24.01.06, 22:53
Moze to dziwne ze o tej porze roku pytam o lody ale mieszkam poza gr
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Lody??? 24.01.06, 22:56
      kakolina25 napisała:

> Moze to dziwne ze o tej porze roku pytam o lody ale mieszkam poza gr

Bardzo dziwnie bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi. I gdzie to pytanie ja się
      pytam?
    • kakolina25 Re: Lody??? 24.01.06, 22:57
      ...cos mi sie pokomplikowalo.Otoz dokoncze... mieszkam poza granicami naszego
      skutego mrozem kraju i chcialabym zaserwowac moim niedzielnym gosciom lody na
      podwieczorek.Wiem ze domowych ciast nie jadaja i stad moj pomysl by podac
      lody,tyle ze nie wiem z jakimi dodatkami je skomponowac.Moze podpowiecie jakie
      smaki lodow dobrze beda wygladac i smakowac na przyklad z orzechami..? Z gory
      dziekuje za podpowiedzi.
      • mysiulek08 Re: Lody??? 24.01.06, 23:55
        Zrob domowe cassaty :) Nic trudnego. Z orzechami, bita smietana, sosem
        czekoladowym zawsze dobrze beda smakowac smietankowe, waniliowe, czekoladowe,
        bakaliowe, bananowe.
        • mysiulek08 link do cassatow 24.01.06, 23:59
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25958654&a=28337136
      • Gość: Xy Re: Lody??? IP: *.aster.pl 25.01.06, 00:04
        Sposobów podania jest mnóstwo i każdemu coś innego smakuje.
        1./ Ja lubie lody waniliowe, polewam ajerkoniakiem, na to np.garść rodzynek
        umytych i osuszonych lub wiórki czekolady, wbijam rurkę waflową.
        2./ Czasem wcześniej gotuję galaretke, wylewam ją na talerz do zastygnięcia,
        potem schładzam w lodówce, kroję na sześciany o boku 1-1,5 cm.
        Do pucharków wkładam lody, galaretkę, lody, owoce lub bakalie. Zestawy mogą być
        różne, zależne od Twojej inwencji. Możesz zrobić kompozycję smakową albo
        kolorystyczną.
        Smacznego!
        • bebiak Re: Lody??? 25.01.06, 00:25
          Ja podaję lody na dużym, plaskim talerzu (takim do drugiego dania) - dwie albo
          trzy tzw. gałki. Dokoła układam świeże (jeśli sezon) owoce pokrojone w cienkie
          plasterki: truskawki, banany, kiwi, brzoskwinie, figi (te są suszone), ananas,
          i co mi przyjdzie do głowy (wiesz jak je układam? kilka plasterków np. banana
          tak jeden na drugim z lekkim przesunięciem każdego w bok - ech, nie wiem czy to
          jasne). Gdzieś tam (ale obok siebie) kilka winogron, że 2-3 czereśnie
          (wydrylowane) - dowolność pełna. Lody i miejsca wolne polewam sosem do lodów,
          najczęściej o smaku lodów, choć niekoniecznie. Na lody trochę bitej śmietany,
          migdałów w płatkach czy zmielonych orzechów, czasem śmietanę poleję sosem
          czekoladowym, czasem wsadzę w środek jakieś ciastko albo rurkę waflową.
          Taki deser lodowy:)
          Zimą zadowalam się owocami z puszek - dobrze, że w sklepach spory wybór:)
          • pinkink skorka pomaranczowa 25.01.06, 08:00
            Ja bym szybko usmazyla i podala skorke pomaranczowa do lodow waniliowych.
            To jest po pierwsze pycha, a po drugie, bazujac przynajmniej na moich
            doswiadczeniach- dodatek raczej poza Polska nieznany.
            • Gość: lonia Re: deser z lodami IP: 212.106.133.* 25.01.06, 14:56
              Ja też podaję lody na płaskim talerzu. Najpierw na maśle smażę przekrojone w
              poprzek banany, posypane pudrem i orzechami. Gdy zrumienię je z dwóch stron
              wykładam na talerz, na to daję ulubione lody, można dać bitą śmietanę lub polać
              jakimś likierem. Pyszne, a dobre lody wcale się nagle nie topią.
              A wracając do lodów - właśnie zjadłam cały wielki kubeł lodów koktajlowych
              Koralu (o smaku wanilii, ajerkoniaku, krówki i kukułki). Tak mnie jakoś naszło
              w ten mróz.
              • Gość: Jagna Re: deser z lodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:21
                A juz myślałam, że ja jakaś dziwna jestem i otej porze lodami się zajadam...
                Krówka śmietnakowa Algidy - to jest to!!!
    • Gość: Xena Re: Lody??? IP: *.access.telenet.be 25.01.06, 15:14
      Moj ulubiony puchar to lody waniliowe
      pokrojone brzoskwinie z puszki
      bita smietana ( mam zawsze pod reka aerozol )
      i ajerkoniak lub advokat - dobrze miec w domu bo przydaje sie do roznych
      deserow
      pycha !

Orzeszkami tez mozna je posypac jesli chcesz :-)
    • kakolina25 Re: Lody??? 25.01.06, 15:32
      Dzieki wielkie za wszystkie sugestie dotyczace zrobienia jak i skomponowania
      lodow.Kurcze juz sie nie moge doczekac moich niedzielnych gosci i chyba
      najpîerw przetestuje na sobie rozne zestawienia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka