Dodaj do ulubionych

czy ktoś zna przepis na cezar salad??

04.02.06, 21:00
Obserwuj wątek
    • kropka.nad.zet trzeba wpisać hasło do wyszukiwarki 04.02.06, 21:16
      www.schelleracademy.com.pl/prosto.htm
    • Gość: Wanda Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? IP: *.245.81.adsl.skynet.be 04.02.06, 23:10
      Salatka César.
      Skladniki dla 4 osob:

grzanki z 4 kromek chleba pokrojone w kostke i smazone na patelni, 4 plastry
      chudego boczku /moze byc wedzony /,pokrojone w paski i usmazone, ser parmezan
      lub inny pokrojony w paski, 1 salata rzymska lub inna. Sos : 2-4 siekane
      sardele, 1 zoltko, 2 lyzki soku z cytryny, 1-2 zabki czosnku, pare lyzek oliwy.
      Skladniki sosu zmiksowac, wymieszac z w/w skladnikami.
    • Gość: jackk3 Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? IP: *.abhsia.telus.net 05.02.06, 00:18
      Czesc, poprawnie: Caesar salad. I nie obrazajmy(!) sie. Oto fajny link:
      www.caesar-salad.com/Pzdr
      Jacek
      • wydra10 Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? 05.02.06, 20:52
        www.caesar-salad.com/
        pzdr
    • tequilkuk Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? 05.02.06, 01:03
      Ja robie tak.

Kupuje dobra bagieteke i robie wlasne croutons : ocinam skorki i kroje w
      kostke, na blasze ukladam papier do pieczenie, wysypuje kostki , polewam
      oliwam, przeciskam czosnek, mieszam tak zeby oliwa weszla w kostki i pieke w
      pikarniku, jak mam czas to wolniej w mniejszej temp. wtedy sa lepsze. Kiedys
      robilam na patelni ale te z pikarnika za bardziej chrupiace. I duzo zalezy od
      bagietki, najlepiej znalezc dobra, troche w stulu ciabatty, nie taka dmuchana
      marketowa.

Na patelni najlepiej grilowej smaze kurczaka (2-3 filety pokrojone w paski -
      obsypany lekko vegeta, papryka i pieprzem czosnkowym).

W czasie gdy kurczak sie smazy robie sos (najlatwiej w takim mini mikserze od
      blendera) : 1 zoltko rozbeltuje lekko, dodaje oliwy (na oko pol kubka), sok z
      jednej cytryny, lyzke albo wiecej (w zaleznosci od preferencji co do ostrosci)
      musztardy, 1 albo 2 przeciniete zabki czosnku (mozna wiecej - bedze wersja
      hardcore :) - miksuje lekko razem. Na koniec dodaje starty parmezan, lubie duzo
      (mnieej wiecej kubek chociaz drogi jak psi), pieprz i pieprz czosnkowy. Miksuje
      jeszcze raz.

Myje salate (robie tylko z rzymskiej), susze, dre na srednio drobne kawalki.
      Dodaje pokrojengo kurczaka, croutons, sos i mieszam wszystko razem.

Wychodzi wielka micha, w sam raz na sobotni pozny, lekki obiad :)
      Jestesmy od niej chyba uzaleznieni...
      • Gość: anka Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 05.02.06, 09:30
        moja wersja nieco się rózni.Przede wszystkim nie robię salatki w jenej miseczce
        tylko wykladam na poszczególne talerze...duże...wtedy jest efekt
        na talerzach ukladam porwane różne sałaty/w tym strzępiasta/
        póżniej podsmazone kawałeczki piersi kurczaka ..na ostro doprawione
        z boku układam kawaleczki pomodorków i plasterki ogórków
        posypuje grzaneczkami
        i polewam sosem czosnkowym
        palce lizac..i dobre ..i robi wrazenie wizualnie
      • Gość: karola Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 10:47
        no to jest prawdziwa cesear salad! uwielbiam, zrobilas mi smaka, musze w
        najblizszym czasie sporzadzic. niektorzy dodaja do dressingu jeszcze anchovies.
        • tequilkuk Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? 05.02.06, 13:53
          Najprawdziwsza :) Kiedys robilismy bez kurczaka (tak bylo w oryginalnym
          przepisie) ale tak jest bardziej tresciwie = lepiej na obiad.

O Anchois wiem ale
          1) moj maz nie lubi
          2)my idziemy w strone pikantnosci pieprzowo-czosnkowej (uwielbialmy jak jest
          hothothot) - anchois juz by bylo za duzo :)
        • Gość: Wanda Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? IP: *.77-201-80.adsl.skynet.be 05.02.06, 16:42
          Anchovies to po polsku sardele. Ja ich nie lubie i podaje bez. Salatke te
          wymyslil w 1920r. César Cardini,podalam jej pierwotna wersje. Ale mozna dodac
          tez inne skladniki. Np. sos mozna jeszcze przyprawic sosem Worcestershire.
    • enigma34 Re: czy ktoś zna przepis na cezar salad?? 05.02.06, 17:11
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi! jadlam taka salatke (w australii) w wersji z boczkiem zamiast kurczaka i gotowanymi jajkami i mozna bylo nabyc w sklepie specjalny sos do niej,sprobuje z kurczakiem,dziekuje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka