Dodaj do ulubionych

nowe dżemy Łowicz

IP: *.elsat.net.pl 09.02.06, 19:17
Właśnie wróciłam ze sklepu z moim trofeum, przysięgłabym, że jeszcze wczoraj
nie byłó ich na półce...
MOja zdobycz to banan z białą czekoladą, jest jeszcze wiśniowo-czekoladowy i
jagodowo-czekoladowy. Ten, który mam jest przepyszny. Niestety, dość drogie -
3,35 zł na raczej nieduży słoik...Ale warto:)
Obserwuj wątek
    • betsypetsy Re: nowe dżemy Łowicz 09.02.06, 21:14
      dzięki za info, rozejrzę się za tą nowością
    • Gość: ebetka Re: nowe dżemy Łowicz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.02.06, 22:07
      Pełna nazwa CZEKO_DZEM
      są pyszne, smarowalam naleśniki!
      • Gość: night Re: nowe dżemy Łowicz IP: *.elsat.net.pl 10.02.06, 09:20
        Właśnie, muszę spróbować z naleśnikami...Najlepiej chyba sprawdzają się na
        grzankach, to nawet nie dżem, tylko takie gęste, słodkie smarowidło, jak
        przecier owocowy.
        • Gość: JotKa Re: nowe dżemy Łowicz IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.02.06, 11:02
          Żadne dżemy nie powinny nazywać się dżemami jeśli są"niskosłodzone".
          Większego świństwa nie jadłam.Ni to galaretka,ni to gęsty kisiel.Dżem MUSI być
          wysokosłodzony,żeby miał dobry smak i właściwą konsystencję.Teraz wszyscy na
          siłę nas odchudzają.Zamiast cukru w tych dżemach jest sama chemia i chemiczne
          zagęszczacze.Poczytajcie na etykiecie a odechce Wam się tego g.... jeść.
    • linn_linn Re: pomarancze z czekolada 10.02.06, 11:27
      Przepis Agnieszki Kreglickiej, na czasie:

Marmolada z pomarańczy z czekoladą

(na 5 słoików 0,25 l)

1 kg + 2 pomarańcze, 1 kg jabłek granny smith, 250 g czarnej gorzkiej
      czekolady, 1,1 kg cukru

Jabłka myjemy i nie obierając, przecinamy na ćwiartki. Wkładamy do rondla,
      dodajemy 90 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 40 min,
      często mieszając. Wywar z jabłek przelewamy przez gęste sito, przyciskając
      owoce drewnianą łyżką, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Dodatkowo
      pozostawiamy je na tym sicie do odcieknięcia jeszcze na co najmniej 4 godz. Po
      tym czasie cedzimy wywar raz jeszcze przez bibułę filtracyjną lub zwilżoną
      gazę. Odlewamy 50 ml soku (resztę można wypić). Wyciskamy sok z 1 kg pomarańczy
      i wyskrobujemy z nich miąższ. Myjemy pozostałe 2 pomarańcze i kroimy na bardzo
      cienkie plasterki. Do rondla wlewamy 20 ml wody i wrzucamy 200 g cukru.
      Gotujemy ok. 20 min (musi powstać gładki syrop). Dodajemy 50 ml soku
      jabłkowego, sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru. Gotujemy ok. 10 min.
      Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę posiekaną na grube kawałki i mieszamy do
      całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na
      ogniu 20 min. Pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy plasterki pomarańczy.
      Nakładamy do słoików i szybko zakręcamy.
    • amused.to.death Re: nowe dżemy Łowicz 10.02.06, 12:44
      Kupiłam, nie smakuje mi zupełnie.
      Do naleśników wolę albo zwykły dżem, albo krem czekoladowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka