Dodaj do ulubionych

szybkowar doradzcie!

02.01.06, 09:38
Dziewczyny proszę o radę jaki mam kupić ten nieszczęsny szybkowar! Nigdy
czegoś takiego nie używałam i nie mam pojecia jakiej firmy jest dobry i
przede wszystkim bezpieczny. Cena nie jest tak bardzo istotna - wolę kupić
coś dobrego. i napiszcie czy to jest rzeczywiście bezpieczne! mam małe
dzieciątko w domu a drugie w drodze dlatego nie chciałabym jakiś
niespodziewanych wybuchów.
Z góry dziękuję za radę!
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: szybkowar doradzcie! 02.01.06, 09:42
      to one moga wybuchać?
      też chetnie sie dowiem i czy warto kupić szybkowar?
      • Gość: piek Re: szybkowar doradzcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:20
        Niesprawne mogą.
        Kupić warto, najlepiej taki: 2 gary(np. 6l i 3l) -bo przydaje się czasem mały,
        i wspólna pokrywka.
        Trzeba zwrócić uwagę, czy dostępne są częsci zamienne.No i dbać o stan
        uszczelki i drożność zaworu.
        • invicta1 Re: szybkowar doradzcie! 02.01.06, 10:26
          a może jakieś sugestie odnośnie dobrego producenta?
          • Gość: piek Re: szybkowar doradzcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:30
            Fissler-b. drogie:(
            Widziałem w makro całkiem przyzwoicie wyglądające-firma "elo" albo jakos
            podobnie,niestety tej firmy nie znam(jakośc)
            Ja mam tefala, póki co Ok.
          • ka_thy Re: szybkowar doradzcie! 02.01.06, 10:30
            Ja mam szybkowar Berghoffa - dwa naczynia 3 i 7 litrów, jedna pokrywka.
    • krzysztof_wandelt Kolejny raz piszę: Szybkowar jest bezpieczny!, ale 02.01.06, 11:21
      trzeba przestrzegać zasad ustalonych przez producenta. Głównie chodzi o to, ze
      mozemy napełniac maksymalnie szybkowar do 2/3 lub 3/4 pojemności wg instrukcji.
      Uzywam szybkowary od poczatku ich nastania, fakt że wegierskie "wybuchały",
      ale wówczas jak zapakowane zostały "pod dach" bigosem i zatkane zostały zawory,
      główny z gwizdawką i topikowy awaryjny, a para nie miała się jak wydostawać ze
      środka.
      Generalna zasada - jak wesoło pogwizduje to jest OK :)
      Współczesne szybkowary mają bezpieczne i duże ujścia awaryjne - np. wkładkę
      plastikową, która albo sie stapia albo zostaje wyrzucona na zewnątrz i
      nadcisnienie błyskawicznie sie wyrównuje i spoko!
      Obecnie mam szybkowar marki ÆTERNUM -włoski- bardzo zgrabny i wygodny.
      Nie wyobrazam sobie kucharzenia bez tego urzadzenia...
      Kupujcie! bo usprawni Wam życie w kuchni, skróci znacznie czas gotowania,
      a potrawy są niepowtarzalne - rosół tak szkodliwy i niewskazany jest dalej
      też szkodliwy, ale aromatyczny i smakowity :) o sztuce miesa z niego juz nie
      wspomnę!!!
      • invicta1 Re: Kolejny raz piszę: Szybkowar jest bezpieczny! 02.01.06, 11:30
        no to trza kupić!
        chyba wezme Tefala
      • stoodent Kolejny raz piszę: Szybkowar jest bezpieczny! 02.01.06, 12:30
        Ja używam już chyba od 6 lat włoski szybkowar firmy ELITE 5l. Sprawuje się bez
        zarzutu!!!

