Dodaj do ulubionych

wszystko z ziemniaków

04.02.06, 11:09
Zmuszona jestem troche mocniej pooszczędzać i staram się robić potrawy z
ziemniaków typu pyzy, kopytka itd. ale wszystko mi się potwornie klei i
ciapie. Nic się kupy nie trzyma - TO JAK TO SIĘ KURKA WODNA ROBI ......!!! BO
MNIE SZLA(....) TRAFI!!!
Obserwuj wątek
    • jacek1f kopytka tu 04.02.06, 11:33
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35475582&a=35476632
      i jeszcze tu:
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html

• Gość: Iza Dania z ziemniaków - PRZEPISY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:14
      Mam parę ciekawych przepisów na dania ziemniaczane. Są z tego forum. Niestety
      nie zanotowałam autorów :(

KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW
      kilogram ziemniaków
      2 jajka
      4 łyżki pszennej mąki
      łyżeczka soli
      łyżeczka świeżo i grubo zmielonego czarnego pieprzu
      opcjonalnie: garść drobno posiekanej natki pietruszki
      4 czubate łyżki tartej bułki
      2 jajka
      5 łyżek mleka
      olej do smażenia
      Ziemniaki obieram i gotuję w posolonej wodzie do średniej miękkości. Ugotowane
      ziemniaki odlewam i odparowuję - powinny być zupełnie suche. Wystudzone
      rozgniatam tłuczkiem (ja lubię niezupełnie rozgniecione, tak by były wyczuwalne
      małe kawałki), dodaję mąkę, jajka, pieprz, sól i ewentualnie natkę pietruszki.
      Mieszam dokładnie. Przygotowuję panierkę: jajka roztrzepuję z mlekiem, na
      talerzy wysypuję tartą bułkę. Z masy ziemniaczanej formuję zgrabne krokiety -
      walce o długości około 10 cm i średnicy 2-3 cm. Panieruję najpierw w masie
      jajeczno-mlecznej, następnie w bułce. Smażę na średnim ogniu przez 3-4 minuty z
      każdej strony, aż staną się rumiane. Po usmażeniu kładę na chwilę na ręcznik
      papierowy, by pozbyć się nadmiaru
      tłuszczu. Podaję z sosem grzybowym - najlepiej z suszonych grzybów i sałatą.

ZIEMNIAKI PIECZONE
      Jak są młodziutkie to bez obierania, porządnie myjemy, wrzucamy na polaną
      olejem blachę, posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków (najlepsza z Kamisa).
      Do piekarnika wrzucamy i pieczemy dość długo w zależności od wielkości
      ziemniaków (jeśli są duże można je przekroić, bądź w ćwiartki pokroić). Trzeba
      kontrolować ich stan dźgając widelcem. Do tego proponuję mizerię albo sos
      jogurt naturalny + przyprawy + szczypiorek albo jogurt naturalny + czosnek +
      przyprawy.

SAŁATKA SZWABSKA
      4 ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w kostkę, do tego 1 cebula także w
      kostkę, 4 ogórki kiszone również w kostkę, całość mieszamy i doprawiamy sosem :
      dwie łyżki musztardy+ dwie łyżki majonezu

ZIEMNIACZANE TALARKI Z CZOSNKIEM I ŻÓŁTYM SEREM
      Surowe ziemniaki pokroić na plasterki. Wrzucić na gorący olej i smażyć aż do
      ich zrumienienia. Następnie posolić, dodać pokrojony czosnek, przemieszać.
      Posypać utartym, żółtym serem, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez parę
      minut na małym ogniu (do rozpuszczenia się sera). Ja do tego obowiązkowo robię
      surówkę z cebuli, papryki, pomidora, ogórka kiszonego z dodatkiem oliwy oraz
      soli i pieprzu.

ZIEMNIAKI FASZEROWANE
      - sporej wielkości ziemniaki ugotowane na twardo (w łupinach) np. 6 sztuk
      - 1 duża cebula
      - 20 dag pieczarek
      - łyżka oleju lub masła
      Cebulę i pieczarki drobniutko posiekać. Na rozgrzane masło lub olej włożyć
      najpierw cebulę, na krótko dodać pieczarki (2-3 minuty). Zestawić patelnię.
      Dodać sól, pieprz. Ziemniaki podzielić na połówki, z każdej połówki wydrążyć
      tyle ziemniaka aby się nie rozpadł. W wydrążone połówki nałożyć farsz. Zapiekać
      posypane startym żółtym serem. Temperatura 180 stopni, czas: aż się rozpuści
      ser.

• emwu55 Re: Dania z ziemniaków - PRZEPISY 04.02.06, 20:37
        Dzięki - wiedziałam, że na forumowiczów można liczyć. Pozdrawwiami lecę robić
        sałatkę szwabska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka