Dodaj do ulubionych

Ale chamstwo! Ptasie mleczko ...

14.01.06, 16:15
Właśnie otworzyłam Ptasie mleczko Wedla. Plastikowe korytko, w którym mleczko
jest ułożone, wydało mi się mniejsze, niż zwykle. Spojrzałam na spód
opakowania i co się okazało?! Po cichutku, bez ostrzeżenia a tym bardziej bez
obniżenia ceny zmniejszyli nagle wagę Ptasiego mleczka z 500 g na 400 g!!!
Cena oczywiście pozostała ta sama. Często kupowałam tę "słodycz", bo lubię i
zawsze ważyła 0,5 kg. I nagle szok! Czuję się nabita w butelkę. Chyba muszę
ich czymś zastąpić, bo mnie strasznie wkurzyli.
Obserwuj wątek
    • beretzantenka Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 14.01.06, 16:27
      To stary trick handlowy i wielka bezczelnosc .
      Ekspedientka powinna informowac ludzi kupujacych takie wyroby a jesli tego nie
      robi to nalezy do spisku .
      • stoodent Ja, ja! Das ist fantastisch! 01.02.06, 21:38
        Ciesz się że jadłaś Wedlowskie. Spróbuj "ptasie " z Lidla, to jest dopiero SYF,
        cukier pod zębami zgrzyta..... Ja, ja! Das ist fantastisch!
    • gocha221 Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 14.01.06, 16:53
      Własnie spojrzalam na moje zapssy ptasiego mleczka.

Jedno opakowanie mam z galaretka w srodku i ono wazy 450 g, natomiast drugie to
      ptasie mleczko dwuwarstwowe i ono wazy 400g.
      Czesty zabieg firm producenckich, zeby ceny nie podwyzszyc,a zarobić więcej.
      Nie jest to żadne nabijanie wbutelk,e byłoby nieuczciwie gdyby waga była źle podana.
      Firma po prostu liczy na to, ze ludzie nie zauważą. Może to niezbyt ładne
      postepowanie,ale trudno to nazwać nabijaniem w butelkę.
      Po drugie ciężko wymagać, zeby Wedel poprowadził kampanie reklamową pt. " ptasie
      mleczko drożeje"!!

Zawsze, tak jak piszesz, można sie przerzucić na cos innego.
      chyba Milka wyprodukowala cos podobnego, ale czy cena jest niższa to nie wiem.

• zosiasamosia81 Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 14.01.06, 16:56
        ja jadłam ostatnio ptasie mleczko Milki. Szczerze mówiąc wolę nasze krajowe
        słodycze i wedlowskie ptasie mleczko też bardzo lubię, ale muszę przyznać że to
        Milkowe jest na prawdę dobre. Kupiłam na wypadek gdyby świstak zadzwonił :)
        • apfel27 Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 01.02.06, 10:52
          ptasie mleczko milka jest smaczne ale ja zdecydowanie wole wedlowskie.
          szczegolnie to z galaretka. wlasciwie to tylko ptasie mleczko, delicje i te
          batony pawełki chyba sa naprawde pyszne jesli chodzi o wyroby wedla. czekolady
          sa niedobre.
      • krzych.korab Re: Wedel należy do amerykanów nie ma się czemu. 16.01.06, 13:27
        dziwić.ONI potrafią.
    • Gość: Xena Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.access.telenet.be 14.01.06, 18:37
      A jednak nabijanie ludzi w butelke bo jak inaczej to nazwac?
      Prwidlowo mniejsza gramatura = mniejsze opakowanie albo zupelnie inne .
      Niech wybula na nowe pudelka jak podnosza cene i tak zarobia na tym a firma
      bedzie lojalna .
    • borowinka Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 14.01.06, 20:09
      ja mam karmelowe w domu i waga 450 niestety nie mogesię wypowiedziec jaka waga
      była przedtem bo raczej nie kupuje tego smakolyku.
      • Gość: zzana Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 20:26
        jako osoba handlująca m.in. tym produktem pragnę Was uświadomić, ze ptasie
        mleczko już dawno jest w takiej gramaturze...czytać trzeba co się kupuję.:)
        • illiterate Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 00:16
          Tak - za kazdym razem, kiedy siegne po jogurcik/batonik/smarowidlo do chleba
          czytac mam etykietki, przeliczac i powrownywac? Zwlaszcza, kiedy opakowanie tej
          samej wielkosci, co sprzed zmiany?

Wedel zmniejsza regularnie nie tylko zawartosc swoich pudelek (to samo stalo
          sie z np delicjami). Obniza tez jakosc (smutny los wafelkow torcikowych).
          Zamiast "czytac, co sie kupuje" po prostu nie kupowac :-)
          • linn_linn Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 09:52
            Czytac etykiety jednak trzeba... Z roznych wzgledow...
            Mnie denerwowalo to, ze po dluzszym pobycie za granica zakupione ptasie mleczko
            okazalo sie byc wielkim rozczarowaniem. Fatalny smak, pokruszona polewa, puste
            w duzej czesci pudelko... Nastepnym razem na pewno nie kupie.
            • e_katt Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 10:18
              Linn, sprytni producenci ubezpieczają się przed ew. reklamacjami, wynikającymi
              z braków w pudełku (tych pustych miejsc, gdzie weszłyby spokojnie 1-2 sztabki)
              i na tę okoliczność umieszczają w opakowaniu karteczki ze stosowną informacją.
              Czekoladki są więc pakowane wagowo, nie objętościowo. Może to i prawda i zgodne
              z jakimiś przepisami.. Nie wiem, nie znam się - może ktoś bardziej
              doinformowany.

Ale dziwne, że producent nie potrafi tak skalibrować wielkości czekoladek, żeby
              były dopasowane do wielkości pudełka, i to opakowanie nie straszyło później
              pustkami. Bo jak by tego nie usprawiedliwiać, kiepskie te pustki robią wrażenie.
              • linn_linn Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 11:07
                No wlasnie... Zbyt powaznie to nie wyglada. Tym bardziej, ze opakowanie jest
                wyrazem wiary producenta w swoj wyrob.
                • illiterate Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 14:23
                  Ja, po swojej wieloletniej milosci do Wedla i coraz potezniejszych do niego
                  rozczarowaniach, przerzucilam sie na Wawela. Niby on tego Wedla udaje (np
                  uparcie utrzymuje swoje sklepy firmowe w staroswieckim stylu), ale na pewno nie
                  w obnizaniu jakosci. Czekolada boska - zwlaszcza gorzka.

Tylko tego ptasiego zal.
    • Gość: wiedzma Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.3web.net 15.01.06, 02:58
      W plastikowych pudelkach? Przeciez ono jest takie od co najmniej 2 lat...
      • Gość: AnkaK Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 15.01.06, 12:36
        A zwróćcie uwagę na wszelkiego rodzaju śmietanę i jogurty,makarony a nawet
        mleko(niektóre) i cukier.Nie wspomnę o chlebie.Wszelkie te artykuły pomału się
        "kurczą"objętościowo.Ale cena pozostaje taka sama.A czasami idzie do góry.Chamstwo!
        • e_katt Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 12:39
          Marketing...;-/
          W inną stronę też to działa: zwiększenie opakowań (zwłaszcza nabiałowe
          produkty, jogurty na przykład, potrafią niepokojąco urosnąć) - niby to
          zwiększenie zawartości. Guzik!
    • Gość: Mela Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:16
      Moi drodzy proponuje nasze żale wylac takze na stronie Wedla-niech wiedza ze
      takie praktyki nie sa mile widziane przez ich klientow i nie przechodza
      niezauwazane!!!
    • de_maistre Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 14:02
      Chyba jednak oryginału nie da się niczym zastąpić...
      • illiterate Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... 15.01.06, 14:24
        Nie da - pewnie, wiec po co kupowac falszywke, sprzedawana pod ta sama marka?

• Gość: Jolka Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 17:49
      Chamstwa żadnego w tym nie ma. Producent ma obowiązek podać na opakowaniu wagę
      produktu i warunek ten spełnił. Cenę zbytu też ustala producent. A klient ma
      prawo wyboru - kupuje, albo nie.
      • Gość: warto czytać Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.internet.v.pl 15.01.06, 18:30
        Sklepy mają obowiązek wywieszać cenę za jednostkę (kg, litr itd) produktu,
        który jest sprzedawany w różnych opakowaniach. Znaczna większość supermarketów
        to robi. Przeczytajcie karteczki wiszące przy produktach. Z reguły nikt na to
        nie patrzy. Rzut oka na cenę i towar do koszyka. Czasami jednak warto czytać;)
    • Gość: M. Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: *.pnd.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:50
      Piszesz nieprawde.

Ptasie Mleczko Wedla ma 450 g i zawsze tyle mialo.
    • Gość: zadumana Re: Ale chamstwo! Ptasie mleczko ... IP: 213.17.230.* 01.02.06, 12:16
      W końcówce prl-u (wg tajnych danych statystycznych opublikowanych po 1989 roku)
      przeciętna Polka stała w kolejce coś ponad półtorj godziny dziennie, oczywiście
      bez gwarancji, że dla niej towaru starczyło.
      Dzisiaj towaru starczy, ale można sobie ten czas spędzić miło na czytaniu
      etykiet:))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka