Dodaj do ulubionych

czym przelozyc biszkopt ?

IP: 195.136.47.* 26.01.06, 11:54
Bede wdzieczna za rade - chce zrobic tort na biszkopcie, a nie wiem czym
ciekawym i smacznym go przelozyc. Mam nadzieje, ze macie swoje sprawdzone
przepisy.
Obserwuj wątek
    • gingers73 Re: czym przelozyc biszkopt ? 26.01.06, 12:59
      Powidła, bita śmietana - moja mama taki robi ;)
    • martusia_25 Re: czym przelozyc biszkopt ? 26.01.06, 13:09
      Moja mama przekłada pysznym kremem waniliowym - robi go z masła, do którego
      dolewa po troszeczku czegoś w rodzaju gęstej zupy 'nic' (waniliowo-żółtkowo-
      mleczna słodka ciecz, podgrzana aż do lekkiego zgęstnienia a nastepnie
      wystudzona). Krem jest bombą kaloryczną ale smakowo - czysta poezja. Można
      waniliowy potraktować jako bazę i dodać np. kakao albo zmielone orzechy, lub
      sok z cytryny czy pomarańczy, czy też czego dusza zapragnie.
      Jeśli byś chciała, mogę od mamy wyciągnąć szczegółowy przepis, jednak z góry
      uprzedzam, że ten krem jest dość pracochłonny.
      • Gość: malgosia Re: czym przelozyc biszkopt ? IP: *.aster.pl 26.01.06, 19:29
        krem jest calkiem prosty:
        1. ok.40 dag masła utrzeć do białości.
        2. 4 całe jajka ubić na parze z 1 i 3/4 szklanki cukru, ubijać co najmnniej 20
        min, aż "zbieleje", potem wystudzić cały czas ubijając.
        3. masę jajeczną pomału dodawać do masła, cały czas ucierając.

potem można dodać jakiś element smakowy, np. kawę, kakao, sok z cytrusa itp.
        dodawać należy pomału i ostrożnie (zwłascza sok), żeby się masa nie zważyła.
        pzdr, M
    • Gość: torr Re: czym przelozyc biszkopt ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 00:22
      kostka masła + 1/2 szkl. cukru ucieramy na parze na jednolity krem do 1/2 dodać
      kakao + aromat rumowy, do 1/2 wanilię .Przekładamy na zmiane dekurujemy skórka
      pomarańczową, migdałami i tartą czekoladą .Uwaga tort musi być bardzo nasączony
      ponczem. Ogólnie pychaaaa.
    • linn_linn Re: czym przelozyc biszkopt ? 27.01.06, 09:36
      Krem nie musi zawierac az tak wiele masla. Przyklad: krem zwany po
      wlosku "crema pasticcera":
      www.nennaki.it/html/crema_pasticcera.html
      800 g mleka
      250 g cukru
      1 laska wanilii
      80 g maki
      8 zoltek
      20 g masla
      Krem jest delikatny. Nie ma sie wrazenia jedzenia slodkiego masla.
    • Gość: Ola Re: czym przelozyc biszkopt ? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:09
      zawsze robie biszkopt przekładany śmietną. I zawsze miałam problem z proporcvią
      i przygotowaniem żelatyny. Skorzystałam ostatnio z podpowiedzi forumowiczów i
      upiekłam przepyszny torcik. Biszkopt z 5 jajek raz przekładany. Nasączałam
      sokiem z brzoskiń w puszcze zmieszanym z alkoholem. Potewm powidła śliwkowe
      Łowicz, śmietana 36% do deserów ( na całośc wykorzystałam blisko 1 litr ubity z
      4 smietanfiksami, cukrem waniliowym i nieco pudru), kawałeczki brzoskiwń z
      puszki. Góra nasączona podobnie i pokryta bita śmietaną. Przepyszny.
      • szycha80 a co to są śmietanfiksy? n/t 27.01.06, 12:23
    • Gość: Ola Re: czym przelozyc biszkopt ? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:35
      Zagęstnik do śmietany śmnietanfix Dr Oetkera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka