukinie obieramy ze skorki ,wycinamy srodek,reszte kroimy w kostke,wrzucamy do garnka dodajac dwie lyzki wody ,przykrywamy pokrywka dusimy. Papryke kroimy w paseczki,dodajemy do cukini. Kielbase kroimy w pol talarki,boczek w kostke podsmazamy na patelini,kiedy miesiwo nabierze rumianego koloru dodajemy do garnka,dusimy ,dodajemy tez koncentrat pomidorowy lub jak ktos woli sos pomidorowy ,przyprawiamy sola, pieprzem czarnym,slodka sproszkowana papryka ,odrobina jerzynki lub vegeta do smaku. Prawie na koniec gotowania dodajemy pomidory,ktore uprzednio parzymy ,zdejmujemy z nich skorke,kroimy w kostke,calasc dusimy az wszystkie skladniki nabiora miekkosci.Podajemy z pszennym pieczywem. Czasami warto dodac do podsmazania miesa,cebule. SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
mysiekpysiek Re: Leczo 30.11.02, 13:27 moje leczo to: - kilo pomidorów - duzy kabaczek - duża cukinia - czerwona papryka to wszystko sie kroi w kostke i dusi w garnku na koncu dodając pomidory obrane ze skóry. to jest wersja podstawowa, mozna tez zrobic z podsmazona cebulką i kiełbasą lub inna wędzoznką można tez dodac jabłko, a nawet śliwkę pyszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Leczo 30.11.02, 14:20 Mam tylko jedna uwage: tradycyjna kuchnia węgierska, a wiec ta, która stworzyła i kultywuje prawdziwe leczo, nie byłą oparta na oleju czy oliwie, lecz na smalcu. Wszystkim miłośnikom leczo polecam eksperyment: robiac leczo zróbcie część na smalcu (czy boczku, bekonie) a część na oliwie. Potem porównajcie. Nie chodzi o to, które lepsze (kwestia gustu) lecz o to, czym sie różni prawdziwie węgierski smak od pseudowęgierskiego. ~~~~~~~~~~ ...tak czy owak, zawsze Nowak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Leczo węgierskie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.11.02, 16:51 Witam 15 dag wędzonej słoniny lub wędzonego boczku, 1 kg zielonej papryki, 50 dag pomidorów, 2 duże cebule, 1 łyżeczka łagodnej papryki mielonej, 20 dag kiełbasy, ew. 3/4 szklanki ryżu lub 3 jajka. Stopić drobno pokrojoną słoninę i udusić w niej plasterki cebuli [nie rumieniąc]. Dodać paprykę mieloną, oczyszczone ze skórki pomidory, lekko rozgnieść drewnianą łyżką i włożyć oczyszczoną i pokrojoną w krążki zieloną paprykę, dodając pokrojoną kiełbasę. Leczo można przyrządzić z ryżem [wrzucić go do garnka razem z papryką i dolać trochę wody] lub z jajkami [dodać je rozmącone w ostatniej chwili i dokładnie wymieszać]. Podaje się z ziemniakami z wody. Zyczę smacznego. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Leczo węgierskie IP: *.chello.pl 30.11.02, 17:31 Słonina - TAK! Oliwa - NIE! Leczo - bardzo TAK. podobno najlepsze, gdy zawiera w równych wagowo ilościach (po obraniu!) paprykę, pomidory i cebulę. No i dodatki, jakie kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isa Re: Leczo IP: *.bmj.net.pl / 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 30.11.02, 22:04 Moje trzy grosze - dla mnie leczo musi być pikantne (jak przystało na danie węgierskie). Pożądaną ostrość otrzymuję dodając zamiast części papryki czerwonej, pokrojoną drobniutko papryczkę chilli. Z brak takiej świeżej, można dodać pikantną pastę paprykową, lub ostatecznie - sproszkowaną ostrą paprykę i chilli. Natomiast ja nie dodaję pieprzy, bo go po prostu nie lubię :0 I jeszcze jedno: mi smakuje z dodatkiem sosu sojowo-grzybowego i z grzybami (leśnymi lub pieczarkami) Pozrd smacznie Isa Odpowiedz Link Zgłoś