kakolina25 24.01.06, 22:53 Moze to dziwne ze o tej porze roku pytam o lody ale mieszkam poza gr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Lody??? 24.01.06, 22:56 kakolina25 napisała: > Moze to dziwne ze o tej porze roku pytam o lody ale mieszkam poza gr Bardzo dziwnie bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi. I gdzie to pytanie ja się pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
kakolina25 Re: Lody??? 24.01.06, 22:57 ...cos mi sie pokomplikowalo.Otoz dokoncze... mieszkam poza granicami naszego skutego mrozem kraju i chcialabym zaserwowac moim niedzielnym gosciom lody na podwieczorek.Wiem ze domowych ciast nie jadaja i stad moj pomysl by podac lody,tyle ze nie wiem z jakimi dodatkami je skomponowac.Moze podpowiecie jakie smaki lodow dobrze beda wygladac i smakowac na przyklad z orzechami..? Z gory dziekuje za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Lody??? 24.01.06, 23:55 Zrob domowe cassaty :) Nic trudnego. Z orzechami, bita smietana, sosem czekoladowym zawsze dobrze beda smakowac smietankowe, waniliowe, czekoladowe, bakaliowe, bananowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 link do cassatow 24.01.06, 23:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25958654&a=28337136 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xy Re: Lody??? IP: *.aster.pl 25.01.06, 00:04 Sposobów podania jest mnóstwo i każdemu coś innego smakuje. 1./ Ja lubie lody waniliowe, polewam ajerkoniakiem, na to np.garść rodzynek umytych i osuszonych lub wiórki czekolady, wbijam rurkę waflową. 2./ Czasem wcześniej gotuję galaretke, wylewam ją na talerz do zastygnięcia, potem schładzam w lodówce, kroję na sześciany o boku 1-1,5 cm. Do pucharków wkładam lody, galaretkę, lody, owoce lub bakalie. Zestawy mogą być różne, zależne od Twojej inwencji. Możesz zrobić kompozycję smakową albo kolorystyczną. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Lody??? 25.01.06, 00:25 Ja podaję lody na dużym, plaskim talerzu (takim do drugiego dania) - dwie albo trzy tzw. gałki. Dokoła układam świeże (jeśli sezon) owoce pokrojone w cienkie plasterki: truskawki, banany, kiwi, brzoskwinie, figi (te są suszone), ananas, i co mi przyjdzie do głowy (wiesz jak je układam? kilka plasterków np. banana tak jeden na drugim z lekkim przesunięciem każdego w bok - ech, nie wiem czy to jasne). Gdzieś tam (ale obok siebie) kilka winogron, że 2-3 czereśnie (wydrylowane) - dowolność pełna. Lody i miejsca wolne polewam sosem do lodów, najczęściej o smaku lodów, choć niekoniecznie. Na lody trochę bitej śmietany, migdałów w płatkach czy zmielonych orzechów, czasem śmietanę poleję sosem czekoladowym, czasem wsadzę w środek jakieś ciastko albo rurkę waflową. Taki deser lodowy:) Zimą zadowalam się owocami z puszek - dobrze, że w sklepach spory wybór:) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink skorka pomaranczowa 25.01.06, 08:00 Ja bym szybko usmazyla i podala skorke pomaranczowa do lodow waniliowych. To jest po pierwsze pycha, a po drugie, bazujac przynajmniej na moich doswiadczeniach- dodatek raczej poza Polska nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Re: deser z lodami IP: 212.106.133.* 25.01.06, 14:56 Ja też podaję lody na płaskim talerzu. Najpierw na maśle smażę przekrojone w poprzek banany, posypane pudrem i orzechami. Gdy zrumienię je z dwóch stron wykładam na talerz, na to daję ulubione lody, można dać bitą śmietanę lub polać jakimś likierem. Pyszne, a dobre lody wcale się nagle nie topią. A wracając do lodów - właśnie zjadłam cały wielki kubeł lodów koktajlowych Koralu (o smaku wanilii, ajerkoniaku, krówki i kukułki). Tak mnie jakoś naszło w ten mróz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: deser z lodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:21 A juz myślałam, że ja jakaś dziwna jestem i otej porze lodami się zajadam... Krówka śmietnakowa Algidy - to jest to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Lody??? IP: *.access.telenet.be 25.01.06, 15:14 Moj ulubiony puchar to lody waniliowe pokrojone brzoskwinie z puszki bita smietana ( mam zawsze pod reka aerozol ) i ajerkoniak lub advokat - dobrze miec w domu bo przydaje sie do roznych deserow pycha ! Orzeszkami tez mozna je posypac jesli chcesz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kakolina25 Re: Lody??? 25.01.06, 15:32 Dzieki wielkie za wszystkie sugestie dotyczace zrobienia jak i skomponowania lodow.Kurcze juz sie nie moge doczekac moich niedzielnych gosci i chyba najpîerw przetestuje na sobie rozne zestawienia... Odpowiedz Link Zgłoś