PS. Medal ci się należy za linki do przepisów - wielki szacun
        • Gość: betsypetsy Re: Kolejny raz piszę: Szybkowar jest bezpieczny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:16
          Ja mam szybkowar WMF to jest niemiecka firma, jest drogi ale bardzo bezpieczny
          i bardzo porzadny. Kupiony w Niemczech a ma już 10 lat i wszystko ok, nie
          wyobrażam sobie gotowania bez niego.Mięso, kapusta (bigos), flaczki, gołąbki
          pare minut i gotowe. W Lidlu widziałam porządne szybkowary za 150zł to naprawdę
          niedrogo a jakość w porządku.
          • Gość: koniczynka Re: Kolejny raz piszę: Szybkowar jest bezpieczny! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.08.20, 12:38
            Ja skusiłam się na szybkowar z Lidla. Ma 4 l pojemności. Użytkuję go już dwa lata, nie wybucha :), wygodnie się otwiera. Czasem gotuję w nim na jeden obiad i trzy rzeczy (zupę, mięso i ziemniaki). Jest wygodny i bezpieczny. Kupiłam sobie też mniejszy ,Tefala i nie widzę różnicy.
            Gotowanie w szybkowarze to kolosalna oszczędność gazu lub prądu, a potrawy są smaczniejsze. Gorąco polecam.
    • brynia2 Re: szybkowar doradzcie! 03.01.06, 10:13
      Firmy nie doradzę, ale szybkowar kup koniecznie. Ja mam 3 węgierskie Kukta, 2 z
      nich użytkuję już szesnasty rok, a trzeci kupiłam na allegro w listopadzie za
      jedyne 50 zł (nowiusieńki, z częściami zapasowymi). Teraz jest taki wybór, że
      oczy bolą, można zaszaleć. Nigdy nie miałam żadnej eksplozji w kuchni, chociaż
      to stare gary. Prawidłowo użytkowane nie są zagrożeniem. Dodam, że taki garnek
      może być świetnym prezentem, np. ślubnym :-)
      • Gość: dana Re: szybkowar doradzcie! IP: *.skierniewice.vectranet.pl 25.03.14, 07:40
        Jak masz wolną pokrywke to bym chetnie odkupiła .Moje obie stary wyrzucił- do 4 i 6l garnka bo nie umiał się posługiwać.
        • Gość: kot Ślepa jesteś? To było 8 lat temu.nt IP: *.l2fiber.net 25.03.14, 11:34
    • klara551 Re: szybkowar doradzcie! 03.01.06, 11:12
      Hej!Polecam czeską Tescome,dobrej klasy materiały,cena dla ludzi,można
      skompletować większość przyborów kuchennch-od garnków do dodatków. używam
      ijestem zadowolona.
    • janusz1984 Re: szybkowar doradzcie! 03.01.06, 13:51
      Od wielu lat gotujemy z żoną w różnego rodzaju szybkowarach i nie wyobrażam
      sobie gotowania wielu rzeczy bez niego (czasowo) . Obecnie używamy firmy
      Splindid - Niemcy, czasami do kupienia w Lidlu.
      Z doświadczenia nie polecam szybkowarów, których pokrywy wyginają się w rękach.
      Jak chcesz kupić to takim aby pokrywa była solidna i sztywana.
      Janusz lubiący gotować.
      • invicta1 Re: szybkowar doradzcie! 03.01.06, 14:09
        ta Tescoma mnie zaciekawiła, bomam ich gary i sobie chwale
        www.skleptescoma.pl/product_info.php?cPath=149_24_50&products_id=432
        co myslicie o tym?
    • Gość: herbika Allegro- Fagor czy Bergner?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:01
      Hej
      Wypatrzyłam sobie 2 na allegro:

FAGOR 6l
      www.allegro.pl/item104567525_szybkowar_fagor_elegance_6l_super_cena_.html
      BERGNER 5,5 l
      www.allegro.pl/item104087489_szybkowar_5_5l_firmy_bergner_wysoka_jakosc_.html

Czy ktoś z was miał "do czynienia" akurat z tymi producentami?
      NIe widziałam tego na oczy (na żywo) tylko zdjęcia w sklepach intenet. i
      allegro.

Możecie się podzielić wrażeniami z użytkowania?

Pozdr.
    • jagoda85 Re: szybkowar doradzcie! 25.05.06, 21:01
      Ja mam 6 l Fagora i 9 l Firsta. Obydawa są w porządku. Gotuję dość dużo i
      jestem bardzo zadowolona. Duża oszczędność energii, no i przede wszystkim czasu.
    • re12nia Re: szybkowar doradzcie! 25.03.14, 14:52
      sklep.elhurtagd.pl/szybkowar-5l-id-1852.html
    • Gość: Re12nia Re: szybkowar doradzcie! IP: *.31.87.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.14, 18:34
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,149148545,149148545,Szybkowar.html

Tu jest link ,gdzie możesz sobie poczytać o szybkowarze.
      • Gość: gość Re: szybkowar doradzcie! IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.14, 22:13
        mas refleks szachisty, myślisz, że czeka na informację 8 lat?
        • Gość: li mam nadzieje ze nigdy nie korzysta z waszych podan IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.14, 13:06
          Gość portalu: gość napisał(a):

> mas refleks szachisty, myślisz, że czeka na informację 8 lat?
      • Gość: Ania Re: szybkowar doradzcie! IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.14, 14:12
        W szybkowar warto zainwestować , musi być dobry ,to powinien być jednorazowy wydatek na całe życie.Jak dla mnie to bezpieczeństwo jest najważniejsze i lepiej już kupić od takiego producenta który specjalizuje się w produkcji szybkowarów od kilkudziesięciu lat i jego szybkowary posiadają atest bezpieczeństwa .Zawsze można dokupić części . Fagor- Mastercook ogłosił upadłość ,więc serwis będzie wkrótce nie dostępny Teraz ostatnio zrobiły się modne i wszyscy tani producenci ,zrobili się nagle specjalistami od szybkowarów . .Moje typy to porządne niezawodne niemieckie firmy z tradycjami np WMF .Fissler , Silit itp.Czasami można dostać nowe za pół ceny na allegro,tablicy itp.Trzeba szukać . Ja mam stary niemiecki który ma już ok.40 lat nie wyobrażam sobie jego braku. ,dostałam po babci,ale przymierzam sobie kupić już nowszy model ,wygodniejszy w obsłudze . Bo prawda jest taka,że każda kobieta powinna mieć w domu ,szybkowar ,zmywarkę i suszarkę do prania . Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka