Dodaj do ulubionych

czerwona fasola- co zniej zrobic???

IP: 193.25.222.* 16.12.05, 10:46
Mój Tato ostatnio na zakupach dorwał sie do czerwonej fasoli i kupił 1,5 kg.:)
A poniewaz sam nie przypala tylko wody, to coś z tej fasoli musze zrobic ja.
No i nie bardzo wiem. Moze jakas sałatka??? Najlpeij bez mięska, choc
niekoniecnie. Acha, to fasola surowa. :)Z góry tnx.
Obserwuj wątek
    • nchyb sałatka 16.12.05, 10:55
      proszę bardzo:
      www.florainstitute.pl/consumer/gotowanie/catid19/90
      Ja ją robiłam zawsze z fasolką z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie,
      żebyś ugotowała fasolę sama.
    • marghot Re: czerwona fasola- co zniej zrobic??? 16.12.05, 11:14
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html
      chili con carne
      sałatki
      czulent
      ....
      • mysza001 Re: czerwona fasola- co zniej zrobic??? 17.12.05, 18:35
        to proste,ugotuj fasolę do miękkości,dodaj pokrojonego pora w talarki,wymieszaj
        to wszystko z majonezem i gotowe naprawde dobra sałatka polecam
        • sylwia.g21 Re: czerwona fasola- co zniej zrobic??? 17.12.05, 18:41
          ja dodaję do barszczu ukraińskiego,do sałatek,resztę zostaw sobie na
          póżniej,nie musisz zużyć wszystkiego teraz
    • Gość: to-ja Re: czerwona fasola- co zniej zrobic??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 19:24
      Witam, :)
      Ja robie czasami z duzej ilosci czerwonej fasoli serbska "pasul" ,czyli fasul
      czyli fasole. Praktyczne bardzo w kawalerskim gospodarstwie, robie wszystkiego
      duzo i gorace zamykam do rozgrzanych sloikow twist i chowam do lodowki. Tak
      zamykam roznosci,wszystko trzyma sie dlugo, potem mam gotowca bez zadnej
      roboty :). Sloiki ciezko otworzyc, pokrywka jest zapadnieta z powodu niskiego
      cisnienia powietra w srodku.
      Serbski pasul:
      Namoczyc fasole wieczorem, nastepnego dnia w nowej wodzie posolonej ugotowac.
      Usmazyc w duzej ilosci oleju duzo cebuli,tak duzo jak duzo fasoli.
      W duzym naczyniu wymieszac fasole i cebule duzo pieprzu i soli (jesli za malo
      solilismy na wczesniejszych etapach). Wstawiamy do piekarnika podlewamy troche
      woda od fasoli z takim wyliczeniem zeby nie wysuszylo sie zbyt wczesnie. Cebula
      i fasola zrobi sie bardzo mieka jednolita masa z wierzchu troche sie przypali.
      Zdaje sie ze taki jest oryginalny przepis,dalej opisze jak ja robie, ale to
      chyba zmiany wprowadzone przez moja siostre.
      Ja robie to na kuchence gazowej w naczyniu przykrytym pokrywka. Wody daje duzo,
      jest fajny sos, Daje duzo przecieru pomidorowego i przypraw (papryka, majeranek
      pieprz) .Czesto daje jakies mieso (kurczak, kielbasa polska, zeberka).
      W wersji oryginalnej mozna podawac na zimno jako zakaske do wodki. Jak nie mamy
      czasu zrobic odrazu wszystko, to ugotowana fasola moze poczekac w lodowce nawet
      kilka dni.
      To jest bardzo dobre, nie uwierzylbym ze tylko fasola i cebula moga byc tak
      wspaniale.
      Zycze smacznego.
      • Gość: fasul fanka fasul - świetny IP: *.murator.com.pl 06.01.06, 09:54
        jadłam taka potrawę, tyle że z drobnej, baiłej fasoli w belgradzie i nazywała
        się bodajże prebranac. wczoraj ożyły wspomienia i za twoją inspirają zrobiłam.
        świtne, paluszki lizać. wydaj się, jakby zapiekało to się z ogromną ilością
        wędzonki itp., a to tylko fasola, cebula i przyprawy w każdym domu będące.
        dzięki.
    • Gość: jola Re: czerwona fasola- co zniej zrobic??? IP: *.it-net.pl 17.12.05, 22:03
      proponuje sałatke: brokuly gotowane 1 min. podzielone na czastki, ser feta, czerwona fasola + sos: majonez, jogurt, czosnek, sol, pieprz do smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka