Dodaj do ulubionych

Przepis domowy ser żółty-Poszukuje

IP: *.ftt.wolbrom.pl / *.ftt.wolbrom.pl 06.02.06, 08:45
Poszukuje przepisu i sposób przyrządzenia jak zrobić domowy ser żółty.
Ostatnio w swoim programie robił go Robert Makłowicz, ale niestety nie
oglądałam. Jeśli ktoś z was posiada taki przepis będę wdzięczna. Może ktoś ma
linka do ostatniego programu.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 09:00
      Te strony moga byc pomocne:
      www.leeners.com/cheesehow2.html
      biology.clc.uc.edu/fankhauser/cheese/cheese.html
      • Gość: ewa Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 09:49
        w programie bylo tak, że na patelni rozpuścili masło, dodali pokruszony biały
        ser i łyżeczkę sody oczyszczonej oraz dodatki np. kminek, rozmarym, sól etc.
        całość ogrzewa się , miesza do uzyskania jednolitej masy
        wkłada w foremkę (jak na keks) wyłożoną folią i schładza
        gotowe
        proporcji nie było
    • Gość: malinka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.lodz.msk.pl 06.02.06, 09:37
      Wczoraj Makłowicz znów robił ten żółty ser. Do rondla wlał 2l świeżego mleka, dodał 2kg świeżo odciśniętego twarogu. Potem dodał 2 kostki prawdziwego masła i mieszał do połączenia składników. Następnie dodał łyżeczkę sody, przyprawy według uznania i sól. Wyrabiał łyżką aż powstało coś na kształt stopionego żółtego sera, włożył do wyłożonej folią formy i na kilkanaście godzin do lodówki.
      • viinga Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 10:12
        dziewczyny pomieszałyscie troche
        2kg wiejskiego sera
        2l wiejskiego mleka
        2 kostki masła
        kminek
        soda
        rozmaryn
        Do gotujacego mleka pokruszył ser gotował aż zrobiła się serwatka z serem
        nastepnie przelał mieszanke przez gaze i odcisnął ser.
        Na patelni rozpuścił masło dodał ten ser odcisnięty i mieszał aż zrobiła się
        jednolita masa dodał kminek, ściągnął z ognia dodał sode, następnie przełozył
        do foremki udekorowanej rozmarynem i do lodówki
      • Gość: nieskorzanka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.proszynski.pl 07.02.06, 10:35
        podstawowy błąd: nie dodał masła, ale najpierw gotował ser z mlekiem, a potem
        dokładnie odcedził i odcisnął z nadmiaru serwatki i dopiero potem smażył z
        masłem!
    • Gość: mała Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.ftt.wolbrom.pl / *.ftt.wolbrom.pl 06.02.06, 10:16
      dzieki dziewczyny jestescie Wielkie
    • mwookash Tyle że to chyba ser topiony a nie żółty 06.02.06, 13:18
      O żółtym to ostatnio było na forum, że się tak łątwo w domu nie da zrobić
    • Gość: nieskorzanka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.proszynski.pl 06.02.06, 15:24
      strona Makłowicza to www.kuchnia.mckornik.com , może tam pojawi się ten
      przepis
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 18:11
      ser robiony przez Makłowicza jest raczej serem topionym a nie żółtym. Jest kilka
      sposobów wytwarzania takiego sera. Jest jeden warunek aby ser się udał zarówno
      mleko jak i twaró muszą być wiejskie a nie sklepowe (czyli wysokiej jakości)
      Ja sam robię często takiu ser z różnymi dodatkami. w następnym, poście podam przepis
      Jeżeli chcesz mam prawie szystkie odcinki Makłowicza nagrane na VHS. brakuje mi
      odc. nr1 i jeszcze dwóch.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 18:12
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29057472&a=29057472
        • Gość: mała Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:10
          co robicie gdy dajecie ser po wycisnieciu na patelnie aby w połaczeniu z
          rozgrzanym masłem powstała jednolita konsystencja, u mnie wyszły grudki. Co
          zrobiłam żle?
          • Gość: mała Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:40
            jarek_zielona_pietruszka a masz ostatni odcinek Roberta Makłowicza z
            niedzieli tz.05.01.06 r. właśnie tam robił domowy żółty ser. Bede wdzieczna.
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 21:32
            tylko może być jedna przyczyna ser nie był zbyt dobrej jakości. przelej przez
            gęste sitko i przetrzyj resztę drewnianą łyżką.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 21:33
              tak mam nagrany ten program i 160 pozostałych. jeżeli jesteś zainteresowana to
              napisz jak chcesz żebym Ci go dostarczył?
              • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 06.02.06, 21:39
                mnie też kiedyś zrobiły się grudy patrz link powyżej. najlepiej używać dobrego
                twarogu własnej roboty, wtedy nie będzie kłopotu z grudami i innymi
                niespodziankami. Ja po wielu różnych niespodziankach przekonałem się, że nie
                warto robić tego sera z kupnego twarogu. kupuję mleko na bazarze Szembeka w
                W-wie, następnie robię z tego mleka twaró a następnie z tego twarogu robę taki
                właśnie ser topiony, bo do żółtego to jeszcze mu trochę brakuje. dodaję do tego
                sera różne dodatki, szynka, kminek, czosnek, natka, szczypiorek, salami, i inne
                w zależności od aktualnych zapotrzebowań smakowych. pozdrawiam
                • Gość: mała Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.ftt.wolbrom.pl / *.ftt.wolbrom.pl 07.02.06, 07:42
                  jarek_zielona_pietruszka podaj swój e-mail to przesle ci mój adres
                  • jarek_zielona_pietruszka Re: na gazetowy :) n/t 07.02.06, 23:29
    • mmk9 Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli twardy 07.02.06, 08:10
      Do zołtego potrzebna jest podpuszczka, prasa i jeszcze on musi dojrzewać.
      • Gość: misia Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t IP: *.proszynski.pl 07.02.06, 10:46
        i dlatego nazywa się żółty lub twardy, a nie dojrzewający.Jadłam ten ser na
        wsi, jest dość smaczny, a to chyba najważniejsze! A poza tym przy dzisiejszej
        nadprodukcji mleka, tzw.kwotach mlecznych, gospodynie na wsi nie muszą całego
        mleka wylewać świniom, tylko robią te sery i nie ważne dla nich jak się
        nazywają, tylko jak smakują i że rodzina ma co zjeść!
        • linn_linn Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t 07.02.06, 11:00
          Dlaczego nie nazywac go topionym?
          • Gość: misia Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t IP: *.proszynski.pl 07.02.06, 11:01
            bo autentycznie jest twardy, daje się doskonale kroić, a nie smarować
          • ba_nita Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t 07.02.06, 11:42
            linn_linn napisała:

> Dlaczego nie nazywac go topionym?
            Bo smażony...;-D
    • Gość: misia Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t IP: *.proszynski.pl 07.02.06, 11:03
      a jak to nazwać, żeby wiadomo było o co chodzi?
      • szekielka Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t 07.02.06, 11:08
        Moja Babcia mowila na to (tyz nie wiem, czy poprawnie) ser smazony.
        Mysle, ze "topiony", jak podpowiada Linn tez mogloby byc.
        • Gość: misia Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t IP: *.proszynski.pl 07.02.06, 11:14
          ale topiony kojarzy się ze smarowaniem a smażony ze smażeniem gotowego sera!
          • Gość: szpak Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t IP: 57.66.197.* 07.02.06, 11:17
            A ten przepis Maklowiczowy, to on aby nie sprowadza sie wlasnie do
            usmazenia "gotowego sera"?
            • Gość: misia Re: Ustalmy tylko : to nie jest ser żółty czyli t IP: *.proszynski.pl 07.02.06, 11:26
              zgadzam się, można nazwać: ,,ser smażony a la ser żółty"
            • jacek1f nie, on zrobił domowy topiony ser żółty. Z mleka, 07.02.06, 11:27
              twarogu i masła stworzył masę serową, która pięknie stygnie w foremce z
              dodatkami.

Ale nie jest to "żółty ser" w sensie jaki znamy ze sklepów, taki podpuszczkowy
              i w ogóle.
              • jarek_zielona_pietruszka Re: nie, on zrobił domowy topiony ser żółty. Z ml 07.02.06, 23:28
                no i wróciliśmy do punktu wyjścia. kolor nie ma znaczenia. wieke lat temu były
                amerykańskie sery topione koloru pomarańczowego. ważny jest proces
                technologiczny, dzięki któremu uzyskujemy końcowy produkt. jeżeli ser
                jestpoddany obróbce cieplnej która powoduje jego roztopienie to jest to ser
                topiony a jeżeli mleko zostało ścięte podpuszczką i po różnych zabiegach ser
                dojrzewa to jest to ser żółty. może być też ser pleśniowy jeżeli zostanie
                zaszczepiony odpowiednimi kulturami bakterii. to tak w telegraficznym skrócie.
                pozdrawiam
                • Gość: AnkaK Re:ser topiony IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 08.02.06, 10:50
                  Nie wszystkie sery topione są miękkie.Kilkakrotnie kupiłam właśnie ser
                  topiony,który kroiło się nożem i nie dał się rozsmarować na pieczywie.Na pewno
                  nie był to ser żółty.
    • Gość: mała Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:05
      Dlaczego ser po włozeniu do rozgrzanego masła nie topi się? Tym razem kupiłam
      dobry twaróg.czy ktos mi poradzi?
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 08.02.06, 22:10
        jak dobry był ten twaróg bo jeżeli jakiś garwolin czy innyto mogą być kłopoty
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 08.02.06, 22:26
          mam taki przepis na ser topiony .
          Około 1 i 1/2 kg białego sera trzeba drobno pokruszyć wrzucić do garnka i
          doprowadzić na wolnym ogniu do zagotowania, często mieszając i poczekać aż
          zgęstnieje. Potem trzeba to trochę przestudzić i dodać 2/3 do ¾ kostki masła i
          łyżkę soli(kiedy jest mało soli ser jest mdły) mieszam to wszystko i znów daję
          na wolny ogień...mieszam cały czas aż zacznie się jednolicić, kiedy jest już
          gorące dodaję 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Masa zaczyna nagle rosnąć
          jak na drożdżach a potem zaczyna się ciągnąć (jak rozgrzany żółty ser). Dorzucam
          kminek, albo drobno pokrojoną szynkę lub salami, albo suszone pomidory lub zioła
          zależy na co mam ochotę zwykle robię ze dwa smaki. Wkładam do miseczek i czekam
          aż wystygnie.
          jest trochę inny niż ten Makłowicza ale wychodzi b.dobry ser
          warunkiem udania sera jest dobry twaróg
          pozdrawiam
          • Gość: ania1221 Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje IP: *.chello.pl 09.02.06, 11:03
            " Około 1 i 1/2 kg białego sera trzeba drobno pokruszyć wrzucić do garnka i
            doprowadzić na wolnym ogniu do zagotowania,.........."
            a nie potrzeba dodać mleka ?
            i jeszcze jedno pytanie:
            a musi być soda oczyszczalna?
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis domowy ser żółty-Poszukuje 09.02.06, 22:59
              ja robię bez mleka ser kruszę i roztapiam na wolnym ogniu cały czas mieszając.
              garnek musi mieć grube dno. soda niestety jest niezbędna w tym przepisie to
              właśnie ona powoduje że ser nabiera konsystencji ciągnącej i w efekcie później
              twardnieje. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka