Dodaj do ulubionych

tort orzechowy

IP: *.mel.connect.com.au / *.gco.dialup.connect.net.au 18.11.02, 04:36
Bardzo prosze o przepisy na tort orzechowy.Moja mala coreczka bardzo lubi
taki troche nasaczony i zbita smietana.Za 3 tyg. sa jej urodziny i
postanowilam zrobic jej niespodzianke.
Z gory dziekuje.Kam.
Obserwuj wątek
    • Gość: bef Re: tort orzechowy IP: *.chello.pl 18.11.02, 11:32
      .................................................................
      Biszkopt orzechowy:
      8 jaj, 20 dag orzechów (mielone), 20 dag cukru pudru, 4 dag mąki tortowej lub 1
      łyzka wrocławskiej z 1 łyżką ziemniaczanej)

      Żółtka i cukier utrzeć, orzechy i mąkę wymieszać, ubić pianę. Do żółtek dodawąć
      na przemian orzechy i pianę, lekko mieszać. Piec 40 minut. Całkowicie osudzić.
      Rozkroić, nasączyć. Przekładać masą kawową lub czekoladową i cytrynową.

      .....................................................................
      Inna wersja:
      8 jaj, 2 szklanki zmielonych orzechów (najlepiej włoskie i laskowe pół na pół),
      3 łyżki tartej bułki, 15 dag cukru

      Białka ubic na sztywną pianę, dodając pod koniec po trochu cukier, potem
      wszystkie naraz żółtka, lekko wymieszać, po czym wsypać orzechy i tartą bułkę.
      Po dokładnym wymieszaniu wyłożyc do dużej tortownicy (wysmarowanej masłem i
      wysypanej tartą bułką), wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170 st) i
      piec ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić suchość patyczkiem. Pozostawic do
      całkowitego ostygnięcia.

      Przekroić, nasączyć (najlepiej używać wódki z wodą i cukrem, ale dla dzieci
      może być mocna herbata z cytryną), przekładać kremem, dbając o to, by była
      jakaś kwaśna nutka (krem cytrynowy, galaretka z porzeczek itp)
      ...................................................................
      Jeszcze ciekawy tort znany mi z książki "W staropolskiej kuchni", orzechowo-
      migdałowy, bez jakiegokolwiek kremu (jest dość trudny technicznie, bo składa
      się z dwóch warst pieczonych jednocześnie - trzeba pracować szybko i w podanej
      kolejności, albo w dwie osoby):

      10 żółtek
      25 dag cukru pudru
      łyżka dobrego kakao rozmieszanego z odrobiną mleka
      25 dag zmielonych orzechów włoskich
      jedna utłuczona laska wanilii
      Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy kakao, a na koniec wanilię i orzechy.
      Masę nakładamy równo do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
      ziemniaczaną.

      10 białek
      25 dag cukru pudru
      sok z 1/2 cytryny
      utłuczona laska wanilii
      3 łyżki pokruszonych i przesianych przez sitko biszkoptów
      25 dag zmielonych migdałów (bez łupinek)
      Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier puder.
      Potem dodajemy sok z cytryny, wanilię, biszkopty i zmielone migdały. Delikatnie
      mieszamy i nakładamy na masę orzechową, kopiasto w środku, ponieważ w czasie
      pieczenia masa nieco siada.

      Wkładamy do średnio gorącego piekarnika na 50-55 minut.
      Następnego dnia pokrywamy niezbyt cienką warstwą ciepłego dżemu pomarańczowego,
      a gdy zaschnie, lukrujemy (lukier czekoladowy lub kawowy).


      Pyszny tort świąteczny!
      Pyszny tort świąteczny!
      Pyszny tort świąteczny!

      Pozdr


    • Gość: Asia Re: tort orzechowy IP: proxy / 212.244.226.* 18.11.02, 13:00
      Ja robię tort orzechowo-jabłkowy ale mozna zamiast jabłek dać drugą warstwą
      kremu. Tort jest z gotowych spodów biszkoptowych (3-warstwy).
      Masa: ok.30 dkg orezchów włoskich zmielić i zalać szklanką gorącego mleka,
      ostudzić, nastepnie utrzeć kostke masła z pół szklanki cukru-pudru. Pózniej
      dodać papkę orzechową i zmiksować ponownie.
      Masą mozna przekładac spody. Na górę mozna zrobic polewę czekladową i przybrac
      połówkami orzechów, albo udekorować bitą śmietaną posypaną pokruszonymi
      orzechami.
      Na wszelki wypadek druga warstwa: 1kg jabłek zetrzeć na gubej tarce,dodać dwie
      łyżeczki soku z cytryny i cukru według uznania, dusić aż zmiękną.Można dodać
      troche sypkiej galaretki do jabłek w tedy będa bardziej takie dżemowate.
      Ogólnie całoć wychodzi bardzo dobra.
      U mnie na urodzinach wszyscy zachwycali się tortem.
    • Gość: Kam Re: tort orzechowy IP: *.mel.connect.com.au / *.gco.dialup.connect.net.au 19.11.02, 02:43
      Dziekuje za cikawe przepisy.Mysle ze skorzystam z pierwszego przepisu na
      biszkopt.Nasacze go lekkim likierem orzechowym oraz przeloze bita smietana.Aby
      niebylo to wszystko zamdle moze dobrze by bylo rzeczywiscie jedna warstwe zalac
      galaretka lub kwasnym dzemem.Nie chce tego przedobrzyc.Co otym sadzicie?Swoja
      droga mieszkam poza Polska od 12 lat.Za mojch czasow w ciastkarniach mozna bylo
      zamowic tort czekoladowy lub waniliowy.Nie moge wprost uwierzyc ze teraz mozna
      kupic wszystko do wyboru i koloru.
      P ozdrawiam.Kam.
      • Gość: ania Re: tort orzechowy IP: 10.202.8.* 19.11.02, 16:38
        Gość portalu: Kam napisał(a):

        > Dziekuje za cikawe przepisy.Mysle ze skorzystam z pierwszego przepisu na
        > biszkopt.Nasacze go lekkim likierem orzechowym oraz przeloze bita
        smietana.Aby
        > niebylo to wszystko zamdle moze dobrze by bylo rzeczywiscie jedna warstwe
        zalac
        >
        > galaretka lub kwasnym dzemem.Nie chce tego przedobrzyc.Co otym sadzicie?Swoja
        > droga mieszkam poza Polska od 12 lat.Za mojch czasow w ciastkarniach mozna
        bylo
        >
        > zamowic tort czekoladowy lub waniliowy.Nie moge wprost uwierzyc ze teraz
        mozna
        > kupic wszystko do wyboru i
        koloru.
        > P ozdrawiam.Kam.

        W wszystkich przepisach orzechy mają być zmielone. Polecam Ci tarkę do
        orzechów. Wgląda toto jak maszynka do mięsa tylko w środku jest wałek z tarki o
        drobnych oczkach. Orzechy są wtedy starte i mają konsystencję mąki a nie
        sklejonej mazi. Pozrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka