Gość: ANIA IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 22:37 Zna ktoś przepis na masło orzechowe? To takie coś z orzechami. Będę wdzięczna za przepis! W zamian inne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Brat Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 22:38 Ja nie znam. Ale o jakie Ci orzechy chodzi: laskowe, włoskie, nerkowce etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 22:39 Ja nie znam. Ale o jakie Ci orzechy chodzi: laskowe, włoskie, nerkowce etc.? Proszę o przepis na kanapkę ze serem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.we.client2.attbi.com 29.11.02, 23:26 Gość portalu: ANIA napisał(a): > Zna ktoś przepis na masło orzechowe? To takie coś z orzechami. Będę wdzięczna > za przepis! W zamian inne przepisy. Po prostu mielisz orzechy na mase albo bardziej albo mniej gladka i juz!! Odpowiedz Link Zgłoś
hair Re: MASEŁKO ORZECHOWE 30.11.02, 12:07 proponuje orzechy ziemne (ale mozna takze poeksperymentowac z innymi) zmielic w mlynku do kawy, dodac miodu i odrobine wody. wszystko razem wymieszac i pozostawic na 2-3 godzinki. fantastycznie smakuje na ryzowych waflach. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: MASEŁKO ORZECHOWE IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 22:57 Dzięki, sprobuje. A masla sie nie dodaje??? Odpowiedz Link Zgłoś
hair Re: MASEŁKO ORZECHOWE 01.12.02, 14:08 nie maselka sie nie dodaje. zycze smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re:Poszukuję przepisu na pyszne, sprawdzone ciasta IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 23:42 Proste, pyszne i sprawdzone. Placek makowy-bez uprzedniego czasochłonnego preparowania maku-na kruchym spodzie, ale ja robię bez i rewelacyjny tort jabłkowy Placek makowy:(na dużą blaszkę składniki razy dwa) 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 niepełna szklanka maku 2 jaja 1/2 szklanki cukru 2 łyżki rodzynek(ja daję całe małe opakowanie) 1 esencja migdałowa Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną i gotować 2-3 minuty, mieszać. ostudzić, dodać żółtka, mak(jeżeli był zanieczyszczony to poprzedniego dnia opłukać i osączyć na sitku),rodzynki i esencję. Bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek. tortownicę lub dużą blaszkę jeżeli robimy z dwóch porcji, wysmarować wyłożyć masę makową i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ciasto jest upiczone, gdy powierzchnia się zrumieni, ja dla pewności sprawdzam jeszcze patyczkiem) Tą masę możesz też piec w małych foremkach od babeczek. Tort jabłkowy-ciasto 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka tyle samo jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2,5-3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody wszyskie składniki oprócz mąki i sody wymieszać mikserem w dużej misce.dodać mąkę-najpierw 2,5 szklanki,w razie potrzeby więcej, ciasto ma wyjść dość gęste- i sodę jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dużą blachę-taką z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarować i rozsmarować na niej ciasto piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni gotowe ciasto ma złotobrązową barwę.pozostawić do wystygnięcia. Nadzienie 1,5 kg jabłek 4 łyżki soku z cytryny (lub rozrobiony kwasek) 5 łyżek cukru szczypta cynamonu 3/4 l śmietany kremówki (ja kupuję zawsze taką w pudełeczkach jak serek grani bo jest tania ,bardzo gęsta i szybko się ubija-to z firmy piątnica czy coś koło tego) 6 łyżek cukru Jabłka obrać pokroić w kostkę wrzucić do garnka dodać odrobinę wody sok cukier i cynamon gotować aż zmiękną-gdy są już miękkie ale niezbyt rozciapciane to można je potraktować tłuczkiem do ziemniaków, a gdy nie są zbyt gęste to odrobina wody+kisiel najlepiej cytrynowy zrobi swoje.Jabłka ostudzić. śmietanę ubić z cukrem na sztywno. placek przekroić na pół.i przekładamy:ciasto- połowa jabłek-połowa śmietany-znowu ciast-jabłka-śmietana.ciasto włożyć do lodówki można jeść od razu a można poczekać do dnia następnego, ale chyba się nie utrzyma-u mnie zaczyna znikać jak jeszcze do końca nie jest gotowy.Smacznego.Ania Odpowiedz Link Zgłoś