Gość: sodoma IP: 207.6.44.* 23.10.02, 03:18 mam jeszcze 1 pytanie jak robicie jablka do szarlotki czy sie smazy? i jak to robicie..... z gory serdeczne dzieki pozdrawiam sodoma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bodi Re: jablka do szarlotki....... IP: *.sqad.ick.pl / 192.168.10.* 23.10.02, 07:50 szatkuje na tarce o grubych otorach nakladam na ciasto posypuje cukrem i cynamonem gdy jablka sa zbyd soczste na ciasto posypuje wiurki kokosowe Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: jablka do szarlotki....... 23.10.02, 10:03 Nie lubię takiej szarlotki, bo jabłka wtedy wysychają i staja się wiórkowate. Jabłka na szarlotkę kroję na małe kawałki i podduszam z niewielkim dodatkiem cukru i cynamonem, a na podpieczone ciasto nakładam mus jabłkowy. Czasami tez kładę na ciasto jabłka surowe, też pokrojone a nie starte!, ale wtedy nie nakrywam ich ciastem tylko wstawiam do piekarnika i piekę w termoobiegu i dopiero na tak podpieczone jabłka ścieram na tarce resztę ciasta kruchego i pieke dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: jablka do szarlotki....... IP: *.chello.pl 23.10.02, 10:41 Gość portalu: sodoma napisał(a): > jak robicie jablka do szarlotki > czy sie smazy? i jak to robicie..... Różnie. Robię dużo szarloki na raz (a wciąż slyszę, że mało), więc przygotowanie jabłek zajmuje trochę czasu. Wersja najbardziej pracochłonna (do szarlotki zakrytej ciastem i pieczonej w calości) - jabłka obrane, krojone w cienkie plasterki, posypane cynamon-cukier. Najszybciej - kiedy już mam troche utartych jabłek, to paruję je pod pokrywką, a trę następne. Dorzucam surowe do podduszonych, cynamon, cukier i koniec. Dla domowników owoców nie obieram, skórka utarta jest niemal niezauważalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: jablka do szarlotki....... 23.10.02, 14:18 Gość portalu: sodoma napisał(a): > mam jeszcze 1 pytanie jak robicie jablka do szarlotki > czy sie smazy? i jak to robicie..... > z gory serdeczne dzieki > pozdrawiam sodoma Na dno garnka wylewam tyle wody, żeby przykryła dno na parę milimetrów. Dodaję do niej 2 łyżki miodu (lub więcej w zależności od jabłek). Kiedy woda zmieszana z miodem będzie prawie wrząca wrzucam ćwiartki obranych ze skórki jabłek (z usuniętymi nasionkami). Przykrywam garnek pokrywką (ale zostawiam małą szparę, żeby para uciekała) i jabłka się prażą. Od czasu do czasu je mieszam i sprawdzam, czy nic się nie pali. Lubię też dodać rodzynki wymoczone w koniaku, whisky albo grappie. Można jeszcze dosłodzić miodem, jeśli są za kwaśne, dodać cynamonu, posiekanych orzechów albo migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: jablka do szarlotki....... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 20:32 Witam O tej porze roku najlepsza na szarlotkę jest szara reneta. Na dużą blaszkę biorę ok. 1 kg jabłek. Obrane ścieram na grubej tarce jarzynowej i wrzucam do rondla, nie dodaję cukru gdyż reneta jest słodka, nie podlewam wodą.Na średnim ogniu odparowywuję sok, mieszając aby się jabłka nie przypaliły. Mniej więcej po ok. 30 minutach odstawiam z ognia. Do jabłek dodaję rodzynki uprzednio namoczone w winiaku, jeśli mam smażoną skórkę pomarańczową to też dodaję drobno pokrojoną. Można też dodać do jabłek 1 łyżeczkę konfitury z płatków róży - według upodobań. Tak przyrządzone jabłka wykłada się na ciasto bez wcześniejszego podpiekania. Zyczę smacznego - z pozdr. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sodoma Re: jablka do szarlotki....... IP: 207.6.44.* 23.10.02, 22:51 100krotni dzieki za przepisy ....... co ja bym zrobila bez was jestescie cudowne !!!..... pozdrawiam sodoma Odpowiedz Link Zgłoś