Dodaj do ulubionych

prosze mi powiedzieć

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 14:46
chcę zrobić śliwki zawinięte w boczek...
czytałam troche przepisów i dośc często powtarza się, że śliwki muszę
namoczyć w winie

- jak długo mają sie moczyć
- czy kalifornijską też sie moczy, czy tylko śliwkę suszoną

:)
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: prosze mi powiedzieć 30.12.05, 14:57
      hm :) ja tam nigdy nie mocze i dobre sa
      • Gość: danka Re: prosze mi powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:07
        ale które nie moczysz, kalifornijskie czy zwykłe suszone?
        • Gość: AnkaK Re: prosze mi powiedzieć IP: *.pl / 83.142.112.* 30.12.05, 19:44
          Można moczyć i te i te.Ja moczyłam ok.2 godzin.Rada:nie wylewaj wina w którym
          moczyły się śliwki.Nadaje się do wypicia i najlepsze jest na drugi dzień.Nabiera
          takiego ciekawego smaku.Przekonaj się sama.Pozdrawiam
          • horpyna4 Re: prosze mi powiedzieć 30.12.05, 20:30
            Ja po prostu przepłukuję mocno ciepłą wodą. Wtedy też trochę miękną. A płuczę
            dlatego, że w suszonych śliwkach czasem można znaleźć odchody robali w postaci
            dużej ilości "kropeczek". Wina nie używam, ale do środka każdej śliwki w miejsce
            po pestce wkładam kawałek żółtego sera, który podczas smażenia (oczywiście po
            owinięciu w boczek i spięciu wykałaczką) podtapia się trochę. Mniam, mniam.
            I jeszcze jedno. Taka potrawa dość szybko stygnie ze względu na małą zawartość
            wody, trzeba więc smażyć tuż przed podaniem, chyba, że chce się odgrzewać.
        • ba_nita Re: prosze mi powiedzieć 30.12.05, 22:08
          Te śliwki różnią się między sobą jedynie wielkością i tym, że polskie wędzone
          są w dymie. Moczy się je tak samo jeśli ktoś chce oczywiście. Moim zdaniem po
          wymoczeniu w alkoholu smak jest pełniejszy - w dodatku śliwka nabiera jędrności.
        • roseanne Re: prosze mi powiedzieć 31.12.05, 03:14
          mam do dyspozycji tylko kalifornijskie i tych nie mocze
          • ampolion Re: prosze mi powiedzieć 31.12.05, 04:29
            Jeśliś w Stanach to szukaj Oregon prunes lub też tart prunes. Te śliwki są dużo
            bardziej podobne w smaku do polskich suszonych węgierek niż do tych słodko-
            mdłych kalifornijskich.
    • Gość: danka dziękuję za podpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 22:02
      i wszystkiego dobrego w nowym roku 2006

pzdr :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka