Dodaj do ulubionych

MASEŁKO ORZECHOWE

IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 22:37
Zna ktoś przepis na masło orzechowe? To takie coś z orzechami. Będę wdzięczna
za przepis! W zamian inne przepisy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Brat Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 22:38
      Ja nie znam. Ale o jakie Ci orzechy chodzi: laskowe, włoskie, nerkowce etc.?
    • Gość: Brat Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 22:39
      Ja nie znam. Ale o jakie Ci orzechy chodzi: laskowe, włoskie, nerkowce etc.?
      Proszę o przepis na kanapkę ze serem!
    • Gość: kluba1 Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.we.client2.attbi.com 29.11.02, 23:26
      Gość portalu: ANIA napisał(a):

> Zna ktoś przepis na masło orzechowe? To takie coś z orzechami. Będę wdzięczna
      > za przepis! W zamian inne przepisy.

Po prostu mielisz orzechy na mase albo bardziej albo mniej gladka i juz!!
      • hair Re: MASEŁKO ORZECHOWE 30.11.02, 12:07
        proponuje orzechy ziemne (ale mozna takze poeksperymentowac z innymi) zmielic w
        mlynku do kawy, dodac miodu i odrobine wody. wszystko razem wymieszac i
        pozostawic na 2-3 godzinki. fantastycznie smakuje na ryzowych waflach.
        smacznego
        • Gość: ANIA Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 22:57
          Dzięki, sprobuje. A masla sie nie dodaje???
          • hair Re: MASEŁKO ORZECHOWE 01.12.02, 14:08
            nie maselka sie nie dodaje. zycze smacznego:)
        • Gość: ANIA Re:Poszukuję przepisu na pyszne, sprawdzone ciasta IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 23:42
          Proste, pyszne i sprawdzone. Placek makowy-bez uprzedniego czasochłonnego
          preparowania maku-na kruchym spodzie, ale ja robię bez i rewelacyjny tort
          jabłkowy Placek makowy:(na dużą blaszkę składniki razy dwa)
          2 szklanki mleka
          1/2 szklanki kaszy manny
          1 niepełna szklanka maku
          2 jaja
          1/2 szklanki cukru
          2 łyżki rodzynek(ja daję całe małe opakowanie)
          1 esencja migdałowa
          Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną i gotować 2-3 minuty, mieszać.
          ostudzić, dodać żółtka, mak(jeżeli był zanieczyszczony to poprzedniego dnia
          opłukać i osączyć na sitku),rodzynki i esencję. Bardzo dokładnie wymieszać. Na
          końcu dodać pianę ubitą z białek. tortownicę lub dużą blaszkę jeżeli robimy z
          dwóch porcji, wysmarować wyłożyć masę makową i piec około 40 minut w piekarniku
          nagrzanym do 200 stopni (ciasto jest upiczone, gdy powierzchnia się zrumieni,
          ja dla pewności sprawdzam jeszcze patyczkiem) Tą masę możesz też piec w małych
          foremkach od babeczek.
          Tort jabłkowy-ciasto
          1 puszka słodkiego skondensowanego mleka
          tyle samo jogurtu naturalnego
          1 opakowanie cukru waniliowego
          1 łyżeczka kwasku cytrynowego
          2,5-3 szklanki mąki
          1,5 łyżeczki sody
          wszyskie składniki oprócz mąki i sody wymieszać mikserem w dużej misce.dodać
          mąkę-najpierw 2,5 szklanki,w razie potrzeby więcej, ciasto ma wyjść dość gęste-
          i sodę jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dużą blachę-taką z piekarnika wyłożyć
          papierem, nasmarować i rozsmarować na niej ciasto piec 30 minut w piekarniku
          nagrzanym do 170stopni gotowe ciasto ma złotobrązową barwę.pozostawić do
          wystygnięcia.
          Nadzienie
          1,5 kg jabłek
          4 łyżki soku z cytryny (lub rozrobiony kwasek)
          5 łyżek cukru
          szczypta cynamonu
          3/4 l śmietany kremówki (ja kupuję zawsze taką w pudełeczkach jak serek grani
          bo jest tania ,bardzo gęsta i szybko się ubija-to z firmy piątnica czy coś koło
          tego)
          6 łyżek cukru
          Jabłka obrać pokroić w kostkę wrzucić do garnka dodać odrobinę wody sok cukier
          i cynamon gotować aż zmiękną-gdy są już miękkie ale niezbyt rozciapciane to
          można je potraktować tłuczkiem do ziemniaków, a gdy nie są zbyt gęste to
          odrobina wody+kisiel najlepiej cytrynowy zrobi swoje.Jabłka ostudzić.
          śmietanę ubić z cukrem na sztywno. placek przekroić na pół.i przekładamy:ciasto-
          połowa jabłek-połowa śmietany-znowu ciast-jabłka-śmietana.ciasto włożyć do
          lodówki można jeść od razu a można poczekać do dnia następnego, ale chyba się
          nie utrzyma-u mnie zaczyna znikać jak jeszcze do końca nie jest
          gotowy.Smacznego.Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka