maharani1 15.12.05, 18:17 po raz pierwszy, no i kiepski byl. Dokladnie w/g przepisu z kuchni polskiej, ale ani smaku ani konsystencji. Ktos moze poratowac wyprobowanym przepisem? Przedswiateczna wdziecznosc zapewniona:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alka44 Re: Zrobilam majonez... 15.12.05, 18:40 żółtko ucieram robotem z odrobiną soli i musztardą (2 łyzeczki). Powoli wlewam ok szklanki oleju )proporcja 1 szklanka oleju- 1 żółtko ale ja czesto daję więcej oleju). Na koniec doprawić solą i pieprzem ew. sokiem z cytryny. Mozna rozcieńczyć smietaną albo jogurtem naturalnym. (najlepiej robić w waskim naczyniu, bo w szerokim na poczatku rozłazi sie po dnie) Nigdy w zyciu nie kupiłam majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Zrobilam majonez... 15.12.05, 19:05 taki podstawowy z kuchni polskiej nigdy mi nie smakowal zawsze doprawialam sokiem z cytryny, musztarda, sola i pierzem - wtedy byl ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onita Re: Zrobilam majonez... IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 15.12.05, 19:08 roseanne napisała: > taki podstawowy z kuchni polskiej nigdy mi nie smakowal > zawsze doprawialam sokiem z cytryny, musztarda, sola i pierzem - wtedy byl ok Właśnie podałaś składniki klasycznego przepisu na majonez z kuchni polskiej a nawet staropolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maharani1 Re: Zrobilam majonez... 15.12.05, 20:04 no wlasnie, chyba wiele wariacji na ten temat nie ma:) ale w tym przepisie z kp jest, ze wszystko wrzuca sie do michy i potem dolewa olej. natomiast alka44 ma zupelnie inny system... to pewnie ten sok z cytryny za wczesnie dodany... duza rosnij alu! pzdr. wszystkie panie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas13 Re: Zrobilam majonez... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 20:49 Kiedyś kupiliśmy sokowirówkę z młynkomikserem . Dołączona była do niej broszura z przepisami . Wtedy wypróbowałam przepis na majonez , byłam zachwycona , że tak szybko i bez wysiłku można go zrobić i przyprawić po swojemu . Od tego czasu nie kupuję majonezu . Zawsze robię sama i wychodzi dobry . Składniki są takie , jak podała rossen . Najpierw wrzucam całe jajko , dodaję musztardę ( wg . smaku ), szszyptę soli , łyżeczkę cukru , kilka kropel octu lub soku z cytryny . Włączam mikser , cienkim strumyczkiem wlewam olej . Kilkadziesiąt sekund i majonez gotowy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata-roma Re: Zrobilam majonez... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.05, 22:21 Ja natomiast wrzucam wszystkie składniki, takie j.w., do większego słoika (odpada przekładanie z miski), miksuję "pałką" i na koniec wlewam łyżkę gorącej, przegotowanej wody i jeszcze chwilkę miksuję. Majonez jest wówczas "lekki". Odpowiedz Link Zgłoś