dmf 01.12.02, 13:33 Planuję wyrzucić stary, kupiony w Ikei wok i kupić nowy. I tu mam pytanie - jaki? Czy warto inwestować w tytanowy? Doti Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zmora Re: Wok IP: *.bphpbk.pl 02.12.02, 08:48 dmf napisała: > Planuję wyrzucić stary, kupiony w Ikei wok i kupić > nowy. I tu mam pytanie - jaki? Czy warto inwestować w > tytanowy? > Doti Witam hmm dziwne a ja szukalem szukalem dobrego Woka i wlasnie kupilem w IKEA. Taki zwykly stalowy (nie zeliwny i nie ze stali 18/10) Wczesniej mialem jakies experymenty pokryte jakas nieprzywieralna powlaka (kupione w DUKA). Ale o tytanowym nieslyszalem. Z mojego doswiadczenia wynika ze WOK nie powinien byc pokryty zadna powloka bo niewytrzymuje ona wysokich temperatur - a pod moim wokiem ogien mam jak w piekle :). Wok trzeba najpierw dobrze wypalic i ten z IKEA doskonale sie do tego nadawal no i nie byl pokryty zadna cudowna powloka. Im czesciej uzywasz takiego WOKa tym jest on lepszy, aha i nie wolno go myc plynami do mycia naczyn tylko goraca woda a potem nasmarowac olejem aby nasz wok nie rdzewial. pozdrawiam zmora Odpowiedz Link Zgłoś
dmf Re: Wok 02.12.02, 19:33 To musiałam kupić wok z innej dostawy, albo za mało go używałam ;) "Konserwowałam" go dokładnie tak, jak piszesz, i niestety zardzewiał. Choć muszę przyznać, że jest (był) bardzo wygodny - przede wszystkim lekki. Tytanowe są baaardzo ciężkie, i mają dwie krótkie rączki - może to efektowne, jak się podaje na stół, ale niewygodne przy smażeniu. Pozdrawiam i dziękuję za odzew :) Doti Odpowiedz Link Zgłoś