Dodaj do ulubionych

jablka do szarlotki.......

IP: 207.6.44.* 23.10.02, 03:18
mam jeszcze 1 pytanie jak robicie jablka do szarlotki
czy sie smazy? i jak to robicie.....
z gory serdeczne dzieki
pozdrawiam sodoma
Obserwuj wątek
    • Gość: bodi Re: jablka do szarlotki....... IP: *.sqad.ick.pl / 192.168.10.* 23.10.02, 07:50
      szatkuje na tarce o grubych otorach nakladam na ciasto posypuje cukrem i
      cynamonem gdy jablka sa zbyd soczste na ciasto posypuje wiurki kokosowe
      • kathy38 Re: jablka do szarlotki....... 23.10.02, 10:03
        Nie lubię takiej szarlotki, bo jabłka wtedy wysychają i staja się wiórkowate.

Jabłka na szarlotkę kroję na małe kawałki i podduszam z niewielkim dodatkiem
        cukru i cynamonem, a na podpieczone ciasto nakładam mus jabłkowy.
        Czasami tez kładę na ciasto jabłka surowe, też pokrojone a nie starte!, ale
        wtedy nie nakrywam ich ciastem tylko wstawiam do piekarnika i piekę w
        termoobiegu i dopiero na tak podpieczone jabłka ścieram na tarce resztę ciasta
        kruchego i pieke dalej.
    • Gość: bef Re: jablka do szarlotki....... IP: *.chello.pl 23.10.02, 10:41
      Gość portalu: sodoma napisał(a):

> jak robicie jablka do szarlotki
      > czy sie smazy? i jak to robicie.....

Różnie. Robię dużo szarloki na raz (a wciąż slyszę, że mało), więc
      przygotowanie jabłek zajmuje trochę czasu. Wersja najbardziej pracochłonna (do
      szarlotki zakrytej ciastem i pieczonej w calości) - jabłka obrane, krojone w
      cienkie plasterki, posypane cynamon-cukier. Najszybciej - kiedy już mam troche
      utartych jabłek, to paruję je pod pokrywką, a trę następne. Dorzucam surowe do
      podduszonych, cynamon, cukier i koniec. Dla domowników owoców nie obieram,
      skórka utarta jest niemal niezauważalna.
    • hania_76 Re: jablka do szarlotki....... 23.10.02, 14:18
      Gość portalu: sodoma napisał(a):

> mam jeszcze 1 pytanie jak robicie jablka do szarlotki
      > czy sie smazy? i jak to robicie.....
      > z gory serdeczne dzieki
      > pozdrawiam sodoma

Na dno garnka wylewam tyle wody, żeby przykryła dno na parę milimetrów. Dodaję
      do niej 2 łyżki miodu (lub więcej w zależności od jabłek). Kiedy woda zmieszana
      z miodem będzie prawie wrząca wrzucam ćwiartki obranych ze skórki jabłek (z
      usuniętymi nasionkami). Przykrywam garnek pokrywką (ale zostawiam małą szparę,
      żeby para uciekała) i jabłka się prażą. Od czasu do czasu je mieszam i
      sprawdzam, czy nic się nie pali. Lubię też dodać rodzynki wymoczone w koniaku,
      whisky albo grappie. Można jeszcze dosłodzić miodem, jeśli są za kwaśne, dodać
      cynamonu, posiekanych orzechów albo migdałów.
      • Gość: maria Re: jablka do szarlotki....... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 20:32
        Witam
        O tej porze roku najlepsza na szarlotkę jest szara reneta.
        Na dużą blaszkę biorę ok. 1 kg jabłek. Obrane ścieram na grubej tarce jarzynowej
        i wrzucam do rondla, nie dodaję cukru gdyż reneta jest słodka, nie podlewam
        wodą.Na średnim ogniu odparowywuję sok, mieszając aby się jabłka nie
        przypaliły. Mniej więcej po ok. 30 minutach odstawiam z ognia. Do jabłek dodaję
        rodzynki uprzednio namoczone w winiaku, jeśli mam smażoną skórkę pomarańczową
        to też dodaję drobno pokrojoną. Można też dodać do jabłek 1 łyżeczkę konfitury
        z płatków róży - według upodobań.
        Tak przyrządzone jabłka wykłada się na ciasto bez wcześniejszego podpiekania.
        Zyczę smacznego - z pozdr. Maria
        • Gość: sodoma Re: jablka do szarlotki....... IP: 207.6.44.* 23.10.02, 22:51
          100krotni dzieki za przepisy .......
          co ja bym zrobila bez was jestescie cudowne !!!.....
          pozdrawiam sodoma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka