Gość: Iwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
setorika Re: proponuję 27.01.06, 16:52 Kroję na plasterki podsmażam 5 minut na oliwie, wtedy dodaję pokorojony w słupki czosnek, solę, posypuje tymiankiem suszonym i smażę jeszcze 2 minuty. Podaję jako przystawkę, dodatek do mięska, etc. , skropioną sokiem z cytryny i oprószoną świeżo zmielonym pieprzem Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: i jeszcze 28.01.06, 11:55 Iwa tak mi narobiła smaka na cukinię, że wczoraj robiłam i zamiast soku z cytryny i pieprzu posypałam grubo mielonym pieprzem cytrynowym z Kamisa. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? 27.01.06, 22:19 Cukinia moje ulubione warzywo. Uwielbiam bigos mój mąż mówi leczo : Podsmazona kiełbaska z cebulka dodajesz czerwoną paprykę cukinię w kostke pomidory w kostke Doprawiasz na ostrro Pycha Dalej Placki robisz identycznie jak kartoflane nawet mozesz pół na pół Dalej nadziewana mieskiem mielonym przyprawionym posypana serem żółtym Dalej do surówek na surowo Dalej mój kolegoa robi zupę krem Trochę gotuje a potem rozbija blenderem dodaje łyzeczkę masła i przyprawy konserwowa jako przetwory A ja uwielbiam nawet na surowo pchrupać bo ja kocham cukinię. ela Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.bi Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? 27.01.06, 23:09 Jako ze moja dziewczyna nic nie umie bo jej tylko internet w glowie :) to powiem tak lubie cukinie i robie z nia rozne rzeczy ale wezcie pod uwage tez baklazana jest lepszy z tym ze strasznie chlonie olej wiec trzeba go wyciksac najproscie to cukinie czy bkalzana pokroic i na patalnie oregano wegeta tymianek wedlug uznania do tego na wierzch jakis plasterek sera żeby się roztopil Mozna tez robic go w formie leczo ja dodaje jeszcze do sosow do spagetti czyli mielone, sos do spagetti i baklazan albo cukinia w kostke Odpowiedz Link Zgłoś
maniatoja Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? 28.01.06, 17:48 Ja robię tak: cukienia w grubą kostkę, obsmażam na dobrej oliwie, aż będzie rumiana, gdzieś w połowie smażenia dodaję ze 2 ząbki czosnku, potem do rondla i do tego zeszklona cebula i pomidory z puszki, plus bazylia. Pyszne. Można w środek wrzucić pierś kurczaka w kawałkach, też podmażoną, można potraktować ową cukienię jak jarzynkę , przepyszne. Normalnie smak lata. Aha, dużo pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? 29.01.06, 13:58 Kotlety. Kroje na plastry, sole, obtaczam w jajku i bułce i smaze, az zmiękną. A do tego sos z wieprzowiny z duzą iloscia papryki, z zasmażka. Pysznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Placuszki 29.01.06, 14:55 Zamiast panierowanych. Starta na grubych cukinie zwiazuje gestym ciastem nalesnikowym (przyprawy dowolne, w zaleznosci czemu ma taka cukinia towarzyszyc - mozna i srodziemnomorsko, mozna i orientalnie), po czym smaze male plaskie placuszki. Zamiast ziemniarow czy ryzu do czekogolwiek. (Z cukini mozna robic ciasta, zapiekanki, tarty, sosy, dodatki albo glowne damia, mozna panierowac, mozna w occie, mozna na surowo albo udusic, mozna podkreslic jej delikatny orzechowy smak albo nadac jakikolwiek inny, itd itd) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Placuszki 29.01.06, 18:14 pokroic w kosteczke,obsmazyc w garze z odrobina oliwy z oliwek,zalac litrem bulionu(moze byc z kostki),wsypac do tego ryz. bulion odparuje,ryz zmnieknie a jedzenie pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? 29.01.06, 22:38 zrob panierowana cukinie, a do niej np. puree ziemniaczane i mizerie z ogorkow - rustykalne ale pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? 29.01.06, 22:43 pokroic w plastry, posolic i posypac ziolami prowansalskimi i upiec w piekarniku na grillu. zrobic do tego sos jogurtowy z przyprawami ulubionymi i jesc:) mozna tez udusic z pomidorami, cebulka, czosnkiem, papryka i baklazanem z dodatkiem bazylii/oregano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin na surowo IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 30.01.06, 12:36 zetrzec na tarce, lub w b. cieniutkie plasterki posolic, poczekac, odlac wszystko "mokre" dodac sok z cytryny, posiekana swieza kolendre, troche chilli mozna poeksperymentowac z odrobina cukru / moze pieprzu PYCHA!!! a moze lepiej: Pychotka!!! (?, ;//) (to chyba odpowiedni moment na tego typu okrzyk - zauwazylam, ze bez auto reklamy ani rusz na forum kuchnia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Cukinia- co z niej zrobic dobrego???? IP: *.access.telenet.be 30.01.06, 12:46 Nie robie nigdy cukinii jako oddzielnego dania Zawsze lacze ja , dodaje do potraw stanowi dobry "wypelniacz" do zup , sosow , duszonych i smazonych warzyw . Odpowiedz Link Zgłoś