Dodaj do ulubionych

Strogonoff

IP: *.hispeed.ch 18.11.02, 22:38
Kto bedzie uprzejmy podzielic sie przepisem na STROGONOFF-a.
Z czym najlepiej smakuje ? Ryz ?
Jakie warzywa mazna podac jako dodatek do tego dania ?

A co na deser ?

Mam gosci ktorych chcialabym oczarowac ? to ludzkie...
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam tych ktorzy sie beda trudzili z
odpowiedziami.
Daniela
Obserwuj wątek
    • felicia Re: Strogonoff 19.11.02, 09:07
      Są różne. Nie znoszę tych tzw. strogonów z pieczarkami i dużą ilością
      mączystego sosu (brrr). Ja robię tak: polędwicę wołową kroję w dość cienkie
      paski. Obtaczam je w mące. Smażę krótko na maśle (może być olej, jednak masło
      smaczniejsze, tylko trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Nie należy
      wysmażać za bardzo! Wlewam na patelnię bulion wołowy (z kostki), mieszam.
      Dodaję startą cebulę, paprykę słodką w proszku. Z powstałym sosem mieszam gestą
      śmietanę (najpierw dodać trochę sosu do śmietany, żeby się nie zwarzyła).
      Jak chcesz podać b. elegancko, tuż przed wniesieniem podgrzej odrobinę koniaku
      (winiaku), zapal i wylej na mięso. Efekt murowany, gdy wniesiesz przy zgaszonym
      świetle.
      Aha, jak się lubi, można dodać do sosu trochę przecieru pomidorowego. Ale nie
      za dużo.
      Do tego stylowe są kluseczki półfrancuskie. Albo po prostu bagietka. Albo ryż,
      alboziemniaki - po prostu, co lubisz.
      Na deser proponuję stylową paschę. Albo jakiś delikatny krem np. cytrynowy.
      • Gość: Syrena Re: Strogonoff IP: 157.25.128.* 19.11.02, 09:14
        Ja tak tylko gwoli wyjaśnienia. Proszę nie portaktować tego jako złoścliwość.
        Otóż prawidłowa nazwa tej potrawy to Stroganoff- pochodzi od nazwiska. Tylko
        ktoś gdzieś coś przekręcił i powielana jest błędna nazwa.
        Pozdrawiam
        Syrena
      • Gość: Józia Re: Strogonoff IP: 212.75.99.* 19.11.02, 10:36
        Mnie uczono podobnie, z tym, że dodaję jeszcze łyżeczkę musztardy z Dijon (i
        pomidory).

Pozdrawiam

Józia
    • Gość: Daniela Re: Strogonoff IP: *.hispeed.ch 19.11.02, 22:24
      Felicjo dziekuje za przepis na Stroganoffa (poprawila Jozia i pewno ma racje,
      ja w Google znalazlam pisane ta jak tego uzylam).
      Zastanawiam sie teraz jednak, czy to dobrze ze wymyslilam taka potrawe ?
      Ne jestem pewna, czy mi sie uda.
      Mozesz masz jakis inny ciekawy pomysl ? ( mysle, ze przydalyby sie warzywa, bo
      nie wszyscy dzis jedza mieso). Sama nie wiem. Nie chcialabym siedziec w kuchni
      godzinami.
      Gdyby Ci przyszlo cos do glowy bede wdzieczna. Przepraszam, ze nudze.
      Daniela
      • Gość: astat Re: Strogonoff IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 22:49
        Dobry wieczór,
        Ja chciałabym nieśmialo dołączyć do grona.
        Gotować uwielbiam, zwłaszcza eksperymentalnie i forum mnie zachwyciło (odkryłam
        je niedawno i na razie tylko uważnie czytałam).
        Strogonoffa (przez a, przyjmuję korektę i będę propagować)robię prawie
        identycznie jak Felicja, choć chyba mocniej przyprawiam. Fantastyczny jest
        grubo mielony pieprz albo mieszanka pieprzy do zmielenia. I troszkę pieczarek
        podsmażonych z odrobiną cebuli też można dodać. Ale nie trzeba :) Świetne są
        bagietki do dopieczenia w piekarniku, parę minut zaledwie a gorące, chrupiące i
        pachnące.

Pozdrawiam wszystkich ciepło i mam nadzieję, że jakoś mnie tu dokooptujecie...
        Jak czytałam niektóre przepisy, to sobie pomyślałam, że może by tak wydać
        książkę kucharską? Rewelacja. Jutro robię na obiad carbonarę... Dzięki.
        Ania (astatem zwana)
        • Gość: Co do nazwy! Re: Strogonoff IP: *.chello.pl 20.11.02, 22:32
          Z tymi nazwami to zawsze kłopot! Mp. Larousse gastronomique podaje różne
          wersje: że nazwa Stroganov pochodzi od bogatej rodziny w Nowgorodzie... albo
          np. że niektórzy stosują nazwę "Strogonoff", która pochodzi od
          czasownika "strogat'", czyli strugać (stąd te paseczki mięsne).
          Na pewno więc nic nie wiadomo.
          Potrawa nie jest wcale trudna ani czasochłonna. Mięso można przygotować
          wcześniej, nawet zasmażyć, a przed podaniem zagrzać,z alać śmietaną itd. Aha, a
          Francuz gastronomiczny zaleca po usmażeniu, zalać mięso białym winem i dopiero
          wtedy śmietaną. Jako dodatek zaleca ryż pilaw oraz smażone pieczarki saute.
          Mo, w ogóle kucharze mają różne pomysły, warto więc iść ich tropem i też
          gotować wg swego smaku!
          Pozdrawiam Smakoszy:)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka