Dodaj do ulubionych

Frytownica

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 00:43
Zamierzam kupić frytownicę. Dzieci chcą często jeść frytki, ale póżniej tyle
sprzątania. Wszędzie popryskane. Proszę, doradżcie jaki model jest dobry.
Cenowo do 300 zł. Może ktoś posiada Phillips hd 6123, ładnie wygląda, a czy
dobrze się sprawuje w użytkowaniu?
Obserwuj wątek
    • no-surprises Re: Frytownica 22.01.06, 00:54
      Kilka miesięcy temu pytałam o frytownicę. Stoi w kącie, co jakiś czas sobie o
      niej przypominam (co nie znaczy, że używam). Efekt: frytki (mrożone, gotowe) raz
      na pół roku przygotowuję w piekarniku.
    • Gość: Piort Re: Frytownica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 09:32
      Bardzo cenne urządzenie! Ja mam frytownicę DeLonghi z obrotowym koszyczkiem i
      jestem z niej bardzo zadowolony. Przez pewien czas dobierałem fryturę i
      najlepszy okazał się tłuszcz palmowy kupowany w Makro w dużych(niestety)
      opakowaniach, albo Planta. Do napełnienia wystarczy około 4-rech kostek. Kupuję
      gotowe frytki w opakowaniach 2 - 2,5 kg 9x9 mm proste, trzymam w zamrażarce i w
      ciągu dziesięciu minut mam gotowe danie. Żona praktycznie frytek nie jada, ja
      nie częściej niż raz w tygodniu, a niespodziewani goście zawsze z
      przyjemnoscią. Do tego paluszki rybne albo coś równie szybkiego. Urządzenie
      nagrzewa się około 5-ciu minut i tyleż potrzebują przeciętne frytki, koszyczek
      się podnosi i cały tłuszcz ocieka, więc frytki nie są takie tłuste, zresztą
      frytury nie ubywa, wymieniam ją mniej więcej co pół roku głównie ze względu na
      zbrązowienie od drobnych kawałków, które przeleciały przez siatkę koszyczka.
      (To jest starszy model bez filtra). Używaliśmy też tej frytownicy do ryb,
      drobiu, grzybów i warzyw, ale to wiązało się z koniecznością wymiany całej
      frytury, więc nie polecam. Podobną widziałem w Auchan. Polecam i nie daj się
      nastraszyć.
    • lunatica Właśnie taką mam, 22.01.06, 11:19
      od jakiegoś pół roku nam służy. Niby nie widziałam dla niej miejsca w naszej
      kuchni... ale się znalazło, szczególnie jak się żyje z osobą uzależnioną od
      frytek. Nareszcie nie ma jedego gara z koszyckiem tylko jest czysty sprzęcik do
      zadań specjalnych. Poza frytkami możesz tam smażyć inne rzeczy - ryby ,
      kurczaka, krewetki i inne. Ja tam sobie chwalę.

FRYTKOWMICA PHILIPS HD 6123. Smażenie w głębokim oleju 1200g frytek, regulowany
      termostat, wyjmowany cyfrowy zegar, funkcja chłodnej obudowy Cool Wall, uchwyt
      koszyka Rise & Fall, wewnętrzna miska z powłoką zapobiegającą przywieraniu,
      oknem podglądu, filtrem który można czyścić i innymi elementami, które można myć
      w zmywarce. Regulowany termostat umożliwia ustawienie temperatury z zakresu od
      150°C do 190°C. Koszyk umożliwia smażenie porcji po 1200g frytek. Za pomocą
      uchwytu Rise & Fall można podnieść koszyk do pozycji umożliwiającej odsączenie i
      sprawdzenie potrawy bez konieczności otwierania pokrywy. Wyjmowany cyfrowy zegar
      umożliwia ustawienie czasu smażenia i zabranie do innego pokoju, aby słyszeć
      jego sygnał Odłączany zegar elektroniczny Odłączany zegar umożliwia ustawienie
      czasu smażenia, dzięki czemu potrawy są zdrowsze, a w trakcie smażenia można
      zająć się innymi czynnościami. Dodatkowo zegar sygnalizuje zakończenie smażenia.
      Powierzchnia zapobiegająca przywieraniu do miski z dziobkiem Zużyty olej można
      wylać poprzez specjalny dziobek. Warstwę zapobiegającą przywieraniu potraw
      wewnątrz miski można łatwo wyczyścić przy użyciu ciepłej wody z mydłem. Rączka
      do podnoszenia i opuszczania koszyka Dzięki rączce do podnoszenia i opuszczania
      koszyka, można ustawić koszyk w pozycji do górnej w celu odsaczenia oleju i
      kontrolować potrawę bez konieczności otwierania pokrywy. Możliwość mycia
      elementów w zmywarce Pokrywę, koszyk i tacę na skropliny można czyścić w
      zmywarce do naczyń lub w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia. Pojemność
      1200 g Koszyk umożliwiający jednorazowe smażenie porcji o wadze do 1200 g. Nie
      nagrzewająca się obudowa Obudowa frytownicy pozostaje chłodna w trakcie
      smażenia. Okienko obserwacyjne umożliwia kontrolowanie potraw w czasie smażenia.

DANE TECHNICZNE

* Zegar cyfrowy wyjmowany
      * Lampka kontrolna wyłącza się w momencie osiągnięcia żądanej temperatury oleju
      * Podnoszony i opuszczany koszyk
      * Materiał wewnętrznego naczynia Powłoka zapobiegająca przywieraniu
      * Długość przewodu sieciowego 1.2 m
      * Kolor(y) biały/zielony
      * Moc 1900 W
      * Napięcie 220-240 V, 50-60 Hz
      * Wymiary (D x S x W) 360 x 300 x 250 mm
      * Pojemność 2.3 l
      * Maksymalna pojemność dla frytek 1200 g
      * Regulowany termostat obejmujący temperatury z zakresu 150°C-190°C
      * Funkcja automatycznego otwierania pokrywy bezpiecznie otwiera pokrywę bez
      konieczności jej dotykania
      * Schowek na przewód sieciowy z blokadą wtyczki przytrzymującą zwinięty przewód
      * Pokrywka na zawiasach wyjmowany, łatwy do czyszczenia
      * Antypoślizgowa podstawa oraz poręczne uchwyty zapewniają stabilność oraz
      wygodę przenoszenia urządzenia
      * Filtr stały można czyścić w zmywarce
      * Wyjmowana taca na skropliny gromadzi skondensowaną parę powstałą podczas
      smażenia, zapobiegając jej przedostaniu się do gorącego oleju

za: www.agdrtv.com/frytownice/philips_hd-6123.phtml
      • Gość: betsypetsy Re: Właśnie taką mam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 13:58
        ile kosztuje taka frytownica?
    • Gość: k. ja mam Tefal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:14
      mam frytownice i to sobie chwale, bo lubie frytki, co tam tłuszcz! mam dobra
      przemiane materii ;))
      uzywam jej kilka razy w miesiacu poki olej swiezy, a potem myje i czekam az
      mnie najdzie znowy ochota, czyli srednio po miesiacu i znow mam kilka dni
      frytkowych. waga stale ta sama, cholesterolu nie mierze ;)
      dodam ze frytownica fajnie sprawdza sie na domowe imprezy, gdzie szybko mozesz
      zrobic cała miche frytek, wczesniej przygotowujesz fajne sosy i miesko lub
      sałate i wyzerka gotowa! (uzywam mrozonych frytek aviko albo innych po 2500g)
      ten Tefal kosztowal 399 jakies 4 lata temu. sluzy bardzo dobrze. stawiam ją na
      płycie (na duzej tacy) pod okapem, zeby para leciala bezposrednio do wyciagu
      aby wyeliminowac zapach, nie zawsze jednak to sie udaje.
      • senczek Też polecam Tefala, ale z odłączaną podstawą 23.01.06, 14:38
        Mam od niedawna i jest to odkrycie!
        Wszystko można myć w zmywarce, olej samodzielnie filtruje się do osobnego
        naczynka (w zestawie), a po każdym smażeniu całość można włożyć do zmywarki i
        za każdym razem mieć bez problemu czysty pojemnik i obudowę! Do tej pory miałam
        de Longi z wężykiem i zawsze problem z myciem tego pojemnika - teraz nie
        pamiętam o tych trudnościach!
        A smak frytek z czystym olejem za każdym razem jest nie do przecenienia!
        Serdeczneie polecam (450 zł).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka