marghot 16.12.05, 10:25 masła mogę zastosować oliwę z oliwek bądź olej z pestek winogron? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 10:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18438828&a=18438828 mam na myśli ten konkretny przepis. Wczoraj użyłam maśła - wysżlo pyyycha :) dzięki za przepisik. Zastanawiam się czy "oliwna" wersja nie trzymałaby dlużej świezości, no i będiz emniej kaloryczna Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 10:33 Dlaczego? Lyzka oliwy ma mniej wiecej tyle samo kalorii / niektore tabele podaj nawet wiecej /. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 10:35 No, dobra, dobra :) ale i tak chcialabym wiedzić czy można - jeśli tak, to co takie ciasto zyska; jeśłi nie - dlaczego ;) tak mnie naszlo :P Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 11:20 Kruche ciasto ma to do siebie, że robi się je z tłuszczu stałego - masła, margaryny, czasem w przepisach można jeszcze znaleźć smalec. Nie widziałam przepisu na kruche z olejem (ale może mało widziałam ;)) Jeśli dodasz olej to nie będzie to już ciasto krucho-drożdżowe - w ogóle nie wiem co by wyszło (?) Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 11:26 Pewnie jakieś naleśnikowe by wyszło, bo w kruchym mało mąki i innych składników a tylko masło trzyma wszystko razem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 11:34 Jeśli chcesz możesz zmniejszyć ilość masła nawet o połowę ale efekt będzie już bardziej drożdżowy a nie krucho-drożdżowy.Oliwę można stosować do ciast drożdżowych lub ucieranych,a do kruchego absolutnie nie ze względu na jej płynność. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Czy do ciasta kruchego drożdżowego zamiast 16.12.05, 11:50 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje eksploracje kulinarne :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto kruche z oliwa 16.12.05, 14:18 Ciasto kruche z oliwa: www.scuoladicucina.it/oliodioliva/pastafrolia.htm 280 g maki 110 g cukru 100 g oliwy z oliwek extravergine 1 jajko plus 1 zoltko 2 lyzki zimnej wody Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ciasto kruche z oliwa 16.12.05, 14:24 no ale w sumie bez drożdży, więc nie "a jednak" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto kruche z oliwa 16.12.05, 14:33 ...bo to jest odnosnie kruchego. Logicznie rzecz biorac, ciasto drozdzowe na oliwie bedzie raczej jak slodki chleb. Ja robie w maszynie tzw. panbrioche / slodki chleb /, ale dodaje sie jednak maslo. Sprobowac mozna, dlaczego nie... Smak bedzie jednak gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto kruche z oliwa 16.12.05, 14:36 Okazuje sie, ze istnieje nawet panettone na oliwie. Inna sprawa, ze Wlosi maja troche inny smak. Oliwe uzywaja do ciast bardzo czesto. nawet tam, gdzie dla nas jest niedopuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ciasto kruche z oliwa 16.12.05, 14:58 no wlaśnie opierając się o przykład panettone (drożdżowy), zADAŁAM PYT. O MOŻLIWOŚĆ ZASTĄPNIEA MAŚŁA OLIWĄ. ale jak widac nei wchodzi to w grę przy kruvho-drożdżowym Odpowiedz Link Zgłoś